Petrol fiyatları düştü, Rusya bütçesini revize ediyor


Rusya Maliye Bakanlığı, petrol fiyatlarının düşmesi üzerine 2016 bütçesini ilk çeyrekte gözden geçirme kararı aldı. Rus Vedomosti gazetesinde yer alan habere göre Rusya'daki bakanlıklar ve müdürlükler, 15 Ocak'tan önce harcamalarını yüzde 10 oranında kesecek şekilde harcama taslaklarını yeniden hazırlayacaklar.

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'ndan bir yetkili de konuyla ilgili TASS ajansına yaptığı açıklamada, bakanlığın düşen petrol fiyatlarından dolayı bütçenin revize edileceğini doğruladı. Yetkili, bunun 2016 yılının ilk çeyreğinde gerçekleşeceğini kaydetti.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov da daha önce yapmış olduğu açıklamada, 2016 bütçesinin, 2015 yılı sonlarına doğru kısmen gözden geçirilebileceği sinyalini vermişti. Rus Bakan Aralık ayında yaptığı açıklamada hükümetin bir tedbir listesi hazırladığını belirtmişti. Bu listede potansiyel tedbirler arasında harcamalar, bütçe revizyonu, özelleştirme programlarının özellikle de Rus petrol şirketi Rosneft dahil genişlemesi gibi konular yer alıyordu.

Vedomosti gazetesindeki habere göre 2016 yılında 15 Ocak tarihine kadar bakanlıklar ve müdürlükler harcamaları yüzde 10 oranında kesmek için bir taslak hazırlayıp Maliye Bakanlığı'na sunacaklar. Aksi takdirde ise Maliye Bakanlığı, sunmayanlar için de zoraki yüzde 10 kesinti uygulayacak.

Rusya'nın 2016 bütçesi, ham petrol fiyatlarının 50 dolar civarında olduğu tahmini üzerine hazırlanmıştı. Şu an için ise varil petrol fiyatları 29 dolara kadar geriledi. 2016 bütçesinde gelir 196 milyar dolar olarak hesaplanırken, giderler ise 229,9 milyar dolar, bütçe açığı ise 33,9 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. Bütçede enflasyon tahminleri ise maksimum yüzde 6,4 olarak yer almıştı. Rusya'nın gayrısafi yurt içi hasılası ise 2016 yılında 1,12 trilyon dolar olarak tahmin edilmişti.
Petrol-fiyatlari-dustu-Rusya-butcesini-revize-ediyor-1985068.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Petrol fiyatları düştü, Rusya bütçesini revize ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER