Piyasalarda ikinci dalga endişesi

Koronavirüs salgınında ikinci dalga endişeleri piyasalarda korkuya neden oldu. Türkiye'de son günlerde vaka sayıları artıyor.

SHABER3.COM

Çin'de ikinci dalga nedeniyle bir çok kent yeniden karantinaya alındı. Bilim insanları virüsün mutasyona uğradığını ve daha fazla bulaşıcı ve öldürücü özelliğinde olduğunu belirtiyor. Piyasalarda ise ikinci dalga endişesiyle satışlar devam ediyor.

Türk Lirası değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar TSİ 18.00 sıralarında 6.8519 TL'den işlem görürken, Euro ise 7.7286'dan değer görüyor.

Haftanın açılış gününde ABD vadeliler ve Asya borsalarında eksiler görülüyor. ABD vadelilerinde yüzde 2'lerin üzerinde kayıplar yaşanırken Asya'da da benzer seviyelerde düşüşler yaşanıyor.

Japonya'da Nikkei Endeksi yüzde 2,5; Güney Kore'de KOSPI Endeksi yüzde 2; Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1,8 düzeyinde kayıplar yaşanıyor.

ABD'nin bazı eyaletlerinde koronavirüs vakalarının arttığı, hastanelerin yeniden dolmaya başladığı haberlerinin yol açtığı salgında ikinci dalga endişeleri, ABD vadeli endekslerinde güçlü düşüşe yol açtı. Vadeli Dow Jones Sanayi Endeksi şu sıralarda yüzde 2,50 düşüşle işlem görüyor. S&P 500 vadeli endeksi yüzde 2,05; Nasdaq 100 vadeli endeksi yüzde 1,40 ekside.

Dünya'nın haberine göre koronavirüs vakalarının ekonomilerin yeniden açılmaları ile birlikte artış göstermesinin, akaryakıt talebinde zayıflığın uzun sürmesine yol açacağı endişeleri uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını geriletti.

Brent petrolünün varil fiyatı 39 doların altında işlem görüyor. NYMEX'de Batı Teksas petrolü de 35 dolar seviyesinde. Petrol fiyatları geçtiğimiz hafta yüzde 8 civarında gerilemişti. Bu, nisan ayından bu yana ilk haftalık düşüş olmuştu.

Çin ekonomisinde sanayi üretimi öncülüğünde toparlanma Mayıs ayında da devam etti. Ancak Mayıs ayında sanayi üretiminde artış piyasa beklentilerinin gerisinde kaldı. Çin'de ortalama yeni konut fiyatı Mayıs ayında da artmaya devam etti. 

Beyaz Saray ekonomi danışmanı Larry Kudlow, Başkan Donald  Trump'ın koronavirüs vakalarında ikinci bir dalga konusunda endişeli olmadığını söyledi.
<< Önceki Haber Piyasalarda ikinci dalga endişesi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER