Piyasalarda yeni tsunami! Borsa çöktü, dolar 6,50 TL'ye göz kırpıyor

Son indirimin üzerinden iki hafta geçmeden dün olağanüstü toplantı yapan Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) sürpriz bir kararla politika faizini yüzde 1,25'ten yüzde 0-0,25 aralığına çekmesi bile piyasalardaki çöküşü durdurumadı.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) politika faizini yüzde 1,25'ten yüzde 0-0,25 aralığına çekmesi ile piyasalarda sarsıntının duracağı yönündeki beklentiler de boşa çıktı. 

İktisatçılar Fed'in "tsunamiye karşı set çekmeye çalıştığı ve piyasaları en kötüsü için hazırladığı" görüşünde hemfikir 

Şu ana kadar 5 bine yakın insanın hayatına mâl olan Koronavirüs salgınının bütün dünyaya yayılması ile daha da endişelenen yatırımcıları nakite geçmeyi tercih ediyor. 

DOLAR 6,50 TL'YE GÖZ KIRPMAYA BAŞLADI

Riskten kaçış esnasında bugün dolar 6,41 TL'ye, euro ise 7,15 TL'ye kadar yükseldi. Borsa İstanbul (BİST) ise Türkiye saati ile 16:::.50 itibarıyla yüzde 8 düşüşle 87 bin puanın altını gördü. Bankacılık endeksinde kayıp yüzde 10'a yaklaştı. 

Düşüşün nerede duracağına dair kimse tahminde bulunamazken, özellikle hava yolu ve otomotiv şirketlerinde, bankalarda değer kayıpları çift haneli.

Alan Yatırım, Koronavirüs salgınına yönelik haberlerin gündemde kalmaya devam etmesi ve dolar likiditesine yönelik endişelerle birlikte TL varlıklarında satış baskısını daha da artırabileceği uyarısında bulundu.

Fed'in rekor faiz indirimini açıkladığı saatlerde New York Borsası'nda S&P 500 vadeli işlemlerde yüzde 5'e yakın değer kaybı yaşandı. Bugün Amerika'da piyasalar açıldığında kayıpların devam edeceği belirtiliyor.

"KOORDİNELİ İNDİRİMLERLE TCMB'DEN DE İNDİRİM GÖREBİLİRİZ"

Fed dün akşam sürpriz bir hamleyle fonlama faizini yüzde 0-0,25 aralığına çekti. Tahvil alımlarını en az 700 milyar dolar artırma taahhüdünde bulunan Fed'in yanısıra büyük merkez bankalarının koordineli faiz indirimleri devam ediyor. 

Ahlatcı Yatırım Araştırma Müdürü Barış Ürkün, "İşletmelerin durması likidite ihtiyacını gündeme getiriyor. Merkez bankaları şirketlerin durmasının önüne geçmek için atacakları son kurşunlarını da atıyorlar. Virüs insanları evlere kapadı. Farklı ülkelerde OHAL ilan edilmesi, işletmelerin kapatılması moralleri bozuyor. Bu da ekonomik aktivitenin daralmasına işaret ediyor." ifadelerini kullandı. 

Ürkün, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 50-75 baz puanlık faiz indirimiyle sonuçlanabileceğini kaydetti.
<< Önceki Haber Piyasalarda yeni tsunami! Borsa çöktü, dolar 6,50 TL'ye... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER