Başbakan Erdoğan Japonlara öyle bir teklifte bulundu ki...

Türkiye'de nükleer santral kurulumu için Japonya ile 22 milyar dolarlık bir yatırım üzerinde anlaşıldı. Başbakan Erdoğan, Japon mekidaşına 2020 Olimpiyatları için ilginç bir teklif yaptı.

Başbakan Erdoğan Japonlara öyle bir teklifte bulundu ki...

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Türk-Japon İşadamları Toplantısının ardından Türkiye ve Japonya arasında stratejik ortaklık kurulmasına ilişkin bildiriyi ve daha önce imzalanan nükleer enerji işbirliği anlaşmasını taahhüt altına alan bildiriyi imzaladı. Erdoğan ve Abe, daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.

-2020 Olimpiyatları-

Uluslararası birçok konuları ele aldıklarını anlatan Erdoğan, Tokyo'nun da aday olduğu 2020 Olimpiyatları'yla ilgili de mevkidaşına bir teklifte bulunduğunu vurguladı. Japonya'nın daha önce olimpiyatlara ev sahipliği yaptığını hatırlatan Erdoğan, bu nedenle Japon mevkidaşına olimpiyat adaylığından çekilmeleri için teklifte bulunduğunu bildirdi.

Erdoğan, "Sayın Başbakana dedim ki; siz bir olimpiyat yaptınız. Siz, şimdi bu olimpiyattan da çekilin, bunu da biz yapalım. İnanıyorum ki kendileri de bunu anlayışla karşılayacaklardır" ifadelerini kullandı.

Tokyo'nun İstanbul gibi 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmak için aday olduğunu hatırlatan Japon Başbakan ise, "Biz de Japon halkına olimpiyatların zevkini tattırma düşüncesindeyiz. Eğer Türkiye kazanırsa ben ilk kutlayan olmak istiyorum. Eğer Tokyo seçilirse, sizin de ilk kutlayan olmanızı arzu ediyoruz" dedi.

-Uçak düşecek, düşebilir diye uçağa binmeyecek miyiz-

Başbakan Erdoğan, Japonya'daki Fukuşima olayından sonra nükleer santral adımını atarken "Japon teknolojisi şöyledir, böyledir" diyenler olduğunu belirterek, "Biz, nükleer enerji noktasında bize olumsuz yaklaşımlara karşı o dönemde Rusya ile bu adımı attık. Benim onlara şöyle bir sözüm de oldu; 'yani uçak düşecek, düşebilir diye uçağa binmeyecek miyiz, veyahut araç trafik kazası yapacak diye araca binmeyecek miyiz' dedim" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Erdoğan, Japonya'nın yapacağı nükleer enerji santralinin yapım süresini Japonya Başbakanı Abe ile özellikle görüştüğünü vurgulayarak, "Süreyi 10 yıl olarak değil, bunu daha kısa bir süreye çekmek suretiyle inşallah bunu bitirelim dedik ve 22 milyar dolarlık bir yatırımdır bu yatırım. Böyle bir yatırımın Türkiye'ye gelmiş olması inanıyorum ki çok çok önemli bir adım olacaktır" diye konuştu.

AA
<< Önceki Haber Başbakan Erdoğan Japonlara öyle bir teklifte bulundu ki... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER