Erdoğan'dan ABD dönüşü önemli açıklama

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD dönüşü, Atatürk Havalimanı'nda ziyarete ve gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Erdoğan'dan ABD dönüşü önemli açıklama

  • Yerel seçimin tarihi belli. Referandum açılabilir. Bununla birlikte üçüncü seçim olabilir.
  • (Numan Kurtulmuş iddiaları) Vakti saati geldiğinde kim nereye aday olur belli olur.
  • Lojistik desteğimizi bugüne kadar nasıl sürdürdüysek aynı şekilde sürdüreceğiz.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye- Amerika Birleşik Devletleri (ABD) dış ticaret hacminin 8,5 milyar dolardan 20 milyar dolara çıktığını, ziyaretinde bunu daha iyi seviyelere çıkarmak için görüşme yaptıklarını söyledi. 

Başbakan Erdoğan, ABD ziyaretlerinin ardından yurda döndü. Erdoğan, ayağının tozuyla Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde basın toplantısı yaptı. Erdoğan'a toplantıda; Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da eşlik etti. 

ABD ziyaretini değerlendiren Erdoğan, ziyaretinin Washington ve San Francisco olmak üzere iki ayağının bulunduğunu, verimli görüşmeler yaptıklarını söyledi. Washington'da Obama ve heyetlerle görüşmeler gerçekleştirdiğini belirten Erdoğan, "Görüşmelerde bölgesel sorunların yanı sıra küresel sorunları da ele aldık. Başta Suriye olmak üzere, Irak Filistin ilişkileri Kuzey Afrika konuları tüm bunlarla birlikte bu konularla ilgili veya ilintili bir çok konuyu değerlendirme imkanımız oldu. Türkiye-ABD arasındaki ekonomik ilişkileri ele almak suretiyle göreve geldiğimizde 8,5 milyar dolar olan dış ticaret hacminin şuanda 20 milyar dolar seviyesine çıkarmamızın yeterli olmadığını, bunu daha iyi seviyelere çıkarmak için neler yapmalıyız bunları değerlendirme imkanı bulduk." dedi. 

ABD'nin 15 CEO'su ile yuvarlak masa toplantısı yaptıklarını ifade eden Erdoğan, bu toplantıya katılanların bir kısmının Türkiye'de yatırımlar yaptığını, onlarla ilişkilere yönelik konuşmalar yaptıklarını belirtti.

'ABD BİLİŞİM ŞİRKETLERİ, FATİH PROJESİYLE İLGİLENİYOR'

Washington ziyaretinin ardından San Francisco'ya geçtiklerini kaydeden Erdoğan, burada da bilişim sektörünün önde gelen firmalarıyla görüştüklerine değindi. Erdoğan, "Silikon Vadisi'nde Microsoft, Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google gibi firmalarından kendilerinden bilgiler aldık. Sunumları neticesinde gelişmeleri yerinden takip ettik. Bu şirketlerin Türkiye'yi ne denli takip ettiklerini kendilerinden bizzat dinleme fırsatımız oldu. Özellikle FATİH projesiyle ilgilendiklerini biliyoruz. Bu konuyu yakından takip ettiklerini görmüş olduk." diye konuştu. 

Başbakan Erdoğan açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını cevapları...

Soru cevap kısmından satırbaşları:

İşin Washington ayağında Brooking Enstitüsü ve SETA’da aynı şekilde yapmış olduğumuz hitabımız seyahatimizin program içinde yer alan etkinlikleriydi.
Oklahoma’da bir hortum neticesinde 91 kişinin öldüğü istikametinde. Kendilerine üzüntülerimizi bildiriyoruz.

Sandıkta 3+8+11 formülü

Genel Başkan Yardımcımın yapmış olduğu açıklamadaki tarihler ABD’de yazılı ve görsel medyanın genel yayın yönetmenleriyle yaptığımız bir toplantıda sorulan soru üzerine tarih tespitiyle değil de önümüzdeki yıl parlamentoda kabul görürse üç seçim ortaya çıkabilir noktasından hareketle ortaya çıkan bir şeydir.

Yerel seçimin tarihi belli. Yeni anayasa ile ilgili bir değişiklik söz konusu olması halinde referandum açılabilir. Bununla birlikte üçüncü seçim olabilir.

Reyhanlı gözaltıları

Reyhanlı saldırısında 18 gözaltının 12’si tutuklu. İlk kanaatlere bakılırsa failler olma ihtimalleri çok yüksek.

Biz şu anda yargı kanaatini açıklamadığı sürece bu konuda şu şudur diyemeyiz.

Bunların kendi itiraflarından hareketle bazı kanaatler oluşmuş durumda.

Bir an önce bunun diğer bağlantıları ortaya çıksın, temennim odur. Bu olayın kesin başka bağlantıları var. Bunu da yargı ortaya çıkaracaktır.

"Referandumda evet alacağımıza inanıyorum"

Bazı değişiklikler öngören adım atılabilir. İki yol var. Biri 330’dur, bir de anayasa değişikliğinde müşterek hareket edilmesi halinde muhalefet partisidir.

Muhalefet partileri sıcak bakmadığına göre olsa olsa şu olabilir. Muhalefet partileri kendilerini kilitlemez de kendi vekillerini parti genel merkezlerine kilitlemez de serbest bırakırlarsa o zaman biz bir tasarıyı parlamentoya sunabiliriz.

Belki bir referandum yolunu açabilir. O yolu açarsa ben milletimden evet oyu alabileceğimize inanıyorum. Çalışmamız var. Bu çalışmayı netleştirip böyle bir adımı atabiliriz.

Önümüz açık. Şimdilik bir işimize bakalım diyoruz

Numan Kurtulmuş'un partinin genel başkanı olacağı iddiası

Bunların hepsi hayali şeyler. Sağır duymaz uydurur kabilinden. Sağır kardeşlerime hakaret olmasın. Partimizin yetkili kurulları var. O kurular ne tür bir karar verirse o karar uyulur. Partimizin dertleriyle dertlenmeyenlerin açıklamaları suyu bulandırmaktan başka bir şey değildir.

Vakti saati geldiğinde kim nereye aday olur. Partimizde biraz da bu ilkeler vardır. Partimiz de yaptığı değerlendirmeyle hep başarılı olmuştur. Talip olmaktansa maktup olmak daha başarılıdır. Ağırlıklı olarak uygulamada göreceğiz. Attığımız adımlarda göreceğiz. Bu konuyla ilgili olarak bir çalışmanın içindeyiz.

Şu andaki çalışma ağırlıklı olarak lojistik destek istikametinde olmuştur. Lojistik desteğimizi bugüne kadar nasıl sürdürdüysek aynı şekilde sürdüreceğiz

Dünyanın buna seyirci kalması doğru değil. ABD gibi ülkelerin lojistik desteğe onalrın da sahip çıkması muhalif güçleri dajha da güçlü hale getirecektir. Bu ziyaretimizde bunun da ipuçlarını gördük.

Obama’nın çizgisi nedir. Bunu öğrenmek lazım. Öğrenirsem o çizgiye yaklaşıp yaklaşmadığımız daha net ortaya çıkar. Başbakanlık sürem 10,5 yıl oldu. Sİyasete 40 yıla yakın bir sürem var.  Kendimize ait çizgileri de değiştirmedik. Bu tür yaklaşımlarda bulunanların öncelikle benim yaklaşımımı öğrenmesi lazım.

Türkiye’nin muhalif destek vermesini müdahale olarak yorumlayanlar Suriye’nin içinde savaşa katılanlar aynı yorumu yapmıyorlar.  Orada sadece Hizbullah yok. Başka güçler de var. Türkiye’nin orada herhangi bir silahlı gücü varsa bunu söylüyorlarsa çıkıp açıklasınlar. Ama lojistik destek var. 


Kılıçdaroğlu'nun 'Reyhanlı'daki ölenlerin katili Erdoğan'dır' sözleri

Ben Kılıçdaroğlu'na cevap vermeyeceğim. Avukatlarım gerekli girişimleri yapacak. Kimin katil olduğunu kimin katillerle iş yaptığı ortaya çıkacaktır. Bizim abdestimizden şüphemiz yok. O örgütlere ben de üye olacağım diye ben demedim. Şimdi kalkmış şirazesinden çıkmış
<< Önceki Haber Erdoğan'dan ABD dönüşü önemli açıklama Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER