Kritik görüşmede Türkiye'den sert mesaj

Dışişleri'ne çağrılan Alman büyükelçiye bu mesajlar verildi.

Kritik görüşmede Türkiye'den sert mesaj

Almanya’nın Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu’nu Dışişleri Bakanlığı’na çağırmasına misilleme olarak sonra dün de Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl, Dışişleri Bakanlığı’na gitti. Pohl önceki gün geceyarısı Ankara’ya dönünce, Dışişleri Bakanlığı Alman Büyükelçi’ye dün saat 15.00’te randevu verdi. Hürriyet'te yer alan habere göre 1 saat 10 dakika süren görüşme sonrasında büyükelçi ve Feridun Sinirlioğlu herhangi bir açıklama yapmadı. Edinilen bilgiye göre Sinirlioğlu, Pohl’e şu mesajları iletti:

“Dünyanın birçok yerinde Türkiye’deki gibi eylemlere karşı polis benzer yöntemle karşılık veriyor. Ancak nedense Türkiye’deki olaylar abartılı şekilde yansıtılıyor. Yapılan açıklamalarda kullanılan üslup rahatsızlık verici. Polisin önlemlerinden kaygıyla bahsedilebilir. Ancak ‘Dehşete düştüm, korkunç görüntüler var’ (Merkel’in RTL televizyonuna açıklaması kastediliyor) gibi bir değerlendirme, her şeyden önce Türkiye’deki demokrasiye haksızlık. Türkiye’de demokrasinin tartışılmasını kabul edemeyiz.

Avrupa’da da aynı eylemler ve bu eylemlere müdahaleler oluyor. O zaman açıklama yapmayıp Türkiye sözkonusu olduğunda açıklama yapılması çiftte standarttır. Gezi olaylarını bahane edip, üç yıl aradan sonra Türkiye ile yeni bir müzakere başlığı açılmasının engellenmek istenmesi de son derece yanlış bir tutum. Bu anlayış, daha bir ay önce iki ülke dışişleri bakanlarının Berlin’deki ortak açıklamalarında dile getirdikleri ‘Türkiye-AB sürecini artık hızlandırma zamanı gelmiştir’ değerlendirmesine karşı bir tutum. Türkiye’nin AB yolunu engellemek kimseye fayda getirmez. Türkiye ile ilişkiler seçim propagandası odaklı olmamalı. Bu nedenle pazartesi günü yapılacak oturumda Almanya’nın Türkiye-AB sürecinde yeni bir sayfa açmasını umut ediyoruz.
<< Önceki Haber Kritik görüşmede Türkiye'den sert mesaj Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER