Polonya’da medyaya darbe

Basın üzerinde kısıtlamalar getiren yasa tasarısını Polonya Parlamentosu’nun alt kanadı Sejm’den geçirdi.

Polonya’da medyaya darbe

Polonya’nın yeni muhafazakar hükümeti Anayasa Mahkemesi’nin yapısını değiştiren yasa değişikliğinin ardından dün de basın üzerinde kısıtlamalar getiren yasa tasarısını Polonya Parlamentosu’nun alt kanadı Sejm’den geçirdi.

Polonya’daki muhafazakar hükümetin devlet kontrolündeki yayın organlarında kontrolü ele geçirdiği ve otoriter bir yönetime doğru gittiği değerlendirmeleri yapılıyor.

Çıkacak yeni yasa ile Maliye Bakanı devlet radyo ve televizyonlarındaki müdürleri atama ve işten el çektirme yetkisi ile donatılıyor. Ayrıca devlet radyo ve televizyonları Polonya halkının ‘‘yurtsever duygularını’’ güçlendirme konusunda yayın yapmakla da görevlendiriliyor.

Polonya’daki demokratik yapıya karşı muhafazakar hükümetin aldığı son kararlar AB ve insan hakları örgütleri tarafından da yakından takip ediliyor. Helsinki İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü Barbara Grabowska-Moroz şu anda Avrupa’nın Polonya’daki gelişmeleri dikkatle izlemesi gerektiğini söyledi.

Noel öncesindeki iki hafta sonunda Polonya halkı sokaklara dökülerek hükümetin anti-demokratik programını protesto etmiş, eski Devlet Başkanı Lech Walesa’da hükümetin tutumunu değiştirmemesi durumunda ülkenin iç savaşa sürüklenebileceği uyarısını yapmıştı.

<< Önceki Haber Polonya’da medyaya darbe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER