Portekiz'de cumhurbaşkanının görevlendirdiği hükümet bugün göreve başlayacak


Portekiz Cumhurbaşkanı Cavaco Silva, bugün merkez koalisyon liderini kabul edecek ve kurulan hükümete onay verecek. 16 bakan, 39 hükümet sekreterinden oluşan yeni hükümet, ilk toplantısını bugün öğleden sonra gerçekleştirecek.

Seçim kampanyalarında "Portekiz Cephesi" ismini kullanan, merkez sağ koalisyonu, seçimlerden galip olarak çıkmıştı. Mecliste, hükümeti kurmaya yetecek koltuk sayısına ulaşamamasına rağmen, Silva tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen koalisyon lideri Passos Coelho, azınlık hükümetini kurdu. Başbakan Coelho'nun, kurulan yeni hükümet programını, 10 gün içinde mecliste güvenoyuna sunması gerekiyor. Yeni kurulan hükümett, 8 yeni bakan, 14 de yeni hükümet sekreteri bulunuyor. Ana muhalefet lideri Carlos Costa, basına yaptığı açıklamada, yeni hükümetin, eskisinden çok farklı olmadığını belirtti ve sunacakları programa, güvenoyu vermeyeceklerini tekrarladı.

9 ve 10 Kasım tarihlerinde görüşülmesi planlanan yeni hükümet programının, muhalefet tarafından reddedileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Silva'nın, hükümet kurma görevini Coelho'ya verdiğini açıkladığı gün, mecliste basın toplantısı düzenleyen muhalefet partileri, merkez sağ koalisyonun meclisten asla güvenoyu alamayacağını söylemiş, sunacakları programı reddedeceklerini belirtmişlerdi.

Passos Coelho, yeni kurulan hükümeti basına sunarken, "4 yıllık bir hükümet" sloganını kullansa da, Sosyalist Parti lideri Costa daha şimdiden alternatif bir hükümeti için görüşmelere başladı. Yeni kurulan hükümetin güvenoyu alamaması durumunda, Costa'nın alternatif hükümet planını Cumhurbaşkanı'na sunması bekleniyor.

PORTEKİZ DEMOKRASİ TARİHİNİN EN KISA SÜRELİ HÜKÜMETİ OLABİLİR

Muhalefet liderlerinin güven oylamasında hayır oyu vereceklerini açıklamalarının ardından, 10 Kasım'da güven oyuna sunulması beklenen, yeni hükümet, Portekiz tarihinin en kısa ömürlü hükümeti olabilir.

Portekiz demokrasi tarihinin en kısa ömürlü hükümeti; 1978 yıllında Alfredo Nobre da Costa tarafından kurulan ve üç aydan daha kısa bir süre görevde kalan hükümetti. Yeni kurulan merkez sağ hükümeti, bir ayını bile doldurmadan görevini teslim edip, en kısa ömürlü hükümet olma ihtimalini taşıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Portekiz'de cumhurbaşkanının görevlendirdiği hükümet... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER