Beklenen İstanbul depremi için tsunami uyarısı

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara çevresinde her 50 yılda bir 7’den büyük deprem olduğunu belirterek, "Marmara Denizi’nde bir depremi konuşuyorsak, tsunamiyi de beraber konuşuruz." dedi.

SHABER3.COM

Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara çevresinde her 50 yılda bir 7’den büyük deprem olduğunu belirterek, "Marmara Denizi’nde bir depremi konuşuyorsak, tsunamiyi de beraber konuşuruz. 'İç denizidir, göl gibidir, tsunami olmaz', bu yanlış. Tsunami, Marmara için de Türkiye kıyıları için de bir gerçek" dedi.

Ersoy, Karabük İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Karabük Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen "Afetler Üzerine Bilim ve Mühendislik Uygulamaları" konulu sempozyuma katıldı. 

"Gelecekte insanoğlunu hangi tehlikeler bekliyor?" başlığı altında konuşma yapan Ersoy, Türkiye'de her yıl 24 bin depremin olduğunu belirtti. 

DEPREM TAHMİNİ YAPANLARA KARŞI UYARDI

Ersoy, "Her ay 2 bin tane deprem var. 4’ten büyük olanlar ise 130 civarında. Bunun üstüne de çıkabiliyor. Bu kadar istatistik içerisinde siz depremi önceden bilebilir misiniz? Bilirsiniz. Atın bir tane. Ay içerisinde zaten bir sürü deprem var. Bir tanesine mutlaka denk gelirsiniz. Dolayısıyla bu tür şeylere pek tevessül etmemek gerekir." açıklamasında bulundu.

“O DEPREM BİZİM İÇİN ENDİŞE VERİCİYDİ”

İstanbul’da meydana gelen depremin endişe verici olduğunu ifade eden Ersoy, "Deprem bilgimiz bize şunu söyler; Kırılan yer uzun süre bir daha kırılmaz. Çünkü gerilim boşalmıştır. Ama her iki ucunda gerilim vardır. Şimdi gerilimler nerede? İzmit Körfezi’nin ucunda bir gerilim var. Tekirdağ çukurunun ucunda bir gerilim var. Saros’ta bir gerilim var. Fakat Tekirdağ çukurunun ucunda dün deprem oldu. O deprem bizim için kaygı vericiydi. 4,6 büyüklüğünde, öncü mü bilemeyiz?" diye konuştu.

“DENİZ ALTI HEYELANLARI TSUNAMİYE YOL AÇABİLİR”

Marmara Bölgesi'nde tsunami olabileceğini ifaden eden Ersoy, şöyle konuştu: "Marmara Denizi içerisinde 3 tane bin metreyi aşan çukur var. Bu çukurların yamaçlarında çamurlar var. Eğer deprem bu çamurları silkelerse büyük deniz altı heyelanları oluşabilir. Bunlarda tsunamiye yol açabilir. Çünkü tsunaminin tek kaynağı depremler değil aynı zamanda deniz altı heyelanlarıdır."
<< Önceki Haber Beklenen İstanbul depremi için tsunami uyarısı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER