Hırka-i Şerif hasreti sona erdi - Foto

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (sas) Veysel Karani Hazretleri'ne hediye ettiği Hırka-i Şerif dün ziyarete açıldı.

Kutsal emanet, yılların getirdiği yıpranmayla 2009 yılında bakıma alınmıştı. Gerekli bakımları yapıldıktan sonra geçen yıl ziyarete açılan Hırka-i Şerif, bu yıl da okunan Kur'an-ı Kerim, ilahiler ve salavatlar eşliğinde Müslümanlarla buluştu. Vatandaşın yoğun ilgi gösterdiği açılışta Peygamber Efendimiz'in mübarek Hırka-i Şerif'ini görebilmek için birbirleriyle yarışan birçok insan duygulu anlar yaşadı.

FOTOĞRAFLARI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Müslümanların hasretle beklediği Hırka-i Şerif'in açılış törenine İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Müftüsü Mustafa Çağrıcı, Fatih Kaymakamı, Fatih Belediye Başkanı, kutsal emanetin vârisi olan Köprülü ailesi ve çok sayıda vatandaş katıldı. Törende Köprülü ailesi adına bir konuşma yapan Barış Samir, "Peygamber Efendimiz, miraca çıkarken giydiği rivayet edilen bu hırkayı bir çobana hediye ederken vermek istediği bir mesaj vardı. Bence hepimizin bunu düşünmesi ve o mesajı da kendisinin bulması gerekiyor." dedi. 1500 yıllık emanet Peygamber Efendimiz'e ait İstanbul'da 2 tane hırka bulunuyor. Biri Topkapı Sarayı'ndaki Hırka-i Saadet veya Bürde-i Saadet diğeri ise Veysel Karani'ye verilen ve miras yoluyla günümüze kadar gelen Fatih'teki Hırka-i Şerif Camii'nde korunan Hırka-i Şerif. Hazreti Muhammed'in miraca çıkarken üzerinde bulunan Hırka-i Şerif, Peygamber'in vasiyeti üzerine Hazreti Ali ve Hazreti Ömer tarafından Veysel Karani'ye verildi. Hırka-i Şerif, Veysel Karani evlenmediği ve çocuğu olmadığı için ölümünden sonra kardeşi Şihabeddin el Üveysi'ye geçmiş ve 1500 yıllık emanet bugün Veysel Karani'nin 57. kuşak torunu olan Haşim Köprülü'nün eşi Nuriye Köprülü'nün 2005 yılında vefatı üzerine kızı Gülay Köprülü'ye intikal etti. Aile, 1600'lü yılların başında Sultan I. Ahmed'in isteği üzerine İstanbul'a geldi ve Hırka-i Şerif Şükrullah El Üveysi'nin Fatih civarında kiraladığı evde ziyarete açıldı. Bu evin yetersiz kalması sebebiyle I. Abdülhamid günümüzde Hırka-i Şerif Camii avlusunda kalan mekâna bir oda inşa ettirdi ve Hırka-i Şerif burada 1780'den itibaren sergilenmeye başlandı. Ziyaretlerin yoğunlaşması üzerine bu oda da yetersiz kalınca 1847 yılında Sultan Abdülmecid Hırka-i Şerif Camii'ni yaptırdı. Hırka-i Şerif, günümüzde halen burada sergileniyor ve sorumluluğu Veysel Karani'nin soyundan gelen ailede bulunuyor.
RAMAZAN İMSAKİYESİ
Ramazan başlangıcından itibaren imsak ve iftar vakitlerini buradan takip edebilirsiniz.

3:45

20:26

HADİS-İ ŞERİF
Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem
şöyle buyurdu:


“Kadınlara iyi davranmanızı tavsiye ediyorum; vasiyyetimi tutunuz. Zira kadın kısmı kaburga kemiğinden yaratılmıştır. Kaburga kemiğinin en eğri yeri üst tarafıdır. Eğri kemiği doğrultmaya kalkarsan kırarsın. Kendi hâline bırakırsan, yine eğri kalır. Öyleyse kadınlar hakkındaki tavsiyemi tutunuz. ”

Buhârî, Enbiyâ 1, Nikâh 80; Müslim, Radâ’ 60. Ayrıca bk. Tirmizî, Radâ` 11, Tefsîru sûre (9) 2; İbni Mâce, Nikâh 3