'Redd-i hakim talebi, Soma pilot davanın uzamasına sebep oldu'


Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan, Soma ilçesinde şirket avukatının, 301 madenci ailesinin tazminat davasına bakan hakim için redd-i hakim istemesinin, maddi ve manevi tazminat talebi içeren ve mahkemece pilot olarak seçilen bir davanın sürünceme kalması ve uzamasına sebebiyet verdiğini söyledi. Bunun, kanuni dayanağı olmayan gerekçelerle davayı uzatmak amacıyla yapılan hukuki bir başvuru yolu olduğunu belirtti.

Baro Başkanı Arslan, gazetecilere yaptığı açıklamada, 301 madencinin şehit olduğu Soma faciasıyla ilgili davaların, hem Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde hem de iş mahkemelerinde devam ettiğini hatırlattı. Ağır Ceza'daki davada, 5 Şubat 2016'da ocağa inilip keşif yapılmasına karar verildiğini belirterek, "Bugüne kadar bu kararda bir değişiklik yok. Eğer son anda bir değişiklik olmazsa 5 Şubat'ta ocağa girilerek, bilirkişiler tarafından keşif yapılacak. Tabii bizler de ocağa, mahkeme heyetiyle birlikte gireceğiz." dedi.

'28 OCAK'TA, PİLOT SEÇİLEN BİR DAVANIN DURUŞMASI VARDI'

Yine Soma İş Mahkemesi'nde, şehit madenci ailelerin ve yakınlarının açtığı maddi ve manevi tazminat davalarının devam ettiğini belirten Arslan, "Bu davalardan bir tanesi, sadece manevi tazminat istenenden bir tanesi sonuçlanmıştı ve mahkeme, hem Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) hem maden ocağının sorumlu olduğuna karar vererek kararını açıklamıştı. Geçtiğimiz 28 Ocak'ta da maddi ve manevi tazminat talebi içeren ve mahkemece pilot dava olarak seçilen bir davanın da duruşması vardı. Bu davada, kusur yönünden zaten bilirkişi tarafından rapor alınmıştı. Maddi tazminatlar yönünde bilirkişi raporu alınmıştı. Büyük bir olasılıkla mahkeme, davayı o gün sonuçlandıracaktı fakat Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin avukatları tarafından redd-i hakim talebinde bulunularak davanın sürüncemede kalması, davanın uzamasına sebebiyet verecek şekilde bir hukuki yola başvurulmuştur. Tabii redd-i hakim talebinden sonra mahkeme hakimi tarafından dosya, asliye hukuk mahkemesine gönderilerek bu redd-i hakim taleplerinin mahkemece değerlendirmesi yapılacaktır. Burada mahkemenin değerlendirmesinden sonra mahkeme haklı görürse ret gerekçelerini, o anlamda bir işlem yapacak." dedi.

'RET GEREKÇELERİ İÇERİSİNDE SOMUT HİÇBİR ŞEY YOK'

Dosyaların başka bir hakime verilmesinin söz konusu olabileceğini söyleyen Ali Arslan, "Reddedildiği takdirde aynı hakim tarafından dava görülmeye devam edilecek fakat ret gerekçeleri içerisinde aslında somut hiçbir şeyin olmadığı, bunlardan birisinin, işte ailelerin adli yardımdan neden yararlandırıldığı, devlet tarafından para ödendiği ama yine de adli yardımdan yararlandıkları, bu, hakimin bir ret gerekçesi olamaz. Yine hakimin ağır ceza dosyasını niye beklemediği; hakim beklemeyebilir, bu mahkeme hakimine kanunla verilen bir yetki. Yine buna benzer, aslında hiç yasal dayanağı olmayan gerekçelerle davayı uzatmak, mahkemeyi uzatmak amacıyla yapılan bir hukuki başvuru yolu." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber 'Redd-i hakim talebi, Soma pilot davanın uzamasına sebep oldu' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER