Renault'da sendikaların üye kapma kavgası yargı önünde


Bursa'da Mayıs 2015'te sendikalar arasında Oyak Renault fabrikasında yaşanan üye kapma kavgasıyla ilgili açılan davanın görüşülmesine başlandı. Bursa Adliyesi 5. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davaya öncesinde Birleşik Metal İş Sendikası temsilcileri ve işçiler tarafından kavgaya ilişkin açıklama yapıldı.

Adliye önünde işçilerle birlikte basın açıklaması yapan DİSK'e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası genel örgütlenme sekreteri Özkan Atar, saldırıyı kınarken, "Bu gün Oyak Renault işçilerinin ve Bursa'da çalışan diğer metal işçisi arkadaşlarımızın sendikal haklarının nasıl ihlal edildiğinin, onların kendi haklarını aramayan, kendilerinin emeklerini işverenlere, patronlara peşkeş çeken Türk Metal adındaki sarı sendikanın ve bu işçi arkadaşlarımızı onlara karşı çıktıkları zaman yeri geldiğinde oradan istifa etmek gibi anayasal bir hakkı kullandıkları zaman nasıl şiddete maruz kaldıklarını ve nasıl bir saldırıya maruz kaldıklarını gördük. 5 Mayıs günü o arkadaşlarımızın Oyak Renault çalışanı iki arkadaşımızın ve Ototrim'de çalışan işçi arkadaşlarımızın o sendika mensupları tarafından yaralanmaları sonucunda o arkadaşlarımızın şikayeti üzerine burada başlayan davaya katılmış bulunuyoruz." dedi.

Sendika seçmenin işçilerin en temel anayasal hakkı olduğunun altını çizen Atar, "Renault'ta 4 bin 800 mavi yakalı çalışan sendika kapsamında işçiden 4 bini aşkın kardeşimiz Birleşik Metal İş Sendikamızı tercih etmiştir. Onun dışında kalan yaklaşık 600 kişi kadar arkadaşımızda şuanda her hangi bir sendikaya üye değil. Ama Birleşik Metal İş Sendikası Türkiye sendikalar ve toplu iş sözleşme, grev, lokavt kanununa göre yüzde 50+1 sayısını çoklukla aşmış ve şuanda işyerinde yasal anlamda da çoğunluk sendikası pozisyonuna da erişmiştir. Türk Metal Sendikası ise işyerinde yok denecek kadar azdır." şeklinde konuştu.

Fransa'dan gelen sendika temsilcisi ise Renaul işçisine destek vermek için Bursa'ya geldiğini söyledi.

Bu arada adliye önünde toplanan işçiler ise; "İşçiye kalkan eller kırılsın", "Renault işçisi, direnişin simgesi", "Asla yalnız yürümeyeceksin" ve "Direne direne kazanacağız" şeklinde slogan attı.

Renault'da DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'e geçtikleri gerekçesi ile bir grup işçinin Türk Metal Sendikası üyeleri tarafından darp edildikleri iddiasıyla dava açılmıştı. 3 işçinin yaralandığı olay sonrasında yaklaşık 10 Türk Metal-Sen üyesinin yargılandığı davanın ilk duruşması bu gün yapıldı.
CİHAN
<< Önceki Haber Renault'da sendikaların üye kapma kavgası yargı önünde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER