"Rio'da altın madalya alamazsam minder ve yağlı güreşi birlikte götüreceğim"


Dünya şampiyonu milli güreşçi Taha Akgül, 2016 Rio Olimpiyatları'nda altın madalya almak istediğini söyleyerek, "Eğer şampiyon olamazsam 2016'dan sonra hem yağlı güreş, hem de minder güreşi ile ikisini bir arada götürmeye çalışacağım." dedi.

Serbest stil A Milli Güreş Takımı Türkiye Güreş Federasyonu Ankara Elmadağ kamp eğitim merkezinde çalışmalara başladı.

Amerika'da düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazanan milli güreşçi Taha Akgül, antrenmanda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Şampiyonada çok üstün bir performans sergilediğini dile getiren Akgül, yarı finalde Rus, finalde de Azeri rakibini bir dakikada 10-0 yendiğini hatırlattı.

Akgül, "Sadece Amerikalılar değil bütün dünya güreş otoritesi tarafından hayranlıkla karşılandım. Herkes maçtan sonraki tepkilerinde benim hızlılığıma, çevikliğime ve tekniğime dikkat çektiler. Amerikalılardan inceleme konusunda bir talep geldi. Biz bu talebi tabii ki de kabul etmedik. Çünkü bizim Olimpiyat madalyamız eksik. Şimdi, 2016 Rio Olimpiyatları var önümüzde. Oradaki Olimpiyatlarda da benim altın madalya almam gerekiyor. O yüzden bu kendime has stili, tekniğimi, hızımı olimpiyatlarda da göstermem gerekiyor. O yüzden inceletmeyi kabul etmedim." diye konuştu.

'BİZİ ÇÖZMEYİ BIRAKSINLAR ÇÖZEMEYECEKLER'

Akgül, şöyle devam etti: "Olimpiyatlara kadar, bizim bu kendimize has stili rakiplerimize üstünlüğümüzü korumamız gerekiyor. O yüzden 'tüm dünya bizi izlemeye devam etsin' diyoruz. Bizi çözmeyi bıraksınlar çözemeyecekler. Çünkü ben her turnuvada rakiplerimle farklı taktik oyunlar uyguluyorum. Çünkü ben, teknik bir güreşçiyim. Sıradan bir ağırsiklet gibi güreşmiyorum. Antrenmanlarda aynı şekilde sürekli teknik arayan bir yapım var. Onlar 'Bizi izlemeye devam etsinler', biz çalışmaya devam ediyoruz. Rakiplerimizle aramızdaki mesafeyi koruyup tek eksik madalyamız olan, Olimpiyat şampiyonluğunu ülkemize getireceğiz."

'RİO'DA ALTIN ALAMAZSAM HEM YAĞLI GÜREŞ, HEM DE MİNDER GÜREŞİ BİRLİKTE GÖTÜRECEĞİM'

Öncelikli hedefinin 2016 Rio Olimpiyatları'nda altın madalya olduğunu ifade eden Taha Akgül, ikincilik ve üçüncülüğün kendisini fazla kurtarmayacağını söyledi.

Akgül, şunları kaydetti: "Tabiki de olimpiyat madalyası çok önemli. Eğer şampiyon olamazsam 2016'dan sonra hem yağlı güreş, hem de minder güreşi ile ikisini bir arada götürmeye çalışacağım. Çünkü yağlı güreşte manevi bir hava var. Kırkpınar'da, Sarayiçi'nde. Ben de, o manevi havayı teneffüs etmek istiyorum. Ben bir güreşçiyim ve ağırsikletim. Ülkemde de başpehlivanlık güreşleri yapılıyor. Ülkemde çok önemli olan bu geleneksel güreşte ben de kendimi göstermek istiyorum. Olimpiyatlardaki duruma göre Kırkpınar yağlı güreşlerine geçmeyi düşünüyorum. Şampiyon olursam olimpiyatlarda Kırkpınar için erken olur. Çünkü serbest güreşte kırılması gereken rekorlar var. Ben dört defa Avrupa şampiyonu oldum. cumhuriyet tarihinde bir rekoru egale ettim. Sıra dünya rekoruna geldi. 2 dünya şampiyonluğum var. 2 dünya şampiyonu daha olursam dünya rekorunu da kırıyorum. Daha sonra da olimpiyat rekoru var. Şu an 26 yaşındayım ve ağırsiklette, 32-33 yaşına kadar kendine iyi bakarsan yapabilirsin. Şampiyon olursam olimpiyatlarda bu rekorları geliştirmeye çalışacağım. Yani, yağlı güreşe biraz daha 'dur' diyeceğim."

'GÜCÜMÜN KAYNAĞI DOĞAL ÜZÜM PEKMEZİ'

Gücünün kaynağının doğal üzüm pekmezi olduğunu belirten Akgül, 5 seneden beri bununla beslendiğini ifade etti. Milli güreşçi, ergonojik yardım dahi almadığına dikkat çekerek, "Allah'a hamd olsun, vücudumda her şey doğal. Kamplarımızda yediğimiz besinler doğal. En çok da bana destek olan doğal üzüm pekmezidir. Antrenmanlar arasında içerim ve bana çok büyük bir enerji sağlar." şeklinde konuştu.

'OLİMPİYATLARDA BAYRAĞIMIZI GÖNDERE ÇEKMEK LAZIM'

Antrenmanların oldukça zor geçtiğini söyleyen Akgül, şu ifadeleri kullandı: "Güreş, bana göre bütün sporlarda en zoru. Terin, tere karıştığı ender sporlardan bir tanesi. Rakibinle dişe diş mücadele ediyorsun. Rakibinle bire birsin. Pisikolojik bir savaş var ve biz, zor bir sporu seçtik. Ata sporumuzu seçtik ve layıkıyla da ülke sporumuzu temsil ediyoruz. Alnımızın teriyle ekmek paramızı kazanıyoruz. Tek eksik madalyamız var o da, Olimpiyat. Olimpiyatlarda bayrağımızı göndere çekmek lazım. Orada 15-20 bin kişi tribünde İstiklal Marşı'nı dinleyecek. Rio olimpiyatlarında başarılı olmak için burada çalışıyoruz, acı duyuyoruz. Acı duymadan şampiyonluk gelmiyor. Biz de bu antrenmanlarda acının ötesinde zorlayıp şampiyonluğa ulaşacağız."

'RİO OLİMPİYATLARINDA MADALYAYA EN YAKIN 4 İSİM KENDİ JENERASYONUMDAN ÇIKTI'

Elmadağ Güreş Kamp Eğitim Merkezi spor salonunda asılan fotoğrafın kendisine sorulmasına Akgül, 2010 yılında gençler dünya şampiyonasına giden takımın fotoğrafı olduğu cevabını verdi. Fotoğrafla ilgili bir anekdot paylaşan Akgül, "Bu fotoğraftaki takımda 4 arkadaşımız şu an büyüklerde A Milli takımımızı temsil ediyor. Fotoğrafta, Soner Demirtaş, Avrupa ikincisi ve üçüncüsü oldu. Mustafa Kaya, büyüklerde Avrupa üçüncüsü oldu. İbrahim Bölükbaşı, büyüklerde olimpiyatta ülkemizi temsil etti ve olimpiyat beşinciliği olan sporcumuz. Ben 120 kiloda gençler de ülkemi temsil etmiştim. Şu an büyüklerde ülkemi temsil ediyorum. Yüksel hocamız gençlerde teknik direktördü. Şu anda büyüklerde antrenörlük yapıyor. Bu jenerasyon altın jenerasyon. 2016 Rio Olimpiyatları'nda madalyaya en yakın 4 isim kendi jenerasyonumdan çıktı. Bu açıdan da çok şanslıyım." açıklamasında bulundu.

'İDOLÜM YAŞAR DOĞU'

Akgül, idolünün güreşin efsanesi Yaşar Doğu olduğunu açıkladı.

Akgül, sözlerini şöyle tamamladı: "Sadece şampiyonluğuyla değil insanlığıyla örnek aldığım kişi. Serbest güreşte efsane olmuş bir ismimiz var, o da Yaşar Doğu. Aslında şampiyonluklarından çok insanlığıyla ön plana çıkmış bir isim. Çünkü o, bütün güreşçilere 'babalık' yapmıştır. Biz hep onun efsaneleriyle kendisini andık. Kendisi sporculara çok yardımcı olurmuş. Cebinde ne kadar parası varsa, hepsini sporculara veren bir şampiyonmuş. Şampiyonluk gelip geçici, önemli olan insanlık. Yani, güreşi bıraktıktan sonra da güzel anılabilmek önemli. Ben de o yüzden Yaşar Doğu'yu sadece şampiyonluğuyla değil, insanlığıyla örnek aldığım kişidir. İnşallah, bende onun gibi spor kariyerimden sonra kişiliğimle anılmak isterim."


CİHAN
<< Önceki Haber "Rio'da altın madalya alamazsam minder ve yağlı güreşi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER