RSF, Basın Özgürlüğü Ödülü'nü alan Dündar'ın tutuklanmasının şokunu yaşıyor


Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF), geçtiğimiz hafta 2015 Basın Özgürlüğü Ödülü'ne layık gördüğü Cumhuriyet gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar'ın tutuklanmasının şokunu yaşıyor. RSF Avrupa Masası Direktörü Johann Bihr, Can Dündar'ın tutuklanmasının kendilerini şoke ettiğini ifade etti.

Dündar'ın son dönemde tutuklanan gazetecilerin sonuncusu olduğuna dikkat çeken Johann Bihr, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmen'inin, RSF'in basın özgürlüğü ödülünü aldıktan bir hafta sonra tutuklandığına da dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın basını kontrol altına alma girişiminin çok tehlikeli olduğunu vurgulayan RSF Avrupa Masası Direktörü, Can Dündar ve Erdem Gül'ün derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Ayrıca bu hafta sonu Brüksel'de Avrupa Birliği-Türkiye zirvesinin gerçekleştirileceğini hatırlatan Johann Bihr, tüm Türkiye ile müttefik ülkelerin gazetecilere yönelik bu tutuklamaların kabul edilemez olduğunu Türkiye'ye hatırlatması gerektiğini aktardı. Türkiye'de basın özgürlüğünü hedef alan uygulamaların AB'nin temel değerleriyle uyuşmadığına dikkat çekti.

RSF Genel Sekreteri Christophe Deloire imzalı yazılı açıklamada da "Bu siyasi zulümü kınıyoruz." ifadelerine yer verildi. Geçen hafta Can Dündar'ın 2015 Basın Özgürlüğü Ödülü'nü almak üzere Strasbourg'ta olduğunun hatırlatıldığı açıklamada, 2 gazetecinin daha tutuklanmasının iktidarın bağımsız gazeteciliği susturmak için başka bir çağın yöntemlerini uyguladığının yeni bir kantı olduğu savunuldu.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü'nün Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye, 180 ülke arasında 154. sırada yer alıyor. CİHAN
<< Önceki Haber RSF, Basın Özgürlüğü Ödülü'nü alan Dündar'ın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER