Rus basını: Erdoğan'ın taktik zaferi


Lenta.ru portalından Ksenia Melnikova ve Aleksey Kupriyanov imzası ile çıkan haberde Türkiye'de 1 Kasım'da yapılan seçim sonuçları değerlendirildi.

Haberde Türkiye'de seçimlerin beklenmedik bir şekilde sonuçlandığını, uzmanların çok az bir kısmının Cumhurbaşkanı'na bağlılığı ile bilinen Ahmet Davutoğlu başkanlığındaki AK Parti'nin seçimden zaferle çıkacağını tahmin edebildiğine dikkat çekildi. Haberde, "AKP'nin yaklaşık yüzde 40 oy alacağını bekleyen uzmanlar, koalisyonu ön görüyordu. Ama her şey farklı oldu."denildi.

ÇOK GERGİN BİR SEÇİM

Türkiye'de durumun seçimlerden önce çok gergin olduğunu, muhalefete daha önce görülmemiş şekilde baskı uygulandığını belirten Lenta.ru, "Muhalefet baskılardan şikayetçi oldu. Muhalif iki televizyon ve iki gazete kapatıldı. HDP aktivistleri polis tarafından tutuklandı. Seçimlerde bir kısım ihlallerin yaşandığından da şikayetçi olunuyor." eleştirisi getirdi.

Bazı yerlerde yasaktan sonra afişlerin kaldırılmaması, bazı yerlerde Erdoğan yanlısı ve karşıtlarının çatıştığı ve polisin insanları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandığını hatırlatan Rus haber portalı, Kürt bölgelerinde durmayan ateş ve başkent Ankara olmak üzere yapılan terör saldırılarını hatırlattı.

Seçim sonuçlarına göre AKP'nin anayasal çoğunluğa yaklaştığını belirten Rus gazeteciler şu bilgileri paylaştı: "Son sandık kapandıktan 1,5 saat sonra ilk sonuçlar açıklandı. Uzmanlar ve politikacılar gerçek bir şok yaşadı. Çoğunluğu kırsal kentlerden olmak üzere toplam yüzde 42 oranında oylar sayıldığında AK Parti yüzde 54 oy oranıyla anayasal çoğunluğa bir adam mesafede kaldı.

Büyük şehirlere ve kıyı kentlere doğru gelindiğinde AK Parti'nin oylarının düştüğü vurgulandı.
Haberde "550 milletvekili üzerinde 316'sını elde ettiler. 330 olan anayasal çoğunluğu yakalayamadılar." ifadesi yer aldı.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Erdoğan'ın partisi hükümeti tekrar elde ettiğini, zaferin stratejik değil, taktik olduğunu kaydeden Rus portalı, "Erdoğan asıl amacına ulaşmadı, Cumhuriyet rejiminde Başkanlık sistemine geçemedi. Türkiye anayasasına göre böyle bir teklifte bulunmak için en az 330 milletvekili gerekiyor. Bu Erdoğan'ın partisinde yok ve olması da beklenmiyor.

Halk AK Parti hükümetine 4 yıl daha süre verdi. Erdoğan'ın görev süresi de 4 yıl sonra sona eriyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakan bu süre zarfında kendi görüşleri ile Türkiye'ye dünya sahnesine taşımaya çalışacak. Erdoğan'ın amacı ülkenin tek hakimi olmak ve cumhuriyetin 100. yılı olan 2023'e kadar iktidarda kalmak." ifadelerine yer verdi.

ERDOĞAN ANAYASAL ÇOĞUNLUĞU İSTİYORDU

Rusya Bilimler Akademisi, Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden Viktor Nadein-Rayevski'ye göre de Erdoğan'ın asıl amacı, anayasayı değiştirmek için gerekli olan çoğunluğu sağlamaktı. Rayevski, "Amaç ülkeyi başkanlık sistemine geçirmek. Halka, ülkeyi daha demokratik duruma getireceklerini söylüyorlar. Ama bunun demokrasi ile alakası çok az. Yaklaşık 150 merkezde Halkların Demokratik Partisi'ni tahrip ettiler. AK Parti yetkilileri bunun kendi elleri ile yapıldığını gizlemedi bile." eleştirisi getirdi.

TÜRKİYE'DE YENİ ŞOKLAR YAŞANABİLİR

Erdoğan'ın planlarının gerçeğe dönüşmesinin kesin olmadığına değinen Rus uzman, "Erdoğan, seçmenlerin desteğini alsa da Türkiye'de ekonomik kriz hafiften baş gösteriyor. Güneydoğuda Kürtler silah bırakmaya yanaşmıyor ve Ankara'nın dış politikasındaki sorunlar artık daha da görünür halde. Bu durumda hükümeti yeniden biçimlendirme tartışmaları değil, yapılan yanlışları nasıl düzeltiriz diye düşünülmelidir. Tabi Erdoğan'ı da boşuna "Sultan" diye isimlendirmediler. O her şeyi riske alarak bir şeyler yapabilir. Bu da demektir ki Türkiye önümüzdeki günlerde yeni şoklar bekleyebilir." CİHAN
<< Önceki Haber Rus basını: Erdoğan'ın taktik zaferi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER