Abramoviç’in özel jetinin tuhaf rotası dikkat çekti

Reuters ajansı, AB ve İngiltere’de yaptırım uygulanan Rus oligark Roman Abramoviç’le ilişkili bir özel jetin İsrail’den kalktıktan sonra bir süre İstanbul’da durduğunu ve ardından Moskova’ya iniş yaptığını aktardı. Öte yandan Rus Ulusal Muhafız Komutanı Viktor Zolotov, Ukrayna'da işgalin planlandığı gibi gitmediğini itiraf etti. Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimlerden Zolotov "Her şeyin istediğimiz kadar hızlı gitmediğini söylemek istiyorum" dedi.

SHABER3.COM

9:43 Reuters: Abramoviç’le ilişkili bir özel jet İsrail’den kalkıp İstanbul’da bir süre durduktan sonra Moskova’ya gitti

Reuters ajansı, AB ve İngiltere’de yaptırım uygulanan Rus oligark Roman Abramoviç’le ilişkili bir özel jetin İsrail’den kalktıktan sonra bir süre İstanbul’da durduğunu ve ardından Moskova’ya iniş yaptığını aktardı. İsrail ve Portekiz vatandaşlıkları bulunan Abramoviç Pazartesi günü Tel Aviv’in Ben Gurion havalimanında görülmüştü. Abramoviç Putin’le yakın ilişkileri olduğu gerekçesiyle yaptırımlara maruz bırakılmıştı. Rus milyarder bu suçlamayı reddediyor.

9:26 Ukrayna Devlet Başkanlığı Özel Kalem Danışmanı Arestoviç: Savaş Mayıs’a kadar biter

Odessa sokakları işgale karşı böyle hazırlandıImage caption: Odessa sokakları işgale karşı böyle hazırlandı
Ukrayna Devlet Başkanlığı Özel Kalem Danışmanı Oleksiy Arestoviç, Rusya’nın kaynaklarının tükenmesi nedeniyle savaşın Mayıs’a kadar biteceğini söyledi. Pazartesi akşamı konuşan Arestoviç iki senaryo olduğunu söyledi:

“Ya birkaç hafta içinde hızlıca bir barış anlaşması imzalanacak, Rusya güçlerini çekecek. Ya da Suriye’den savaşçılar getirip süreci biraz uzatmak isteyecekler ve onları da ezeceğiz. Bu durumda da anlaşma Nisan sonunu bulabilir.” ABD Savunma Bakanlığı da daha önce Rusya’nın Ukrayna’ya götürmek üzere Suriye’den savaşçı toplamaya çalıştığını açıklamıştı. Bu iddialar bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanabilmiş değil.

2:49 Rusya’daki yeni yasayla yabancı uçaklara el konulması planlanıyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yabancı uçak kiralama şirketlerine ait jetlerin bu şirketlere geri dönmesini zorlaştıran yeni bir yasa tasarısı çıkardı. Bu yeni yasayla beraber Rusya’da kayıtlı olan yabancı jetlerin ülke içinde kullanıma açılması bekleniyor.

Putin’in bu adımı Batı’nın devreye koyduğu yaptırımlara karşı bir adım. Rusya havayolları, yabancı şirketlere ait 515 jeti kiralamış durumda; bu jetlerin ederi 10 milyar dolar. Yaptırımlar devreye girmeden önce yabancı şirketlerin jetleri geri alması için 28 Mart’a kadar vakitleri var.


Rusya devlet kanalı Channel One'da canlı yayın sırasında stüdyoya giren bir savaş karşıtı protestocu, elindeki "Savaşa hayır, savaşı durdurun" yazan pankartı kameraya tutarak eylem düzenledi. Rusya'da Telegram dahil birçok platformda sıkça paylaşılan bu görüntüde, kadın protestocu elindeki pankartla stüdyoya giriyor ve "Propagandaya inanmayın, burada size yalan söylüyorlar, Ruslar savaşa karşı" yazısını gösteriyor. Marina Ovsyannikova isimli protestocunun kanalda çalıştığı öğrenildi.

01:00 Kiev yakınlarında Fox News muhabiri yaralandı

Amerikan haber kanalı Fox News için çalışan bir muhabir, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in dışında haber yaparken yaralandı. Kanalın America Reports adlı programının sunucularından John Roberts, sahada ne olup bittiğini ve detayları öğrenmek için tüm ekiplerin yoğun şekilde çalıştığını söyledi.

Ukraynalı Savcı General İrina Venediktova da gün içinde Batılı bir gazetecinin yaralandığını ve Ukraynalı doktorlar tarafından tedavi edildiğini söylemişti.

00:50 Ukrayna'da toplu mezarlar kazılıyor: 'Savaştan sonra ölülerimizi yeniden gömeceğiz'

Ukrayna'da Rusya'nın ağır bombardımına hedef olan bazı kent ve kasabalarda hayatını kaybedenler toplu mezarlara gömülüyor.


00:45 Mariupol'daki hastane saldırısında yaralanan hamile kadın ve bebeği hayatını kaybetti

Geçen hafta Ukrayna'nın Mariupol kentinde çocuk ve doğum hastanesinin vurulduğu hava saldırısında yaralanan hamile bir kadın ve bebeği hayatını kaybetti.

00:42 Irpin'de tahliyeler devam ediyor

BBC'ye konuşan Irpin Belediye Başkanı, Kiev yakınlarındaki kentteki şiddetli bombardımanın devam ettiğini ancak direndiklerini söyledi. Çevirmen aracılığıyla konuşan Oleksandr Markushyn, Rus güçlerinin okulların, evlerin yanı sıra şehrin kültürel binalarını da bombaladığını ekledi. Tahliyelerin devam ettiğini ancak riskli olduğunu belirten belediye başkanı, yaşananları "Yaklaşık 100 kişilik bir tahliye koridorundaydım, orası insanları geçirebileceğimiz en güvenli yerdi. 50 metre önümde iki çocuk, anne ve babadan oluşan bir aile vardı. Onlar bir mayın sonucu hayatını kaybetti" sözleriyle dile getiriyor.

"Ne yazık ki bu gibi olaylar her an yaşanıyor. Barışçıl sivilleri vuruyorlar. İnsanları araçlarla ve otobüslerle taşıyoruz, sivilleri vurmak imkansız ama yapıyorlar. Bu barbarca, onlar barbar." Markushyn şehirde şu anda ısıtma, iletişim ya da su olmadığını, insanların gönüllülerden yiyecek beklediğini belirtiyor. "İnsanları tahliye etmeye devam ediyoruz. Ancak beş-yedi bin kişi kalmak istiyor. Bugün 19. gün ve dayanıyoruz".

00:38 Ukrayna'da televizyon kulesi bombalandı 9 kişi hayatını kaybetti

Ukrayna'nın kuzeyinde bir televizyon kulesi bombalandı. Yerel yetkililere göre en az dokuz kişi hayatını kaybetti ve dokuz kişi de yaralandı. Rivne bölgesi valisi Vitaliy Koval, Antopi köyünde meydana gelen saldırılar sırasında kulenin ve yakınındaki yönetim binasının iki ayrı füze saldırısıyla vurulduğunu söyledi.

Koval, molozlar altında hala insanlar olduğunu ekledi. Yerel medyada, Rivne bölgesinde televizyon ve radyo yayınının durduğu belirtildi.


00:33 BM Ukrayna'ya 40 milyon dolar daha insani yardım yapacak

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Ukrayna'ya 40 milyon dolar daha insani yardım yapılacağını açıkladı. New York'ta konuşan Guterres, bu yardımın ülkeye gıda, su, ilaç ve diğer temel ihtiyaçların yanı sıra nakit olarak da katkı sağlayacağını söyledi. Ukrayna'daki çatışmaların şiddetlenmesinin "tüm insanlığı" tehdit ettiğini, bir zamanlar "düşünülemez" olan nükleer savaş ihtimalinin yeniden gündeme geldiğini ekledi.

Guterres, düşmanlığın acilen sona ermesi, BM Antlaşması ve Uluslararası Hukuk maddeleri temel alınarak ciddi müzakerelerin gerçekleştirilmesi çağrısında bulundu.

00:00 Rus komutandan 'İşgal planlandığı hızda ilerlemiyor' itirafı

Reuters Haber Ajansı'nın haberine göre Rus Ulusal Muhafız Komutanı, Ukrayna'daki işgalin planlara göre gitmediğini kabul etti. Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimlerden ve eski koruması olan Viktor Zolotov "Evet, her şeyin istediğimiz kadar hızlı gitmediğini söylemek istiyorum" dedi.

Zolokov, yavaş ilerlemeden Ukrayna'da halkın arasına gizlenen aşırı sağcı unsurları sorumlu tuttu. Reuters'ın haberleştirdiği, Ulusal Muhafızlar'ın internet sitesinde yayımlandığı belirtilen bu açıklamalar, Kremlin'e ait internet sitesi çalışmadığından henüz BBC tarafından bağımsız bir şekilde doğrulanamadı.
<< Önceki Haber Abramoviç’in özel jetinin tuhaf rotası dikkat çekti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER