Rusların yarısından fazlası Sovyetlerin devamından yana


Rusya Kamuoyu Araştırma Merkezi'nin (VTsIOM) anketine göre, Rusların yarısından fazlasının Sovyetlerin devam etmesinden yana olduğu ortaya çıktı. Rusya'da 1991 yılında Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (SSCB) devam edip etmemesiyle ilgili yapılan referandumda büyük çoğunluk devam için 'evet' oyu kullanmıştı. Referanduma katılım yüzde 76 olurken 'evet' yanıtı oyunu kullananların oranı yüzde 71 olarak açıklanmıştı.

25 yıl aradan sonra VTsIOM'un yaptığı ankete göre, referandum olması durumunda Sovyetlerin devamı için 'evet' yanıtını vereceklerin sayısı yüzde 64. 18-24 yaşları arasındaki gençlerin yüzde 47'i 'evet' yanıtını verirken 60 yaş ver üstü vatandaşlarda bu oran yüzde 76 olduğu açıklandı. Komünist Partisi taraftarların arasında Sovyetlerin devamı için 'evet' yanıtını verenlerin oranı ise yüzde 81 olduğu belirtildi.

Öte yandan, ankete katılanların yüzde 27'si 1991 yılında yapılan referanduma ve çıkan yüksek oya rağmen Sovyetlerin dağılmasından dolayı SSCB'nin son lideri Mihail Gorbaçov'u suçluyor. Yüzde 17'e göre ise o dönemde yönetimde olan herkes suçlu. Yüzde 13'e göre ise Sovyetlerin dağılmasının sebebi Rusya'nın ilk Devlet Başkanı Boris Yeltsin. Ankete katılanların yüzde 2'ne göre, ABD ve Batılı ülkeler suçlu olurken yüzde bire göre suçlu yok. Ankete katılanların yüzde 40'ı ise Sovyetlerin neden dağıldığına bir neden gösteremedi.

VTsIOM, anketini 5-6 Mart tarihleri arasında 46 farklı bölgede 130 yerleşim bölgesinde bin 600 kişi ile görüşerek gerçekleştirdi. CİHAN
<< Önceki Haber Rusların yarısından fazlası Sovyetlerin devamından yana Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER