Rusya, iki büyük bankasını özelleştirmeye hazırlanıyor


Petrol fiyatlarının düşmesi ve rublenin değer kaybetmesinden dolayı ekonomik açıdan zor günler geçiren Rusya, iki büyük bankası Sberbank ve VTB'yi özelleştirmeyi planlıyor. Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Aleksey Ulyukayev, iki bankanın özelleştirilmesi için teklifler hazırlayacaklarını söyledi. Ulyukayev, ekonomik sıkıntıdan dolayı 2016 bütçesinde değişikliklere giden Rusya'da Sberbank'ın satışı için yasal değişikliklerin yapılması gerektiğini belirtti.

Pazar günü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rus bakan, bakanlığın özelleştirme teklifinde bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine "Evet, teklifler hazırlayacağız." cevabını verdi. Ekonomik Kalkınma Bakanı, Sberbank'ın satılması için yasal değişikliklerin yapılması gerektiğini dile getirdi.

Bakan Ulyukayev, daha önce bu konuda yaptığı açıklamada da Rusların daha az harcamaya ve daha çok tasarruf yapmaya başlaması gerektiğini söylemişti. Ulyukayev, bu yüzden bu tasarrufları değerlendirebilecek gelişmiş bir bankacılık sistemine ihtiyaç olduğunu belirtmişti. Bunu yapmak için de ancak Sberbank ve VTB'nin özelleştirilmesi ile mümkün olan bankaların sermayalendirilmesi gerektiğini dile getirmişti.

Rus Bakan, Rusya'ya yönelik yaptırımların da bankaların özelleştirilmesinin önünde bir engel olmadığını sözlerine ekledi.

SBERBANK CEO'SU ÖZELLEŞTİRMEYE OLUMLU BAKIYOR

Diğer yandan Maliye Bakanı Yardımcısı Aleksey Moiseev de rekabetçi bir ortam oluşması için kredi kuruluşlarının da özelleştirilmesi gerektiğini savunmuştu.

Sberbank CEO'su German Gref ise özelleştirme konusuna olumlu baktığını belirtmiş; ancak bu konuyu henüz hükümetle görüşmediklerini aktarmıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya, iki büyük bankasını özelleştirmeye hazırlanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER