Rusya: IŞİD günlük 50 bin varil petrol satıyor


Rusya Dışişleri Bakanlığı yeni tehditler departmanı direktörü İlya Rogaçyov, ABD öncülüğündeki uluslar arası koalisyonun ne Suriye ne de Irak'ta etkili bir operasyon yapmadığını söyledi.

Terör örgütü IŞİD'in Irak'ta kontrol ettiği bölgelerin bir yıldır devam eden operasyonlara rağmen genişlemeye devam ettiğini belirten Rogaçyov, "Militan sayısı her geçen gün artıyor. IŞİD'in kaybettiklerinden çok daha fazla militan IŞİD'e dahil oluyor." dedi.

IŞİD'in mali yapısının da bu süreçte güçlendiğini savunan Rus yetkili, "IŞİD'in petrol üretimi her geçen gün artıyor. Bir yıl önce günlük üretimi 30 bin varil olarak öngörmüşlerdi. Şimdi bu rakamın 50 bin olduğunu tahmin ediyorlar. Bu en asgari olanı." bilgisini paylaştı.

"Tüm bu gelişmeler yaşanırken onlar neyi bombalıyor?" sorusunu yönelten Rogaçyov, "Petrol ihracatı devam ediyor. Bu parametreler dikkate alındığında ABD öncülüğündeki koalisyonun başarılı olduğu söylenemez…" eleştirisi getirdi.

RUSYA, SURİYE'DE SİLAHLI GRUPLARLA DİYALOG ŞARTINI AÇIKLADI

Rus jetlerinin Suriye'de yaptığı operasyonların verimliliğine değinen Rogaçyov, muhalif gruplarla işbirliği şartını da açıkladı. Rogaçyov, Suriye'de silahlı grupların Suriye hükümeti ile birlikte IŞİD'e karşı mücadelede yer almaları durumunda diyalog kurulabileceğini söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanlığı'nın birkaç gün önce Özgür Suriye Ordusu dahil Suriye'de tüm muhalif gruplarla diyalog kurmaya hazır olduğunu söylediklerini hatırlatan Rogaçyov, "Eğer Suriye'de silahlı muhalif gruplar terör örgütü IŞİD'le mücadelede hükümet yanlısı güçlerle işbirliğine olumlu bakarsa bu bizim için önemli bir kriter olur." dedi.

Rusya'nın Suriye'de siyasi çözüm sürecinin teşvik edilmesi için muhalefetle diyalog kurduğunu ve kurmaya devam edeceğini kaydeden yetkili, Irak'ta herhangi bir operasyon planlamadıklarını ifade etti. Rogaçyov'a göre Irak ordusunda durum 2014'de çok kötüleşti ve bir an önce operasyon kabiliyetinin geliştirilmesi gerekiyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya: IŞİD günlük 50 bin varil petrol satıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER