Rusya Merkez Bankası 2016 tahminlerini açıkladı


Rusya Merkez Bankası, 2016 yılında petrol fiyatlarında büyük bir artış beklemiyor. Banka, daha önceki 50 dolar olarak tahmin edilen petrol fiyatlarının 2016 yılında 50 doların altında olacağını açıkladı.

Merkez Bankası'nın 50 dolarlık petrol varil fiyatı tahmininin gerçekleşmesi halinde Rusya, 2016 yılında yüzde 0,5 ila yüzde 1 oranında küçülecek. Petrol fiyatlarının 35 dolar seviyesinde seyretmesi durumunda ise Merkez Bankası'na göre Rusya'da gayri safi yurt içi hasıla yüzde 2-3 azalacak.

Merkez Bankası ayrıca, ekonomide yaşanacak gerilemeyi rubledeki dalgalı kurun hafifletebileceğinin altını çiziyor. Bankadan yapılan açıklamada "Rubledeki dalgalı kur, enerji fiyatlarındaki düşüklüğün ekonomiye olan negatif etkisini kısmen telafi edecektir. Diğer yandan, ileriki dönemlerde ödeme dengesi ve ekonominin, Rusya'nın temel ihracat ürünlerinin dünyadaki fiyatının düşük seviyelerde seyretmesine uyum sağlamasına ihtiyaç duyulmaktadır." denildi.

Rusya Merkez Bankası yıllık kredi faiz oranlarında bir değişikliğe gitmedi. Banka yıllık faizleri yüzde 11 olarak belirledi. Enflasyon tahminlerini de paylaşan Merkez Bankası, 2017 yılı başında Rusya'da yıllık enflasyonun yüzde 7'den daha düşük olmasını bekliyor. 2015 yılında Rusya'da yıllık enflasyon yüzde 12,9 olarak hesaplanmıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya Merkez Bankası 2016 tahminlerini açıkladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER