Rusya'nın İran'a S-300 hava sistemi teslimatı Ocak 2016'da başlayacak


Rusya'nın İran'a sattığı S-300 hava savunma sistemleri teslimatının önümüzdeki Ocak ayında başlayacağı bildirildi. Rusya'nın ayrıca İranlı 80 uzmanı da eğiteceği belirtildi.

Rusya'nın TASS ajansına konuşan bir askeri kaynak, Rus yapımı S-300PMU-2 hava savunma sistemlerinin İran'a sevkiyatının 2016 yılının ilk ayında başlayacağını söyledi. Yetkili, teslimatın Şubat ayında tamamlanmasının planlandığını aktardı. İran'a ikinci teslimatın ise Ağustos-Eylül 2016'da gerçekleşebileceğini ifade etti.

Askeri kaynak, Rusya tarafının bu teslimatlarla üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiş olacağını vurguladı. Aynı yetkili, Ocak ayından itibaren de 80 İranlı uzmanın S-300'ler konusunda eğitimine Mozhaisky Askeri Uzay Akademisi'nde başlanacağını belirtti. Eğitimin 4 ay süreceğini aktaran yetkili, eğitimin de anlaşmanın bir parçası olduğunu ifade etti.

Hava savunma sistemlerinin İran'a Hazar Deniz'i üzerinden denizyoluyla teslim edilmesi bekleniyor.

İran ve Rusya arasındaki yaklaşık 800 milyon dolarlık 5 adet S-300 sistemi anlaşması imzalanmıştı. Ancak 2010 yılında dönemin Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, askeri ekipmanın İran'a transferini yasaklamıştı. Anlaşma iptal edilirken, Rusya yaptığı ön ödemeyi İran'a geri vermişti. Ancak İran, Rusya'ya dava açmıştı. Bu yıl içinde ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran'a S-300 satış yasağını kaldırdı. İran da davadan vazgeçtiği açıklanmıştı.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya'nın İran'a S-300 hava sistemi teslimatı Ocak 2016'da... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER