Rusya: Rus bombardımanları ile ilgili suçlamalara şaşırdık


Rusya, Suriye'de gerçekleştirilen hava operasyonlarında yanlış hedefleri vurduğuna yönelik suçlamalara şaşırdıklarını açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rus hava birliklerinin Suriye'de yanlış hedefleri vurduğu ve Münih anlaşmasını ihlal ettiğine yönelik suçlamalara şaşırdıklarını söyledi.

Moskova'da gazetecilere konuşan Zaharova, "Rusya'ya yönelik, Washington'da üretilip itaatkar bir şekilde Paris, Londra, Riyad ve Ankara tarafından tekrar edilen Rus hava güçlerinin bilerek yanlış hedefleri vurduğu ve Münih anlaşmasını ihlal ettiğine yönelik suçlamalar şaşırtıcı." dedi.

Rus sözcüsü, "Afganistan'da hastane bombalayanlardan ve Yemen'de sivil hedeflere karşı kullanılmak üzere misket bombası tedarik edenlerden insanların hayatlarına dair endişe duyduklarını dinlemek garip." diye konuştu.

Zaharova, Suriye'deki Rus hava güçlerinin Suriye ordusuna, Kürt birliklerine ve IŞİD ile El Nusra'ya karşı savaşan milliyetçi muhalif gruplara yardım ettiğini sözlerine ekledi. Zaharova, "Rus askeri pilotlarının Suriye'de başka hiçbir amacı olmadı, olmayacak." ifadelerini kullandı.

Zaharova, açıklamasında diğer partnerlere Münih anlaşmasına, Viyana kararlarına ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararına bağlı kalma çağrısı da yaptı. Zaharova, "Bütün ortaklarımızı Münih'te gerçekleştirilen Suriye Destek Grubu toplantısında üzerinde anlaşılan kararları, Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı kararını ve onaylanan Viyana prensiplerini uygulamaya çağırıyoruz." dedi.

AZEZ İÇİN BİZE KELİMENİN TAM ANLAMIYLA YALVARDILAR

Rus sözcü, "Gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde ortaklarımız, Azez'in etrafındaki Suriye-Türkiye sınırından 100 kilometre aşağısındaki koridora 'dokunmamamız için' kelimenin tam manasıyla bize yalvardı." dedi.

Zaharova, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gerçekte çok açık ki; bunu Türkiye'den IŞİD'e, El Nusra'ya ve diğer terör gruplarına günlük silah ve cephane sevkıyatını sürdürmek ve teröristlerin buradan geçmesini sağlamak için yapıyorlar. Ayrıca şu an oldukça açık ki bunu Türkiye'nin, Ankara'nın Azez'in Kürtler tarafından ele geçirilmesine izin verilmeyeceğine dair iddiaları ve bundan da öte BM'nin terör örgütleri listesinde yer alan El Nusra'dan temizlenen Minneh Havaalanı'nı geri almak için yapıyorlar. Bütün bunlar, bir yandan Irak topraklarında Bağdat'ın onayı olmadan askerlerini tutarken, Türk hükümetinin bölgedeki ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine saygı duyulmasına dair veya Suriye'nin bir kısmında şunlar veya bunlar olmalı gibi açıklama yapmasını garip kılıyor." CİHAN
<< Önceki Haber Rusya: Rus bombardımanları ile ilgili suçlamalara şaşırdık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER