"Rusya'nın çekildiği bölgelerden gelen dehşet raporları"

Rusya'nın Ukrayna saldırısı sürerken, ülkenin doğusndaki Donbas bölgesine odaklanan Moksova yönetiminin, kuzeydeki bölgelerin bir kısmında geri çekildiği belirtiliyor. Bu çekilmeler sonrasında bölgeden gelen raporların dehşete düşürücü olduğunu ifade eden AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in, savaş suçu faillerinin hesap vereceğini belirttiği aktarıldı.

SHABER3.COM

Rusya yönetiminin Ukrayna'ya karşı başlatmış olduğu askeri saldırı sürerken, Rus güçleri bazı bölgelerden de geri çekilmeye başladı.

Bu çekilmeler sonrasında bölgeden gelen raporların dehşete düşürücü olduğunu ifade eden AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in, savaş suçu faillerinin hesap vereceğini belirttiği aktarıldı.

"DEHŞET RAPORLARI"

Kiev yakınlarındaki Buça kentinde gerçekleşen sivil ölümlerine tepki yağdı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Rusya'nın geri çekildiği bölgelerden gelen 'tarif edilemez dehşet raporları karşısında dehşete düştüğünü' duyurdu. 'Acilen bağımsız bir soruşturmaya ihtiyaç var' ifadesini kullanan von der Leyen, 'savaş suçu faillerinin hesap vereceğini' bildirdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Buça'dan aktarılan görsellerin dayanılmaz olduğunu kaydederek, 'Sokaklarda korkakça öldürülen yüzlerce sivil' ifadesini kullandı. Kurbanların acılarını paylaştığını belirterek Ukraynalılarla dayanışma içinde olduğunu ifade eden Macron, Rus makamların bu suçlar hakkında hesap vermek zorunda olacağını kaydetti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'daki sivillere karşı uyguladığı 'vahşetin' kabul edilemez olduğunu, sorumlularının yargılanması gerektiğini söyledi. Stoltenberg, “Sivillere karşı on yıllardır Avrupa'da görmediğimiz türden bir vahşet. Sivillerin hedef alınması ve öldürülmesi kesinlikle kabul edilemez' dedi. Stoltenberg, 'Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yürütülen soruşturmayı memnuniyetle karşılıyorum' diye konuştu.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, 'Rusya'nın Ukrayna'nın İrpin ve Buça şehirlerinde masum sivillere yönelik alçak saldırılarının, Putin ve ordusunun savaş suçları işlediğinin bir başka kanıtı olduğunu' söyledi. Johnson, Rusya'ya yaptırımları, Ukrayna'ya da askeri artıracaklarını belirtti. İngiltere Başbakanı, ülkeye yeni uzman müfettişlerin görevlendirileceğini de açıkladı.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Buça kentindeki sivil ölümlere tepki gösterdi.

Sokaklarda yarı gömülmüş bedenlerin bulunduğunu aktaran Scholz, kurbanlar arasında çocuk, kadın ve yaşlıların bulunduğunun söylendiğini aktardı. Scholz, 'Sivillerin öldürülmesi bir savaş suçudur. Rus silahlı kuvvetleri tarafından işlenen bu suçları tamamen araştırmalıyız. Bu vahşeti belgelemelerini talep ediyorum' dedi. Scholz, 'Rus işgaline karşı kendilerini savunmak için Ukrayna'ya silah sağlamaya devam edeceğiz' diye konuştu.

Hollanda Başbakanı Rutte, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, 'Rusya'nın çekildiği yerlerdeki korkunç suçların haberiyle şoke oldum. Bu suçların sorumluları ve savaş suçluları hesap verene kadar Hollanda müttefikleriyle çalışacak' dedi.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Yunanistan'ın Ukrayna'nın yanında olduğunu ifade ederek, 'Buça'da sivillere karşı işlenen suçlar dehşete düşürdü. Failler hesap vermeli' değerlendirmesinde bulundu.

İtalya Başbakanı Mario Draghi, yaptığı yazılı açıklamada, 'Silahsız sivillere yönelik katliamların vahşeti, korkutucu ve katlanılmazdır. Rus makamları, derhal düşmanlığa son vermeli, sivillere yönelik şiddeti durdurmalı ve yaşananların hesabını vermelidir. İtalya, bu dehşeti kesin kararlılıkla kınıyor ve Ukrayna ve vatandaşlarıyla tam dayanışmasını belirtiyor' dedi.

Ukrayna'nın askerleri, Kiev yakınlarındaki Buça'da binaları yıkılmış, sokakları ceset dolu bir şehirle karşılaşmıştı.
<< Önceki Haber "Rusya'nın çekildiği bölgelerden gelen dehşet raporları" Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER