Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci gününde

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ikinci gününde devam ediyor. Ukrayna'dan çatışmalarla ilgili ayrıntılar gelirken, uluslararası kamuoyundan ise işgale tepki gösteren açıklamalar sürüyor.

SHABER3.COM

GÜNCELLENEN GELİŞMELER 

Erdoğan: Daha kararlı bir adımı NATO'nun atması gerekirdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışında Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, NATO ve AB'yi eleştirdi. Rusya'yı "sıradan bir kınama cümbüşüne dönmemeliydi" diyen Erdoğan, "Daha kararlı bir adımı NATO'nun atması gerekirdi" şeklinde konuştu. "Şu anda AB ve bunun yanında Batıcı zihniyetler, ciddi, kararlı bir duruş sergilemedi. Ukrayna'ya bol bol nasihat çekiyorlar. Nasihat ile bir yere varmak mümkün değil" diyen Erdoğan, atılan herhangi bir adım olmadığını söyledi. Erdoğan bugünkü NATO liderler zirvesinde de atılacak adımların konuşulacağını ifade etti. "Zelenskiy'nin 'bize nasihat veriyorlar, destek vermiyorlar' dediği gibi bir duruş" sergilendiğini belirten Erdoğan bunun "dostluğa ve dayanışmaya sığmayacağını" söyledi. 

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi'nden açıklamalar 

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasiliy Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatına ilişkin açıklamada bulundu.
"Ukrayna'nın yönetimi Kiev'de ve görevine devam ediyor" diyen Bodnar, "Etkili savunma araçları, saldırıları durduruyor ve Rus ordusunun girişini engelliyor. Mümkün olduğunca direnişe devam edeceğiz, barış arayışlarına son vermiyoruz" ifadesini kullandı.


Ukrayna ordusu birliklerinin Rus askerleriyle çarpıştığını açıkladı
Ukrayna ordusu, birliklerinin Kiev bölgesinde Rus askerleri ile çarpıştığını açıkladı. Başkent Kiev'in kuzeybatısındaki iki bölgeye istinaden konuşan ordu sözcüsü Oleksiy Arestoviç gazetecilere yaptığı açıklamada "Orada çatışmalar başladı" dedi.

 Rus medyası: Putin müzakereye hazır

Rus medya organı RIA, Putin’in Rusya'nın Ukrayna ile üst düzeyde müzakereye hazır olduğunu söylediğini yazdı.

Esad, Putin’e desteğini iletti

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşerek desteğini iletti. Esad, Rusya’nın Donbas operasyonunda yanında olduğunu belirtti.

canli-savasta-2-nci-gun-rus-birlikleri-kiev-e-girdi-zelenski-putin-i-muzakereye-davet-etti-984972-1.

Zelenski’den Putin’e müzakere teklifi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakere masasında buluşma teklifinde bulundu.

Ukrayna lideri Zelenskiy, Telegram hesabında yayınlanan görüntülü konuşmasında, “Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’na bir defa daha seslenmek istiyorum. Gelin, insanların ölmelerini durdurmak için müzakere masasına oturalım” dedi.

 Kremlin: Yaptırımlara karşı misilleme yapılacak 

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılara başlaması üzerine Batı ülkelerinin açıkladığı yaptırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın mütekabiliyet esasına dayanarak misillemede bulunacağını belirtti. Peskov, Cuma günü Moskova'da düzenlenen basın toplantısında "Misilleme tedbirlerinin alınacağını söylemeye bile gerek yok" dedi. Peskov sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunların ne kadar simetrik veya asimetrik olacağı yapacağımız analize bağlı, getirilen kısıtlamaların henüz analizi yapılmadı."

Rusya'ya uygulanacak yaptırımların sorunlara yol açacağını ifade eden Peskov, bu tür yaptırımların etkilerinden korunmak için Rusya'nın ithalata olan bağımlılığını azalttığını da sözlerine ekledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Peskov, Ukrayna'yı işgalin ne kadar süreceğine dair yorumda bulunmaktan ise kaçındı. 

Peskov, Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'in Ukrayna'nın NATO üyeliği konusunda tarafsız bir statünün müzakere edilmesi önerisinin de not edildiğini, ancak iki liderin bu konuda görüşebileceğine dair bir açıklama yapılamayacağını kaydetti. Zelenskiy'in önerisinin analizinin yapılacağını belirten Peskov, Moskova'nın Kiev'den taleplerinin değişmediğini söyledi. Moskova, Ukrayna'nın hiçbir zaman NATO üyesi olmayacağına veya İttifak'a ait birliklerin ve silahların bu ülkede konuşlandırılmayacağına dair garanti verilmesini talep ediyor.

Lavrov: Kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor" şeklinde konuştu. Ukrayna halkının "bağımsızlığından" yana olduklarını belirten Lavrov, Ukrayna'yı "silahlardan arındırmayı" istediklerini kaydetti. Ukrayna hükümetini eleştiren açıklamalarda da bulunan Lavrov, Rusya'nın mevcut hükümeti demokrat olarak nitelendirme imkanının görmediğini söyledi. Lavrov, Ukrayna'nın nötr bir statüsünü tartışmaya hazır olduğunu söyleyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenskiy'nin yalan söylediğini savundu. 

Çin, Rusya'ya yaptırımlara karşı olduğunu açıkladı
Çin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlamasına rağmen Rusya'yı kınamaktan kaçınırken, yaptırımlara karşı olduğunu tekrarlardı. Rus Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Venbin, "Sorunları çözmek için yaptırımların hiçbir zaman için etkin bir yöntem olmadığını bir kez daha tekrarlamak isterim" dedi. Sözcü, "İlgili tarafların sorunları diyalog ve müzakereler yoluyla çözmesini umuyoruz" ifadesini de sözlerine ekledi. Pekin'den Perşembe günü yapılan açıklamalarda da Rusya'ya yönelik yaptırımlara karşı olunduğu kaydedilmişti. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "2011 yılından beri ABD Rusya'ya karşı 100'den fazla yaptırımı yürürlüğe koydu. ABD'nin bu yaptırımları herhangi bir sorunu çözdü mü?" diye konuşmuştu. 

Rusya'yı eleştiren açıklamalardan da kaçınan Çin hükümeti, ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı duyulması gerektiğini belirtirken, Ukrayna meselesini karmaşık ve tarihsel geçmişi olan bir sorun olarak gördüğünü kaydetti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Venbin, "Rusya'nın güvenlik konusundaki meşru kaygılarını da anlıyoruz" şeklinde konuştu. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı: İlk Rus birliklerinin Kiev'e girdi

Ukrayna Savunma Bakanlığı, ilk Rus birliklerinin Kiev'e girdiğini açıkladı. Bakanlık, Facebook üzerinden yaptığı açıklamada, Rus "sabotajcıların" Kiev'in kuzeyindeki Obolon semtinde bulunduğunu bildirdi. Bakanlık, halka Rus askeri teçhizatlarını gördükleri takdirde, bildirmeleri çağrısında bulundu. Ayrıca halktan evden çıkmamaları istendi. Associated Press ajansı da başkent Kiev'de hükümet binalarının yakınlarında silah sesleri duyulduğunu aktardı.

Şampiyonlar Ligi finali St. Petersburg'dan Paris'e alındı
Rusya'nın Ukrayna'yı işgale başlaması üzerine, Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) Yürütme Komitesi 28 Mayıs'ta Rusya'nın  St. Petersburg kentinde oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi finalinin Fransa'nın başkenti Paris'te yapılacağını açıkladı. 

Rusya Savunma Bakanlığı: Çernobil santralinde kontrol sağladık

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rus güçlerinin dün Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Güç Santrali’nin yer aldığı alanı kontrolü altına aldığını açıkladı.
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Pripyat kentinde yer alan Çernobil Nükleer Güç Santrali’nin bulunduğu alanı tamamen kontrolleri altına aldıklarını söyledi. Santralde, radyasyon seviyesinin normal düzeyde olduğunu belirtti.

“Çernobil Nükleer Güç Santrali bölgesindeki topraklar, dün Rusya Hava İndirme Güçleri’nin birlikleri tarafından tamamıyla kontrol altına alınmıştır” ifadelerini kullanan Konaşenkov, Ukrayna ordusu taburlarından birinin askerleri ile nükleer santralin güvenliğinin beraber sağlanması için anlaşmaya varıldığını kaydetti.

'150 Ukrayna askeri silah bırakıp teslim oldu'
Rusya Savunma Bakanlığı, Karadeniz'deki Yılan Adası'nın kontrolünü aldıklarını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, 82 Ukrayna askerinin teslim olduğu belirtildi. Rusya Savunma Bakanlığı, teslim olan tüm Ukraynalı askerler serbest bırakılacağını açıklayarak, çatışmalar sonrasında hepsinin evine gönderileceğini söyledi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Rusya sivillere ait 33 hedefi vurdu
Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saat içinde Rusya'nın sivillere ait 33 yeri bombaladığı belirtildi. Interfax'a konuşan Ukrayna İçişleri Bakanlığı yetkilisi Vadim Denisenko, "Rusya sivil hedefleri vurmadığını söylüyor ama son 24 saat içinde sivillere ait 33 hedef vuruldu" dedi. 

Rus Savunma Bakanlığı: 118 Ukrayna askeri tesisini tahrip ettik
Rus Savunma Bakanlığı 118 Ukrayna askeri tesisini tahrip ettiğini açıkladı. Çernobil Nükleer Santrali'ni korumaya yardım etmek için paraşütçülerin bölgeye intikal ettirileceğini belirten Bakanlık, bölgede radyasyon seviyesinin normal olduğunu kaydetti. 


Kiev'de patlama sesleri duyuluyor
Kiev'de de sabah saatlerinde Rusya'nın devam eden hava bombardımanına karşı uyarı sirenleri çalmaya devam ediyor. Ukrayna ordusu tarafından Cuma günü yapılan açıklamada, başkent Kiev'in kuzeybatısında Rus güçlerle çatışmalar yaşandığını bildirildi. Ordunun Facebook hesabı üzerinden yapılan açıklamada, "Ukrayna silahlı kuvvetlerine mensup hava birlikleri Dimer ve Ivankiv yerleşim yerlerinde savaşıyor" ifadesi kullanıldı. Dimer Kiev'e yaklaşık 45 kilometre, Ivankiv ise başkente 60 kilometre mesafede bulunuyor.  

"Çernobil'de radyasyon seviyesi normal"

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin denetimi ele geçirdiği belirtilen Çernobil Nükleer Santrali bölgesindeki radyasyon seviyesinin, normal olduğunu açıkladı. Bölgedeki çatışmaların, santralin kalıntılarına zarar vereceği ve bunun da radyasyon sızıntısına neden olacağı endişeleri üzerine açıklama yapan Rusya Savunma Bakanlığı, santralin korunması amacıyla bölgeye paraşütle yeni askerler indirileceğini de duyurdu.

BM: Ukrayna içinde 100 binden fazla kişi kaçtı 

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından verilen bilgilere göre, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmaya başlamasının ardından 100 binden fazla kişi ülke içinde çatışmalardan kaçtı. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Sözcüsü Shabia Mantoo, binlerce kişinin de Ukrayna'dan kaçtığını belirtti. Ukrayna'nın komşularından Moldovalı yetkililer yaklaşık 4 bin Ukraynalı'nın geldiğini teyit etti. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, Ukrayna'daki çatışmalar nedeniyle 5 milyon civarında kişinin evini terk edebileceğini söylemişti. 



<< Önceki Haber Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci gününde Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER