Anne karnında kan nakli!

Anne karnında kansız kalan 7 aylık bebeğe, kordon bağından kan verilerek hayatı kurtarıldı

Anne karnında kan nakli!

Kan uyuşmazlığı nedeniyle anne karnında kansız kalan yedi aylık bebeğe, kordon bağından kan verilerek hayatı kurtarıldı

Konya'da vücudu kansız kaldığı için anne karnında tedavi edilmezse yaşamını yitirecek bebeğe, hamileliğin yedinci ayında kordon bağındaki damardan kan verildi. Bebek, sağlıklı şekilde dünyaya geldi. Üç çocuk annesi Fatma Kuzan (36), hamileliğinin altıncı ayında bebeğinin kansız kaldığını, bu durumun da hayati tehlike oluşturduğunu öğrendi.

Kuzan, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine başvurdu.

Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar, bebeğin yaşaması için ameliyat kararı aldı. Acar yönetimindeki ekip, hamileliğin yedinci ayında kordon bağındaki damardan bebeğe kan vererek hayatta kalmasını sağladı.

Fatma Kuzan, hayati tehlikeyi atlatan bebeğini hamileliğinin sekizinci ayında dünyaya getirdi. Ailesinin adını Sena Nur verdiği bebeğin kuvözde tedavisi devam ediyor.

Hayati operasyon

Prof. Dr. Ali Acar,  Fatma Kuzan'ın hamileliğinin yedinci ayında kendilerine başvurduğunda bebeğinin kan uyuşmazlığı nedeniyle kansız kaldığı ve su topladığının görüldüğünü söyledi.

Bu durumun genelde bebeğin anne karnında ölmesine neden olduğunu ifade eden Acar, "Anne karnında bebeği tedavi ederseniz canlı doğması ya da doğduktan sonra yaşama ihtimali yüksek olur. Bebeğe anne karnındayken '0Rh-' kan verildi. Göbek kordonundan girilerek bu işlemi gerçekleştirdik" dedi.

Operasyonun ayrıntılarını antalan Acar, şunları kaydetti:

"Anne karnından iğneyle rahme, oradan da çocuğun göbek kordonuna ulaşıldı. Göbek kordonunda üç damar var. Damarın birinden kan verildi. Kordon bağındaki damarlar çok ince. Operasyonu ultrasonla gerçekleştirdik. Kadının ve bebeğin sürekli takibi yapıldı. Tedaviye hemen başlayıp bebeğin yaşama şartları oluşturuldu. Hayati risk ortadan kalktıktan sonra doğumu gerçekleştirdik. Müdahale edilmediğinde, anne karnında kan vermezseniz kaçınılmaz sonuç bebeği kaybedersiniz. Doğduktan sonra tedavi daha zor olurdu. Çocuğun beyninin zarar görmesi nedeniyle sakat doğma ihtimali de vardı."

Fatma Kuzan ise bebeğinin hayati tehlikesinin olduğunu öğrenince çok üzüldüğünü ifade etti. Kızını sağlıklı dünyaya getirdiğinde mutluluktan ağladığını dile getiren Kuzan, çocuğunu kucağına alacağı günü sabırsızlıkla beklediğini sözlerine ekledi.

AA
<< Önceki Haber Anne karnında kan nakli! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER