Bilim adamları en çok bu hastalığa şifa arıyor

Türkiye'de yeni ilaç geliştirmeye yönelik araştırmalar, Sağlık Bakanlığının verilerine göre daha çok onkoloji ve hematoloji alanlarında yapılıyor.

Bilim adamları en çok bu hastalığa şifa arıyor



         Ankara Üniversitesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamdi  Akan, AA muhabirine, yeni ilaç keşfine yönelik araştırmalar hakkında bilgi  verdi.
         Gelişmesi 10-12 yıl süren kayda değer bir ilacın piyasaya çıkması için  yaklaşık 1 milyar dolar harcandığını anlatan Akan, bazı ilaçların yan etkileri  nedeniyle piyasadan çekilmesi sonucu harcanan paraların çöpe atıldığını belirtti.  Akan, şunları kaydetti:
         "İlaçlar kullanılmadan önce insanlarda denenir. İlaçlar gönüllüler  tarafından kullanılır, olumlu sonuçlar alınırsa piyasaya çıkarılır. Bu insanlara  garip geliyor, 'kobaylık' olarak değerlendiriliyor. Biz 'kobay' lafını kesinlikle  kullanmıyoruz, 'gönüllü' diyoruz. Çünkü bir insanın bir ilacı deneyebilmesi için  bilgi sahibi olması lazım. İlacın neden ve nasıl kullanılacağını, istenirse  vazgeçilebilineceğini yazılı onaylar alarak anlatıyoruz. Onkoloji ve hematolojinin ilk sırada olmasının nedeni kansere çare bulma  çabalarının çok olması, sürekli yeni ve ileri teknoloji ürünü ilaçların  çıkmasıdır. "
         Kobayın laboratuvar hayvanlarına verilen ad olduğunu dile getiren Akan,  "Günümüzde laboratuvar hayvanları üzerinde ilaç kullanmak bile etik kurallara  bağlıdır. Bunun için etik kurullardan izin almanız gerekir. İnsanlar için ise çok  daha katı kurallar var. Bu işler Türkiye'de de ciddi denetim altındadır"  ifadesini kullandı.
         
         -"Hastalara para verilmiyor"-
         
         İlaç araştırmalarına katılan hastalara para verilmediğine dikkati çeken  Akan, "Aslında buradaki amaç, bilime katkıda bulunmak. Ama tabii ki insanlar bu  amaçla gelip 'ilaç kullanmak istiyorum' demez. İnsanları bize getiren, özellikle  kanser hastalarında, ilaçlara kolay ulaşmak, para vermemek, laboratuvar  tetkiklerini ücretsiz yaptırmak, sıra beklememek, istediği zaman arayıp doktoruna  ulaşmaktır. Bu sebeple insanlar bu çalışmalara hevesle katılıyorlar" diye  konuştu.
         İlaç çalışmalarının tümünün çaresiz hastalar üzerinde yapılmadığını, yeni  teşhis konulan hastalarda da yeni ilaçlar denendiğini anlatan Akan, bu konuda  gönülülük esasının önemli olduğunu söyledi.
         
    
<< Önceki Haber Bilim adamları en çok bu hastalığa şifa arıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER