Dünya çapında tarihi bir başarı

Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bilim ekibi, laboratuvar ortamında ‘kalp krizini gerçekleşmeden önce algılayan ve tedavi eden hücre’ üretti. Yapılan çalışma, Dünya Üniversitelerarası Genetik Mühendisliği ve Sentetik Biyoloji Yarışması’nda altın madalya kazandı.

Dünya çapında tarihi bir başarı

Turgut Özal Üniversitesi (TÖÜ), dünya çapında bir başarıya imza attı. Aralarında Harvard, Oxford gibi saygın üniversitelerinden toplam 245 takım ile 2 bin 500’den fazla katılımcının katıldığı yarışmada TÖÜ altın madalya kazandı. Dünya Üniversitelerarası Genetik Mühendisliği ve Sentetik Biyoloji Yarışması (İGEM), dünyanın en saygın üniversitelerinden olan Massachusetts Institute of Technology (MIT) tarafından düzenleniyor. Yarışmanın 10.su 30 Ekim-3 Kasım 2014 tarihleri arasında Boston/Massachusetts’te yapıldı. Türkiye’den yarışmaya yalnızca Turgut Özal Üniversitesi ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) katıldı. TÖÜ, İGEM Takımı yarışmaya bir yıl boyunca hummalı bir projeyle hazırlandı. Projenin ismi “Change of Heart” Kalbin Değişimi şeklinde belirlendi. Proje “kalp krizi henüz gerçekleşmeden kalp damar hücrelerinin genetik olarak geliştirilmesi ile kalp hastalığını tanımalarını ve tedaviye yönelik harekete geçmelerini” hedefledi.

Takım yarışmaya Prof. Dr. Mehmet Gündüz, Doç. Dr. Esra Gündüz, Yrd. Doç. Dr. Ömer Faruk Hatipoğlu, Yrd. Doç. Dr. Muradiye Acar ve Dr. Sadık Çiğdem yönetiminde katıldı. Abdullah Ali Osman Uçar, Ayşenur Toygar, Büşra Aslıhan Öğretici, Büşra Nur Aydın, Fatma Betül Çevik, Fethi Önal, Furkan Beştepe, Furkan Sacit Ceylan, Mikail Doğan, Muhammed Fatih Aktaş, Mustafa Semih Elitok, Mustafa Yılmaz, Orhan Sayın, Osman Faruk Tereci, Ramazan Çetin, Safa Tapan ve Turan Kaya isimli öğrenciler projeye ait çalışmaları gerçekleştirdi. Tıbbi genetik doktora öğrencilerinden Ayşe Çelik, Eyyüp Üçtepe ve Burak Yılmaz danışmanlık yaptı.

Geliştirilen hücre, krizden önce pıhtı oluşumunu engelliyor

Yarışmaya TÖÜ Tıbbi Genetik laboratuvarlarında hazırlanan ekip, dünyada meydana gelen ölümlerin en önemli sebebi olarak kabul edilen kalp krizine yönelik yenilikçi bir tedavi yöntemi üzerine çalıştı. Takımın ortaya koyduğu bilimsel çalışmalar, kalp krizi henüz gerçekleşmeden kalp damar hücrelerinin genetik olarak geliştirilmesi ile deneysel ortamda pıhtı oluşumunu fark etmeleri ve tedaviye yönelik harekete geçmelerini sağladı. Proje aşamalarının birçoğu başarıyla sonuçlandı. Takımla birlikte ABD’ye giden Doç. Dr. Esra Gündüz, “Dört yıldır bu yarışmaya katılan üniversitemiz her sene başarıyla yurda dönmüştür. Şu ana kadar 3 altın, 1 bronz ve ‘en iyi gen dalında Avrupa birinciliği’ başarılarını ülkemize kazandırmıştır.” dedi. Gündüz, üniversitelerinin tıbbi genetik laboratuvarlarında öğretim üyeleri ve üniversite öğrencilerinin yetiştirdiği ve destek verdiği lise takımları ile yarışmanın lise ayağında da büyük başarılar elde edildiğini ifade etti. Gündüz ayrıca bu çalışmanın insanlar üzerinde de yapılacak bilimsel araştırmalarla da pekiştirilmesi gerektiğini anlattı.
<< Önceki Haber Dünya çapında tarihi bir başarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER