Kanser uyarısı yapan doktora şok

Kanser çeşidinin arttığını söyleyen gastroenteroloji uzmanı Dr. Dilek Tucer, beklemediği bir şok yaşadı.

Kanser uyarısı yapan doktora şok

Edirne Kamu Hastaneleri Birliği tarafından geçen hafta çeşitli branşlarda uzman olan doktorların da katılımı ile basını bilgilendirme toplantısı düzenlendi. 

Toplantıya davet edilen doktorlardan birisi Edirne’nin tek Gastroenteroloji Uzmanı olan Dilek Tucer oldu. Türkiye’de tedavi amaçlı olarak otların çok bilinçsizce kullanıldığına dikkat çeken Tucer, otların toplanıp, yenilmesini ancak bunların nerede toplanılacağı ve nasıl tüketilmesi gerektiğinin iyi bilinmesi gereğine işaret etti. Trakya Bölgesi’nde Ergene gibi bir sorunun olduğuna dikkat çeken Dr. Dilek Tucer, "Ergene sorunu sadece otlar açısından değil diğer yediğimiz ürünlerle ilgili olarak büyük bir kanserojen etkisi var. Bu Trakya için çok önemli bir sorun. Özellikle pirinç üretiminde önde gelen bölgelerden birisiyiz. Otları geçtim ama pirinçte de neredeyse bizden tüm Türkiye’ye dağıtım yapılıyor. Ve bir toprağın kimyasal maddeden arınması için neredeyse 5 ile 9 yıl arasında nadasa bırakılması gerekiyor ki, biz bu Ergene’nin etkilerini nasıl önleyeceğiz bilmiyorum açıkçası. Ergene’yi özellikle söylüyorum. Çünkü biz organik tarıma yönelmeye başladık. Gastroenterolojik açıdan Trakya Bölgesi’nde kolon ve mide kanseri özellikle son yıllarda çok artmış durumda. Bunda sadece Ergene’nin meselesi değil Çernobil’den de etkilenen bir bölge. Bu nedenle son yıllardaki artışın aslında bilimsel bir çalışması yok. Bildiğim kadarıyla iki büyük çalışma var. Bu bir hekim tarafından yapılmış bir çalışma değil. Özellikle halk sağlığı uzmanlarınca yapılmış bir çalışmada ve yabancı bir kaynakta Çernobil’in Trakya üzerindeki etkisinden çokça bahsedilmektedir. Gözümüzle de görüyoruz ortalama günde 20 endoskopiden hafta 100 endoskopi yapsanız 5 tanesine kanser tanısı koymak özellikle de genç yaşlara indirgenerek bu çok yüksek bir rakam. Pratik hayatta gördüğümüz kadarıyla Trakya’da her türlü kanser çeşidi çok yoğun arttı." açıklamasını yapmıştı.

Edirne Valiliği doktoru basına yönelik izinsiz açıklama yaptığı gerekçesiyle görevden aldı. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, doktoru pirinçlerin kanser yapması yönündeki açıklamasından dolayı değil, gelişigüzel basına açıklama yapmasından dolayı görevden aldıklarını kaydetti.

"BU GERÇEKTEN ÇOK AĞIR OLDU"

Dr. Tucer'in görevden alınmasına Edirne Tabipler Odası Başkanı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu tepki gösterdi. Tanrıkulu, doktorun Kamu Hastaneler Birliği tarafından düzenlenen toplantıda yönetimin bilgisi dahilinde açıklama yaptığı belirtti. Doktorun bilimsel etkinliği ve klinisyen öngörüsü ile bilgi verdiğini anlatan Tanrıkulu, şöyle devam etti: "Bir hekim liseden sonra 6 yıl tıp okuyor. 4 yıl uzmanlık yapıyor. Dilek hanım o 4 yıl uzmanlığın üstünde de 3 yıl da gastroenteroloji uzmanlığı yapıyor. Yani liseden sonra 13 yıl halkın vergileriyle bir bilim insanı yetiştiriyorsunuz ve bilim insanı da Ergene’nin kirliliğine dikkat çektiği zaman, dikkatli olmamız gerekir. Bu kirlilik devam ederse sonuçları kötü olan hastalıklar oluşturabilir dediği zaman kötü oluyor ve hemen açığa alınıyor. Bu gerçekten çok ağır olmuştur. Edirne Tabip Odası ve hekimleri üzmüştür, kırmıştır."
Türk Tabipleri Birliği ve Edirne Tabip Birliği olarak Dilek hanımın yanında olduklarını ifade eden Tanrıkulu, süreci yakından takip ettiklerini ve hukuksal olarak yanında olduklarını açıkladı.

Bu arada alanında tek uzman doktor olan Dilek Tucer'in görevden alınması nedeniyle Edirne Devlet Hastanesi'ne Kırklareli'den bir doktorun görevlendirildiği öğrenildi

CİHAN
<< Önceki Haber Kanser uyarısı yapan doktora şok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER