Dünyada çok az insanda görülen bu hastalık sebebiyle hareket ettikçe
kemikleri kırılan, bu yüzden rüzgara bile çıkamayan
genç kız, kendi tasarladığı projeyle ayağa kalktı.
Güreşçi'nin
paraşütten etkilenerek tasarladığı raylı
sistem, Türkiye'deki binlerce engelli için umut ışığı olurken 6. Uluslararası Eğitim ve
Bilim Olimpiyatları'nda da yaklaşık 4 bin 500 eser arasından dördüncülüğü kazandı. Güreşçi, ailesinin desteğiyle yaptığı projeyi şu an için sadece oturdukları evin salon bölümünde kullanabildiklerini anlattı.
Merve Güreşçi, kırılgan kemik hastalığıyla doğdu. Genç kız, hayatının baharında vücudunda 50'den fazla kırık ve
çatlak kemikle büyüdü ve 11 defa
bıçak altına yattı. Merve, çocukluğundan beri ayağa kalkma isteğini yüreğinde taşıdı. 2006 yılında televizyonda gördüğü paraşüt sayesinde kafasında bir ışık yanan genç kız, ailesini ikna etti. Güreşçi, "Ayaklarıma ağırlık veremediğim için beni bir şeyin tutması gerektiğini biliyordum. Bunun için televizyonda gördüğüm paraşütçülerin kemerlerini kullanarak, kendimi omuzlarımdan zincirle tavandaki bir ray sistemine bağladım." dedi. Genç kız, "Özel yükselen ve hareket edebilen bu
sandalye ve ona bağlı ayarlanabilir demirler üzerinde egzersiz yapmaya başladım. Uzayda yürüyormuş gibi tek tek adım atarak provaları yaptım. Ardından belirli sürelerde demirleri gevşeterek ayağımı yere bastım. Bir süre sonra düşme tehlikesi olmadan adım atar oldum." diye konuştu. Yürüme egzersizlerine her gün devam eden genç kız, bir sene sonra yürüteç yardımıyla hareket etmeye başardı.
Başta kendisi olmak üzere ailesini ve doktorlarını sevindiren bu olay, azmin başarısı olarak nitelendirildi. Ayağa ilk kalktığında çok heyecanlandığını belirten Merve Güreşçi, "Sevinçten kalbim duracak gibi oldu. Bugüne kadar çektiğim zorluklar geride kaldı." dedi.
ZAMAN