Ters basılan
karekodları İTS'ye bildirmek için karekodu 'ayna'dan okutarak, hastasına vermektedir'' dedi.
Saydan, yaptığı yazılı açıklamada,
İlaç Takip Sistemi (İTS) için alt yapının yeterli olmadığını ve bu nedenle her gün yeni sıkıntıların ortaya çıktığını iddia etti.
Sistemin, çoğu zaman çalışmadığını, çalıştığı zamanlarda ise hatalı basılmış karekodların eczacıları
mağdur ettiğini ifade eden Saydan, 10 Haziranda yayınlanan yönetmelik değişikliği ile raflardaki karekodlu ilaçların 1 Temmuz tarihine kadar eritilmesinin istendiğini anımsattı. Saydan, raflardaki on binlerce ilacın halen karekodsuz olduğunu belirterek, sürenin kesinlikle yeterli olmadığını ileri sürdü.
-''ECZACILAR KAREKODLARI HATALI İLAÇLARI NE YAPACAK?''-
Sağlık Bakanlığı'nın 8 Haziranda ikinci kez karekodu hatalı ve İTS'ye kayıtsız ilaç listelerini açıkladığını ifade eden Saydan, şunları kaydetti:
''Son listelere göre; 180
kalem ilaçtan 3855 kutusunun karekodlarının tutarsız yani hatalı olduğu, 297 kalem ilaçtan ise 7 bin 443 kutusunun İTS kaydı bulunmadığı bildirilmiştir. Daha önceki rakamlarla birleştiğinde 10 binlerce ilacın karekodunun hatalı ya da kayıtsız olduğu gözlenmektedir.
Eczacılarımıza bu ilaçları ne yapacakları konusunda herhangi bir bilgi verilmemektedir. Bu hatalı ilaçlar yüzünden eczacılarımızın her biri
mucit olmuştur. Ters basılan karekodları İTS'ye bildirmek için karekodu 'ayna'dan okutarak, hastasına vermektedir.
Bizler eczacıyız ve artık 'vurun abalıya' mantığı ile İTS'nin bütün yükünün sırtımıza yüklenmesini istemiyoruz. Özellikle karekodsuz ilaçların satışının 1 Temmuz tarihine çekilmesini kesinlikle kabul etmiyor, yetkilileri gerekli düzenlemeyi yapmaya ve bir an önce yaptığı yanlıştan geri dönmeye çağırıyoruz.''