Şahin: İlk meclisteki kadın vekil sayısına 81 yıldır ulaşamadık

Şahin: İlk meclisteki kadın vekil sayısına 81 yıldır ulaşamadık

Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Reyhan Şahin, aradan 81 yıl geçmesine rağmen ilk meclisteki kadın vekil oranına ulaşılamadığını söyledi.

Şahin, 5 Aralık 1934'te Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı'nın verilmesinin 81'inci yıldönümü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. 1926-1934 yılları arasında gerçekleşen Atatürk devrimlerinin önemli bölümünün kadınların toplumsal yaşamda ve siyasette erkeklerle eşit haklara sahip olmalarını hedeflediğini belirten Şahin, 5 Aralık 1934'de Anayasa'da yapılan değişiklikle de kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı tanındığını vurguladı. Sakarya Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Şahin, yazılı açıklamasında şunları dile getirdi: "Aradan geçen 81 yıla rağmen ilk meclisteki kadın vekil oranına ulaşılamamıştır. Oysa bir ülkenin sosyo-ekonomik ve demokratik gelişmişliğinin göstergesi siyaset ve karar mekanizmalarında eşit temsiliyettir. Dünya Ekonomik Forumu'nun Raporu Toplumsal Cinsiyet eşitliği açısından 145 ülke arasında 130. sırada mecliste kadın temsiliyetinde 86.sırada yer aldığımızı gösteriyor. Aradaki uçurumun kapanması için 118 yıl gerektiğini ve bir önceki yıldan daha geriye düştüğümüzü."

SAKARYA'DA TEK KADIN VEKİL YOK

Geçtiğimiz yıl, 5 Aralık'ta mecliste grubu bunan siyasi partilerin il başkanlıklarını ziyaret ederek listelerde seçilebilir sıralarda daha çok kadın adaya yer verilmesi istediklerini vurgulayan Şahin, "Sakarya'da tek kadın vekil bile yok. Söylemeye daha çok ve daha yüksek sesle talep etmeye devam edeceğiz. Ulusal ve demokratik gelişmişlik düzeyimiz artsın, kadınlar şiddete maruz kalmasın, ölmesin diye. Kendi kaderleriyle birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olsunlar ve gelecek nesiller için daha güzel yarınlar oluştursunlar diye."
CİHAN
<< Önceki Haber Şahin: İlk meclisteki kadın vekil sayısına 81 yıldır... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER