Saldırı nasıl gerçekleşti?

Türkiye'yi yasa boğan hain saldırıdan son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Dün akşam İstanbul Atatürk Havalimanı'nda üç canlı bombanın düzenlediği saldırıda 36 kişi hayatını kaybederken, 147 kişi de yaralandı. Teröristlerin saldırıyı nasıl gerçekleştiği bugün ortaya çıktı. Hain saldırıda yaşamını yitiren 27 kişinin kimliği belirlendi.

Atatürk havalimanına IŞİD 3 canlı bombayla saldırdı

Son dakika: Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısı sonrasında olay yeri inceleme ekiplerinin başlattığı çalışmalar tamamlandı. Ekipler, saldırının gerçekleştirildiği alanları inceledi, delil sayılabilecek unsurları topladı. Saldırının meydana geldiği terminalin bir bölümü paravanla kapatıldı. Polis ekiplerinin bölgedeki güvenlik önlemleri sürüyor. Park halindeki şüpheli bazı araçlar çekiciyle havalimanından götürüldü. Havalimanına gelen araçlar da kontrol edilerek içeri alınıyor. Aramalara polis köpekleri de katılıyor. Bu sabah havalimanındaki bilet satış gişeleri açıldı, pasaport kontrolleri de başladı. Belediye ekipleri de havalimanındaki temizlik çalışmalarını tamamladı.


SALDIRI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Saldırının nasıl gerçekleştiğine ilişkin yeni iddialar da var. Al Jazeera’nin haberine göre ilk saldırgan dış hatlar terminalinin ana giriş kapısından içeri girdi. Bu noktada X-ray cihazına yakalanmadan daha ileri geçemeyeceğini bilen saldırgan, üzerindeki uzun namlulu silahla bu noktada etrafa ateş etmeye başladı. Arama bölgesinin vatandaşlarla dolu olması nedeniyle polis teröriste müdahalede zorlandı. Ateş ederek içeriye doğru ilerleyen teröristin içeri ilerleyişini havalimanında görevli bir polis memuru engelledi. Polis memuru vatandaşlara ateş eden teröristi vurdu. Yaralanıp yere düşen saldırgan üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdi.


İKİNCİ TERÖRİST

İlk saldırganın daha fazla ilerleyememesinin ardından ikinci canlı bomba harekete geçti. İkinci terörist de içeriye doğru ilerleyemedi. X-Ray cihazının önündeki bölgede ateş etmeye başlayan canlı bomba ilk saldırganın vurulmasının hemen ardından üzerindeki bombayı patlattı.


ÜÇÜNCÜ SALDIRI

Üçüncü saldırı ise alandan çıkan vatandaşların kendilerini bekleyen araçlara bindiği noktada gerçekleştirildi. Üçüncü saldırgan önce sağa sola ateş etmeye başladı. Çevredeki polisler ile çatışmaya girdikten bir süre sonra da üzerindeki patlayıcıyı infilak ettirdi.


27 KİŞİNİN KİMLİĞİ TESPİT EDİLDİ

Saldırıda yaşamını yitirenlerden 27 kişinin kimliği belli oldu. Kimliği tespit edilenler arasında yer hizmet görevlisi Çağatay Çöl, Sadık Petek (47) Mehmet Mert (30) ve Ethem Uzunsoy (43) bulunuyor. Yaşamını yitirenler arasında bir İranlı ve bir Ukraynalı'nın da olduğu iddia ediliyor. 



DÜN AKŞAM NELER YAŞANDI?

ÖNCE KALAŞNİKOF’LA TARADI

Havalimanı dış hatlar geliş terminaline gelen üç saldırgandan biri, dışarıda yolculara ve karşılamaya gelenlere ateş açtıktan sonra üzerindeki bombayı patlattı. Patlama sonrasında meydana gelen kargaşadan yararlanan diğer iki silahlı terörist terminalin içine sızdı. Teröristler önce otomatik tüfeklerle çevreye ateş açtı, ardından üzerlerinde bulunan bombaları patlattı. Ortalık kan gölüne dönerken büyük panik yaşandı.


HAVALİMANI KAPATILDI

Saldırının ardından Adalet Bakanı Bozdağ, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada, ilk bulgulara göre saldırının hangi terör örgütü tarafından gerçekleştirildiğinin bilindiğini ancak bilgilerin teyide muhtaç olduğunu açıkladı.

Havalimanına girişlere izin verilmedi. Havalimanına giden yollar araç trafiğine kapatıldı. Havalimanına, yalnızca polis ve sağlık ekipleri ile görevlilerin girişine izin verildi. Metro seferleri de Yenibosna istasyonuna kadar yapılabildi. Yakınlarına ulaşmaya çalışanlar nedeniyle, yollar kilitlendi.

Sağlık ekipleri, havalimanındaki yaralıları hastaneye kaldırırken, olay yerine özel harekât ve bomba imha ekibi sevk edildi. Yaralıların kaldırıldığı Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile çevredeki diğer hastanelerde, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Polis helikopteri de havalimanı üzerinde uçuş yaptı.


ŞOK GÖRÜNTÜLER

İlk terör saldırısından çok kısa süre sonra kaydedilen görüntülerde yaralandıkları için ya da şok geçirdikleri için yerde yatanlar görüldü. Çevredekilerin yardım için bu kişilerin yanına koştuğu sırada bir patlama sesi daha duyuluyor. Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısının en kritik görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.


OLAY ANINI ANLATTI

Görgü tanıklarından Ercan Ceyhan, CNNTürk’ün yaptığı canlı telefon bağlantısında, önce 10 el silah sesi duyduklarını, hemen ardından büyük bir patlama sesi geldiğini, 10-15 saniye kadar sonra ikinci patlama sesinin geldiğini söyledi. Çok sayıda kanamalı yaralı gördüğünü, ilk anda Dış hatlar terminali gelen yolcu bölümüne sevk edilen 20 ambulansın yanı sıra bazı taksilerin de yaralı taşıdığını belirtti.


VALİ ŞAHİN: 3 CANLI BOMBA

İstanbul Valisi Vasip Şahin, Atatürk Havalimanı Giriş Kapısı önünde terör saldırısına ilişkin, basın mensuplarına şu açıklamayı yaptı: “Dış Hatlar Terminali geliş katı yolcu karşılama salonu girişinde sayısını 3 olarak değerlendirdiğimiz canlı bomba intihar saldırısında, ilk belirlemelere göre 28 kişi hayatını kaybetti. 60’a yakın yaralı hastanelerimize intikal ettirilmiştir.”


''TÜM İNSANLIK EL ELE VERMELİYİZ''

CUMHURBAŞKANI Tayyip Erdoğan, İstanbul’daki terör saldırısıyla ilgili yazılı açıklama yayınladı: “Terör örgütleri için İstanbul ile Londra’nın, Ankara ile Berlin’in, İzmir ile Şikago’nun, Antalya ile Roma’nın bir farkı yoktur. Şayet, tüm devletler, tüm insanlık olarak el ele verip terör örgütlerine karşı ortak mücadele yürütmezsek, bugün aklımıza getirmekten dahi korktuğumuz ihtimallerin hepsi de birer birer gerçekleşecektir. Atatürk Havalimanı saldırısının, Batı ülkeleri başta olmak üzere, tüm dünyada terör örgütlerine karşı verilecek ortak mücadele için bir milat, bir dönüm noktası olmasını temenni ediyorum.”


İstanbul’da bu yılki 4’üncü terör saldırısı

- 12 Ocak 2016: Sultanahmet Meydanı’nda canlı bomba saldırısında 11 kişi hayatını kaybetti. 
- 19 Mart 2016: İstiklal Caddesi’nde bir saldırganın, üzerindeki patlayıcıları infilak ettirmesiyle gerçekleştirildi. Patlamada 5 sivil öldü.
- 7 Haziran 2016: Fatih Vezneciler’de bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi. Kürdistan Özgürlük Şahinleri’nin (TAK) üstlendiği saldırıda 12 kişi hayatını kaybetti, 36 kişi yaralandı.


Obama brifing aldı

Atatürk Havalimanı’ndaki patlama haberinin ardından kısa zamanda dünyadan taziye ve kınama mesajları geldi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ABD Başkanı Barack Obama’nın saldırıyla ilgili bilgilendirildiği belirtildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, “Hâlâ ne olduğunu ve kim tarafından yapıldığını araştırıyoruz. Karşımıza çıkan ilk zorluk, terörün aktörleri ile yüzleşmektir” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, terör saldırısını şiddetle kınadığını belirterek, “Türkiye’de art arda düzenlenen saldırılar ülkedeki durumu daha da zorlaştırıyor” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg: Atatürk Havalimanı’ndaki saldırıyı kınıyorum. Kalbim, kurbanların aileleri, yaralananlar ve Türk halkıyla.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini: Türkiye’de trajik bir terör saldırısı daha. AB, Türk halkının yanında. Dualarımız onlarla.

Belçika Başbakanı Charles Michel: “Dualarımız İstanbul’da havaalanındaki saldırılarda yaşamını yitiren kurbanlarla. Menfur saldırıyı kınıyoruz.”


ABD’den uyarı gelmişti

ABD Dışişleri Bakanlığı, önceki gün Amerikan vatandaşlarının Türkiye’ye seyahat konusunda daha önce yayımladığı “dikkatli olun” uyarısını yinelemişti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABD vatandaşlarının terör örgütlerinin hedefi olduğu vurgulanarak, bu örgütlerin Avrupa’da alışveriş yerlerini, sivil havacılığı, ulaştırma sistemlerini, spor organizasyonlarını ve halka açık toplantıları hedef aldığı hatırlatıldı. Açıklamada, Amerikan vatandaşlarından Türkiye’deki seyahatleri sırasında dikkatli olmaları istendi.



<< Önceki Haber Saldırı nasıl gerçekleşti? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER