'Sanık Adalı'nın işçilere köpeklerini baktırdığı iddiası'

'Sanık Adalı'nın işçilere köpeklerini baktırdığı iddiası'

Manisa Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden, 301 madencinin şehit olduğu, 13 Mayıs 2014'teki Soma maden faciasıyla ilgili ceza davasının altıncı duruşmasının sekizinci celsesine devam edildi. Duruşmada katılan sıfatıyla ifade veren şehit madenci Muhammet Girgin'in eşi Derya Girgin, Maden Mühendisi İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı'nın madende çalışan işçilere köpeklerine baktırdığını ve şahsi işlerini yaptırdığını ileri sürdü.

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen ve 301 madencinin hayatını kaybettiği facianın ceza duruşmasının altıncı duruşması sekizinci celsesine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Sekizinci celsede avukatların talebiyle daha önce Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde verdikleri ifadelerde çelişkilerin bulunduğu gerekçesiyle bant sorumlusu Serdar Tavukçu ile Recep Doğan ve şalterci Ramazan Akkoç yeniden ifade vermek üzere mahkemeye çağrıldı. Üç tanığa, tutuklu ve tutuksuz sanık avukatları ile tutuklu ve tutuksuz sanıklar tarafından çelişkilerin giderilmesi amacıyla çapraz sorular soruldu. Sorulan bazı soruların ifadelerle örtüşmesi üzerine Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı müdahale ederek sadece çelişkilerin giderilmesi için soru sorulması uyarısında bulundu.

SANIK AVUKATLARI: SEYİRCİ BASKISI ALTINDAYIZ

Üç tanığın dinlenmesi sırasında sanık avukatlarından Yusuf Koçyiğit, madenci aileleri kast ederek, "Seyirci baskısı altındayız. Yeteri kadar savunma yapamıyoruz." dedi. Koçyiğit'in bu sözleri madenci ailelerinde tepkiye neden oldu. Aileler ise seyirci olmadıklarını ailelerini kaybettiklerini söyledi. Salonda bir süre gerginlik yaşanırken, Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, müdahale ederek gerginliği sonlandırdı. Üç tanığın yeniden dinlenilmesinin ardından müşteki avukatların talebi üzerinde tutuksuz olarak yargılanan madende emniyetçi olarak görev yapan Mehmet Uçkun çağırıldı. Uçkun'a olay günü madenden kullandığı sensörle ilgili sorular soruldu. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı tarafından sensör değerleri açıklandı. Sensör değerlerinin olay günü saat 14.37 sıralarında 523 ppm değerlerini göstermesi tutuksuz sanık Uçkun'a soruldu. Yüksek seyreden değerlerin olduğu sıralarda madenin neresinde bulunduğu sorusu üzerine Uçkun, "Faciadan sonra trafik kazası geçirdim. Başımda iki kırık var. Değerlerin yükseldiği sırada dinamit atımına gitmiş olabilirim. Hatırlamıyorum." şeklinde cevapladı. Duruşma çakışında ise aileler tanık avukatının 'seyirci' demesine tepki gösterdi. Bir madenci eşi, "Sanki içeride maç oynanıyor. Bizde seyirciyiz." diyerek tepkisini gösterdi.

"SANIK ADALI'NIN İŞÇİLERE KÖPEKLERİNİ BAKTIRDIĞI İDDİASI"

Uçkun'un dinlenmesinin ardından hayatını kaybeden madenci kardeşlerden Sami Yıldırım ve İlkay Yıldırım'ın ağabeyleri Sezai Yıldırım katılan sıfatıyla ifade verdi. 2005 yılından beri madencilik yaptığını ve aynı şirkete ait Atabacası ocağında görev yaptığını aktaran Sezai Yıldırım, "Kullandığımız maskeler ferdi kurtarıcı maskesi değildi. Ferdi kurtarıcı maskesi olsaydı kardeşlerim ölmezdi. Bu maskeler faciadan sonra kullanılmaya başlandı." dedi.

Yıldırım'ın ardından madende eşi Muhammet Girgin'i kaybeden Derya Girgin de katılan sıfatıyla dinlendi. Eşinin S panosunda çalıştığını dile getiren Girgin, tutuklu sanıklardan Maden Mühendisi İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı'nın madende çalışan işçilere kart bastırarak o gün mesaideymiş gibi gösterdiğini ancak madenin içine sokmayarak köpeklerine baktırdığını ve şahsi işlerini yaptırdığını iddia etti.

Madenci yakınlarının dinlenmesinin ardından Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, altıncı duruşmanın ara kararını vermek üzere duruşmayı yarına erteledi. CİHAN
<< Önceki Haber 'Sanık Adalı'nın işçilere köpeklerini baktırdığı... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER