Sarıçam Kent Konseyi Başkanı Özer: Adana çöplüğünde gizlenen pis gerçekler var


Sarıçam Kent Konseyi Başkanı Avukat Yusuf Özer, 'Sofulu Çöplüğü' olarak bilinen Adana Şehir Çöplüğü'nün yerinin geçmiş dönemlerde siyasi ve ekonomik rant beklentisiyle 'kötü niyetle belirlendiğini' kaydetti.

Kent Konseyi Başkanı Özer, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Adana Şehir Çöplüğü'nün mevcut yerinden kaldırılması yönündeki girişimlerini sürdürdüğünü söyledi. Çöplüğün yeri geçmiş dönemde tercih edilirken, yerel yöneticilerinin kendi siyasi ve ekonomik rant kaygılarıyla hareket ettiğini belirten Özer, "Bu vesileyle belirtmek isterim ki çöplük kötü niyetle buraya kurulmuştur. Çöplüğün Sarıçam'a kurulmasının tek amacı vardır. O da şehrin, Sarıçam bölgesine doğru gelişmesini engellemek, yeni yerleşimlerin Karaisalı bölgesine doğru yapılmasını sağlamaktır. Bu anlamda, Sarıçam'ın önüne bir set gibi çöplüğü layık görenleri hemşehrilerimin vicdanına havale ediyorum." dedi.

"Şehir çöplüğü Sarıçam'a kurulmasaydı Adana'nın günümüzde bile gelişmeye açık tek cazibe merkezi durumundaki Sarıçam bugünkünden çok daha farklı bir konumda olurdu" diyen Kent Konseyi Başkanı Yusuf Özer, şöyle devam etti: "Şunu net söylüyorum ki şayet çöplük Sarıçam'da olmasaydı bugünkü Çukurova ilçesinin konumunda kesinlikle Sarıçam olurdu. Sarıçam sırf bu yüzden en az 20 yıl şehrin gerisine itilmiştir. Çöplük, Sarıçam'ı dezavantajlı bir ilçe haline getirmiştir."

Sarıçam Kent Konseyi Başkanı Avukat Yusuf Özer, "Sarıçam'ın gelişimini engellemek isteyen rantçı zihniyet, Sofulu Çöplüğünden sonra aynı yerde Katı Atık ve Entegre Tesisi adıyla 30 yıllık bir sözleşme imzalamış ve çöplüğü kalıcı hale getirmiştir." ifadesini kullandı. Avukat Yusuf Özer, 30 yıllık imtiyaz sözleşmesinin bilinmeyen yönlerini de şu sözlerle açıkladı: "Çöplüğün bulunduğu alan, 1040 dönümlük Adana Büyükşehir Belediyesi'nin tapulu arazisidir. 2008 yılındaki Büyükşehir idaresi, bu yeri bedelsiz olarak 30 yıllığına ITC firmasına peşkeş çekmiştir. Ve deyim yerindeyse; 'Al sana geniş bir arazi. Buraya çöpten elektrik üreten bir tesis kur. Bu tesisin ham maddesi olan çöpü ben vereceğim. Üstüne verdiğim her çöp için ton başına 4,5 USD+KDV sana para vereceğim. Sen buradan enerji üret sat üste para kazan.' Şimdi burada düşünmek gerekiyor. Tesisin kullanıldığı alan 300 dönümü geçmiyor ve ITC firması yabancı ortaklı dev bir şirket. O dönemin Büyükşehir yöneticileri dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen böylesine büyük avantajlı bir sözleşmeyi neden yapıyor? Benzer sözleşmeler de 10 yıl ya da 20 yıllık yapılıyor. Üretilen enerjiden belediye pay alıyor ayrıca verdiği çöp için para ödemiyor. Bizde yapılan geniş arazi tahsisi, çöpün tonu başına firmaya para vermek ve firma ayrıca ürettiği elektrikle devletten para alıyor. Tüm gerçekleri açıkladıktan sonra konuyla ilgili mevcut yerel yöneticilerimizi göreve davet ediyorum. Bu sözleşmenin altından son derece pis kokular geliyor. Sözleşme en kısa zamanda halkın menfaatleri gözetilerek iptal edilsin."

"YENİ ÇÖP FABRİKASININ YERİ OSB'DİR"

Sarıçam Kent Konseyi Başkanı Yusuf Özer, Adana'nın şehircilik açısından gelişime açık tek bölgesi olan Sarıçam'daki şehir çöplüğünün Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'ne taşınmasını teklif etti. Konsey Başkanı Özer, "Çöplüğün kaldırılacağı en ideal mekân Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'dir. Orada yüzlerce fabrika var. Çöp fabrikasının da aynı bölgede bulunması oranın değerini artıracaktır. Ayrıca orada zaten bu iş için ayrılmış uygun bir alan mevcuttur." açıklamasında bulundu.

12 ARALIK'TA SAAT 12'DE SÜPÜRGELİ EYLEME DAVET

Sarıçam Kent Konseyi Başkanı Avukat Yusuf Özer, şehir çöplüğünün Sarıçam'dan kaldırılması konusundaki halkın kararlılığının gösterileceği ilk eylemin tarihini açıkladı. Özer, "12 Aralık Cumartesi günü saat 12'de Sarıçam'da Kozan yolu üzerindeki Aksoylar Camii önünde buluşacağız. Tüm vatandaşlarımızı Adana'nın geleceğini kurtarmak için 12 Aralık'ta saat 12'de verdiğimiz adrese ellerinde süpürgeleriyle bekliyoruz. Ellerimizde süpürgelerle önce şehir çöplüğünün Adana'nın dışına taşınması için harekete geçeceğiz." diye sözlerini tamamladı.
CİHAN
<< Önceki Haber Sarıçam Kent Konseyi Başkanı Özer: Adana çöplüğünde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER