Sayıştay'dan yönetimi zora sokacak flaş rapor

Sayıştay'dan çok konuşulacak rapor... Merkez Bankası ve TMSF'yi inceleyen kurum bazı personel için hem işverenin hem de devletin sigorta primi ödediğini tespit etti.

Sayıştay'dan yönetimi zora sokacak flaş rapor

Öte yandan Sayıştay Merkez Bankası'nın banka bütçesinden çalışanların sağlık giderlerini ödemesini de hukuka aykırı buldu. Sayıştay daha önce ise, devletin açıklanamayan, tahsil edilemeyen, mali tablolara yansıtılmayan, muhasebeleştirilmeyen, nazım hesaplarına kaydedilmeyen, eliminasyon hatası yapılan toplam 48 milyar lirasının hesabını sormuştu.

Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'nun haberine göre, Prim borcu bulunan 5.5 milyon kişinin durumuna ilişkin tartışmalarla gündeme gelen Genel Sağlık Sigortası (GSS) için, Sayıştay da dikkat çekici tespitler yaptı. Sayıştay’ın belirlemelerine göre, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) ve Merkez Bankası’nda GSS hükümlerine aykırı davranılıyor, ayrıca bazı çalışanlar için hem işveren hem de devlet GSS primi ödüyor. Sayıştay’a göre GSS Yasası kapsamında olan TMSF personeli için, fon yönetimi tarafından 66 adet özel hastane ile sözleşme imzalanmış durumda.

KANUNA AYKIRI ÖDENİYOR

Bu sözleşmeler gereği, SGK ile anlaşması olmayan özel sağlık kuruluşlarında TMSF çalışanlarının ayakta tedavilerdeki tedavi giderinin yüzde 70’inin, yatarak tedavilerde tamamının, SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşlarındaki tedavilerde ise sigortalı tarafından karşılanması gereken ilave ücretin tamamının, SGK ile anlaşması olmayan özel sağlık kuruluşlarındaki tedavilere ilişkin ilaç bedellerinin ise yüzde 80’inin kanuna aykırı olarak Fon bütçesinden ödendiği tespit edildi. Merkez Bankası’nda da muayene ve tedavi ücretlerinin yüzde 90’ının, yatarak tedavi giderlerinin tamamının, ayakta tedavide kullanılan ilaç bedellerinin yüzde 80’inin yine kanuna aykırı olarak banka bütçesinden ödendiği belirlendi.

ÇİFTE PRİM ÖDENİYOR

Sayıştay’ın GSS saptamaları şöyle sıralandı: “Şu anki mevzuatta, aile içinde kişi başına geliri asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenler, 60. maddenin birinci fıkrasının (c/1) bendi kapsamında GSS’li sayılıyorlar ve GSS primleri devlet tarafından karşılanıyor. Bu kapsamda primleri devlet tarafından ödenirken işe girenlerin primleri de, işveren tarafından ödenmeye başlıyor. Sayıştay’ın denetimlerine göre sıkıntı da bu noktada. Buna göre bu kişilerin GSS primleri işveren tarafından ödenmesine rağmen, Bakanlık da prim ödemeye devam etti. Evlenmeden önce primi devlet tarafından karşılanan kız çocuklarının eşi çalışıyorsa; Aile Bakanlığı’nın yine prim ödemelerini durdurması gerekiyor. Ancak bakanlık burada da prim ödemelerine devam etti.” Hürriyet

Sayıştay sordu: Kamunun 48 milyar lirası nerede?

Birgün Gazetesi'nin daha önce yayınlanan haberinde ise Sayıştay raporunda, devletin açıklanamayan 48 milyar lirasının hesabını sormuştu..Habere göre, Sayıştay, devletin açıklanamayan, tahsil edilemeyen, mali tablolara yansıtılmayan, muhasebeleştirilmeyen, nazım hesaplarına kaydedilmeyen, eliminasyon hatası yapılan toplam 48 milyar lirasının hesabını sordu.

KAMUYA HESAP VERİLMİYOR


Sayıştay’ın 2014 yılı denetimlerinin genel değerlendirme sonuçları içerisinde kamuya hesap verilmediği şu şekilde tespit edildi:
“Genel bütçeli idareler dışında kalan 109 kamu idaresinden 63’ü faaliyet raporunda temel mali tablolara ve bu tablolara ilişkin açıklamalara yer vermedi, 71’i ise tüm varlık ve yükümlülüklerini faaliyet raporlarında açıklamadı. Bu durum, faaliyet raporlarıyla amaçlanan mali bilgiye yönelik kamuya hesap verme sorumluluğunun tam olarak yerine getirilmesini engellemektedir.”
<< Önceki Haber Sayıştay'dan yönetimi zora sokacak flaş rapor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER