Schaeuble: Reel ekonomik büyüme için reformlar şart


Maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının katıldığı G20 toplantısında, yavaşlayan dünya ekonomisinin teşvik edilmesi konusunda fikir ayrılığı ortaya çıktı. Alman Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, devletlerin aşırı derecede borçlanmasını sağlayan genişletilmiş mali ve para politikalarının bir sonraki ekonomik krize yol açabileceği konusunda uyardı.

G20 toplantısı için Çin'in Shanghay kentinde bulunan Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, finansal piyasalarda sürdürülen reformların durdurulmasını korkunç bir hata olacağını söyledi.

"Eğer reel ekonominin büyümesini istiyorsanız, reformlardan kaçacak kısa yol yok." diyen Schaeuble, hükümetlerin finansal piyasa reformlarını devam ettirmeleri gerektiğini, aksi takdirde, mevcut belirsizlik durumunun bir sonraki krizin habercisi olabileceğini kaydetti. Bununla baş edebilmek için küresel ekonomi ve birçok ülkenin yeterince güçlü olması gerektiğini savunan Schaeuble, "Dünyada kamu ve özel borç çok yüksek seviyelere ulaştı, büyüme oranı çok düşük. Eğer birisi daha fazla teşvik yapılması için çağrıda bulunuyorsa, asıl görevden uzaklaşmış demektir." şeklinde konuştu.

Bu sebepten dolayı G20'de mali teşvik paketi üzerine anlaşmayacaklarını ifade eden Schaeuble, "Borçla finanse edilen büyüme modeli kendi sınırlarına ulaşmıştır. Bu yeni sıkıntıları beraberinde getiriyor, borç oranını artırıyor, balon ve aşırı risk almaya sebebiyet veriyor ve ekonomiyi zombileştiriyor." dedi.

'ÇİN'DEKİ GENİŞ SERMAYE ÇIKIŞLARININ GLOBAL BÜYÜME İÇİN RİSK'

Schaeuble'ye destek çıkan İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney, hükümetlerin söz verdikleri ekonomik reformların sonunu getirmesi gerektiğini ifade etti. "İnovasyon ve küresel para politikasının arzusu, yapısal önlemlerle uyumlu olmadığı için küresel büyüme oranı hayal kırıklığı oluşturdu." diyen Carney, birçok gelişmiş ekonomilerde yapısal reformların ertelendiğini dile getirdi. IMF Genel Müdürü Christine Lagarde de G20 ülkelerine bir an önce reform yapılması için çağrıda bulundu.

Bu konuda ülkelerin cesur olmaları ve birlikte hareket etmeleri gerektiğini altını çizen Lagarde, para ve maliye politikaları konusunda tüm cephede eylemin olması gerektiğini söyledi. Para politikalarının etkilerinin giderek zayıfladığını belirten Lagarde ayrıca, Çin'deki geniş sermaye çıkışlarının global büyüme için risk oluşturduğunu söyledi.

Çin Merkez Bankası Başkanı Zhu Xiaochuan ise ekonomiyi desteklemek için ellerinde yeterli araç olduğunu ifade ederek, Çin'e sermaye girişlerinin büyük ölçüde normal olduğunu, sermaye çıkışlarını engellemenin ise yurt içi ekonomide sağlıklı gelişmenin devam ettirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Zhu, Çin ihracatını artırmak için devalüasyona başvurmayacaklarını da vurguladı. 25 Şubat'ta başlayan G20 toplantısında ABD, Çin, Japonya ve Almanya gibi gelişmiş ekonomilerin maliye bakanlarıyla, merkez bankacıları katılıyor. CİHAN
<< Önceki Haber Schaeuble: Reel ekonomik büyüme için reformlar şart Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER