Schengen'in çökmesi havaalanlarına pahalıya patlayacak


Uluslararası Havaalanları Konseyi (ACI), Schengen Bölgesi'nin çökmesi halinde pasaportsuz seyahat edilen ve özel Schengen ülkeleri için tasarlanmış terminallerde tıkanıklıkların oluşacağı ve yeniden yapılanma için havaalanlarının milyonlarca Euro zarar edeceğini açıkladı.

30 sene önce kurulan Schengen Bölgesi'ndeki havalimanı terminalleri, Schengen ve Schengen bölgesinden olmayan yolculara göre dizayn edilmişti. Ancak son zamanlarda Avrupa Birliği'ne Suriye gibi savaşla boğuşan ülkelerden akın eden mültecileri durdurmak amacıyla geçici süreliğine bazı ülkelerin sınırları kapatması, pasaportsuz seyahat etme anlaşma üzerinde baskı oluşturuyor. ACI tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Avrupa'nın havaalanları için 26 Schengen ülkesi arası hava sınırlarının kalkması AB vatandaşları için verimli ve ekonomik hava hizmetlerinin sağlanmasında önemli rol oynamıştır." denildi.

ACI'ya göre 1990 yıllarında Avrupa havaalanlarını kullanan yolcu sayısı sadece 600 milyon iken bu rakam geçen sene 1,94 milyarı buldu. Schengen Bölgesi'nde bulunan 443 havaalanını ise 2015 yılında 1,2 milyar insan tarafından kullanıldığı ifade edildi.

HAVACILIĞIN YANI SIRA TURİZM VE EKONOMİ DE DARBE ALIR

Sınırların kapatılmasının hâlihazırda gündemde olmadığını belirten ACI Genel Müdürü Olivier Jankovec, Schengen ülkeleri arasında hava sınırlarını yeniden oluşturulmasının ciddi bir etki oluşturacağını ve havalimanı tesislerinin yeniden yapılandırılması her bir büyük havaalanına yüz milyonlarca Euro'ya mal olacağını söyledi.

"Kaçınılmaz etkisi, tüm Avrupa havaalanı ağında potansiyel yayılma etkisiyle görülmemiş seviyede tıkanıklık ve uçuş kesintileri olacak." diyen Jankovec, bu durumun aynı zamanda havaalanlarının bağlantı sürelerini garanti edemediği için daha uzun seyahat sürelerini meydana getireceğini ifade etti. Etkinin havacılığın yanı sıra turizm ve daha geniş ekonomide de hissedileceğini sözlerine ekledi.

ACI, Schengen'in bozulmadan bir arada kalması için çağrıda bulunurken, Avrupa Komisyonu'nun dış sınırları güçlendirme hamlesini desteklediklerin bildirdi. Ancak bu adımın ülkelere daha fazla polis ve sınır personelinin gerektireceği de belirtildi. CİHAN
<< Önceki Haber Schengen'in çökmesi havaalanlarına pahalıya patlayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER