Sebahat Tuncel hakkındaki beraat kararına başsavcılık itiraz etti


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Sebahat Tuncel hakkında örgüt üyeliği suçundan verilen beraat kararına itiraz etti.

Eski HDP Milletvekili Sebahat Tuncel hakkında, terör örgütü üyesi olmak suçundan yargılandığı davada geçtiğimiz hafta beraat kararı verilmişti. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncel'in cezalandırılmasına yetecek delil bulunmadığını belirtmişti.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, mahkemeye süre tutum dilekçesi verdi. Başsavcılık, gerekçeli kararın hazırlanmasının ardından beraat kararına itiraz edeceğini belirtti. Başsavcılık, dilekçesinde, beraat kararının usul ve yasaya aykırı olduğunu savundu. Başsavcılık, mahkemeden gizli tanıkların dinlenilmemesi yönündeki kararına ilişkin yeniden değerlendirme yapılarak bu tanıkların dinlenilmesini talep etti.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Sebahat Tuncel, 'PKK terör örgütü üyesi olmak' suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılmış ve bu ceza Yargıtay tarafından onanmıştı. Avukatların AYM'ye başvurması üzerine verilen uzun tutukluluk ve hak ihlali kararı nedeniyle de yeniden yargılama kararı verilmişti. Son seçimde milletvekili adayı gösterilmeyen Tuncel'in vekilliği düştüğü için yargılanmasına yeniden başlanmıştı.

VEKİL SEÇİLİNCE TAHLİYE OLDU

2007 yılında başlayan yargılamadan kısa süre sonra tutuklu olan Tuncel milletvekili seçilmişti. Bunun üzerine mahkeme, Anayasa'nın 83. maddesi uyarınca 'milletvekili olarak Meclis kararı olmadıkça tutukluluk haline ve yargılamasına devam edilemeyeceği' gerekçesiyle tahliye etmişti.

TAHLİYE GEREKÇESİ DEĞİŞTİ

Başsavcılık ise bu karara itiraz etmişti. Başsavcılık, Anayasa'nın 14. maddesinde devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü amaçlayan faaliyetlerin, yasama dokunulmazlığı kapsamı dışında olduğunu ve istisna teşkil ettiğini belirterek, bu faaliyetlerin de TCK ve Terörle Mücadele Kanunu'nda gösterildiğini kaydetti. Tuncel hakkında düzenlenen iddianamedeki sevk maddelerinin de bu kapsamda bulunduğunu ifade eden Başsavcılık, Tuncel'in yasama dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle tahliye edilmesinin yasa hükümlerine aykırı olduğunu vurgulanarak tahliye gerekçesinin düzeltilmesi istenmişti. Bu talebi değerlendiren mahkeme, yasama dokunulmazlığıyla ilgili hükümle birlikte değerlendirme yapılması gerekirken maddi hata sonucu tahliye kararında bu değerlendirmenin yapıldığını belirterek, Başsavcılığın itirazını kabul etmişti. Mahkeme, Tuncel'in tahliye gerekçesini de 'milletvekili olması nedeniyle kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin kalmamış olması' şeklinde değiştirmişti. Tuncel yaklaşık 9 ay tutuklu kalmıştı.

İLK MÜTALAADA 15 YILA KADAR HAPSİ İSTENMİŞTİ

14 Şubat 2008'de verilen mütalaada Tuncel'in suç tarihinde DTP delegesi olduğunu kendisine ait pasaport ile yasal yollardan 12 Haziran 2004 tarihinde Şırnak Habur sınır kapısından Kuzey Irak'a geçtiğini, PKK/ Kongra-Gel silahlı örgütünün 2004 yılı Temmuz ayında Kuzey Irak'taki kamplarında yapılan PKK/KONGRA-GEL /PRD Kongresine örgüt mensuplarının giydiği kıyafetle katıldığını anlatmıştı. 20 Ağustos 2004 yılında Habur sınır kapısından yurda giriş yaptığı 5 kasım 2006 tarihinde de Bağcılar DTP binasında PKK/Kongra-gel terör örgütünün üst düzey yöneticilerinin toplantı yaptıklarına dair alınan istihbari bilgiye istinaden yapılan aramada, sanığın Bağcılar DTP ilçe binasında toplantı yapıldığı sırada yakalandığını belirten savcı, "Sanığın PKK/ Kongra-Gel terör örgütü üyesi olduğunun, daha önce örgüt adına faaliyetlerde bulunan tanık İbrahim Çakmaz'ın mahkeme aşamasında değişmeyen ifade ve teşhisleri ile ve tüm dosya kapsamın ile anlaşılmıştır." demişti. Savcı, Tuncel'in 'Terör örgütü üyesi olmak' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istemişti.
CİHAN
<< Önceki Haber Sebahat Tuncel hakkındaki beraat kararına başsavcılık... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER