Şehit pilotların kemikleri sızlayacak

Düşen F-4 uçakları ve şehit pilotlar Türkiye gündemini sarsmaya devam ediyor.

Şehit pilotların kemikleri sızlayacak

Türkiye, ABD’nin 19, İsrail’in 11 yıl önce hurdaya ayırdığı F-4 savaş uçaklarını kullanmaya devam ederken 10 günde 6 pilotunu şehit verdi. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, halkın bu uçaklara güvenmediğini açıkladı. Buna rağmen Saray’da toplanan Bakanlar Kurulu’ndan çıkan “F-4’ler 2020’ye kadar kullanılacak” kararı şaşkınlıkla karşılandı.

1000 ODALI SARAY PARASI 90 TANE SON TEKNOLOJİ F-16 EDİYOR

Türkiye, eski teknolojiye sahip olduğu için eleştirilen ve birçok ülkenin kullanımdan düşürdüğü F-4 tipi savaş uçaklarını tartışıyor. 10 gün içinde düşen 3 uçak ve 6 şehide rağmen önceki gün Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda toplanan Bakanlar Kurulu’nda 2020’ye kadar aynı uçaklarla devam kararı alındı. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın halkın artık bu uçaklara güvenmediğini açıklaması ve şehit babası Hayri Tanış’ın “Yavrum uçan tabutla gitti. Saray yapana kadar uçan tabutları değiştirin” şeklindeki isyanına rağmen çıkan karar düşündürücü bulundu. Oysa, sadece Ak Saray’a harcanan para ile son teknoloji ile donatılmış 90 adet F-16 savaş uçağı alınabileceği belirtiliyor.

ABD Hava Kuvvetleri, 1961’de üretilmeye başlanan F-4’leri 1996’dan itibaren emekliye ayırdı. İsrail 2004’te, Almanya 2 yıl önce bu uçakları hurdaya çıkardı. Türkiye ise İsrail’de modernize edilen uçaklardan elinde kalan 12’sini 5 yıl daha kullanacak. Amerika liderliğindeki konsorsiyumun ürettiği F-35’lerin 2020’den sonra alınmasıyla F-4’ler Hava Kuvvetleri envanterinden çıkarılacak. Güvenlik uzmanlarına göre Türkiye, 100 F-35 uçağı için 16 milyar dolar ödeyecek.

İSRAİL MODERNİZE ETTİ, 13 UÇAK DÜŞTÜ 14 ŞEHİT VERİLDİ

Son 40 yılda Hava Kuvvetleri 236 tane F-4 uçağı tedarik etti. Bunlardan 60’ı kaza-kırıma uğradı, bu sayının dünya ortalamasının altında olduğu belirtiliyor. Geriye kalanların bir kısmı modernize edildi. Bu uçakların RF-4E modellerini Türkiye, F/4-2020 modeli ise İsrail tarafından modernize edildi. RF-4E’lerin kazalarında 13 uçak düştü, 14 pilot şehit oldu. Zamanla faydalı hizmet ömrünün sonuna gelen RF-4E’ler hizmet dışına çıkartıldı ve kalan RF-4E’lerden 18’i, “Işık” projesi ile ASELSAN ve Eskişehir 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı (ABMK) tarafından aviyonik modernizasyona tabi tutuldu. Proje ile uçakların muhabere, seyrüsefer sistemleri ile füze ikaz ve öz savunma sistemleri yenilendi, modern seviyelere getirildi. RF-4E’lerden envanterde 12 uçak kaldı. Bunların tümünün bu yıl emekliye ayrılması bekleniyor. Envanterde 48 adet bulunan F/4-2020’lerden ise Arınç’ın işaret ettiği gibi 5 yıl daha faydalanılacak.

F-35'LER GELDİKÇE F-4'LER ÇIKARILACAK

Bu uçaklar son dönemdeki kazalarla gündeme geldi. Şubat ayının son günlerinde Malatya’da 7’nci Ana Jet Üssü’nden keşif uçuşu yapmak üzere havalanan 2 RF-4 E tipi (Fantom) keşif uçağı Akçadağ ilçesi Ekinciler mevkiinde düşerken 4 pilot hayatını kaybetti. Ardından 5 Mart’ta Konya’da, karadan havaya fırlatılan füzelerden kaçış eğitimi sırasında düşen F/4-2020’deki kurmay yüzbaşılar Mustafa Tanış ve Mustafa Delikanlı şehit oldu. Şehit babası Hayri Tanış, acısını “Yavrum uçan tabut ile gitti. Saraylar yapana kadar uçan tabutları değiştirsin.” diye ifade etti. Genelkurmay kaynakları, uçakların eski olması nedeniyle düştüğü yönündeki iddiaları kabul etmedi. Malatya’daki olayla ilgili, emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş ve savunma sistemleri uzmanı Arda Mevlütoğlu, ‘pilotaj hatası ihtimalini’ kuvvetli görüyor. Konya’daki kazada ise “Uçağın attığı flare’lar (füzeleri yanıltmak için atılan ateş topları) motorla temas etmiş olabilir.” tezi dile getiriliyor. Türkiye, 16 milyar dolarlık F-35 projesinde 100 uçak almayı planlıyor. Bu uçaklar etkin olarak 2020’den sonra kullanılmaya başlanacak. Bu uçakların envantere girmesiyle, F-4’ler tamamen emekliye ayrılacak. Türk Hava Kuvvetleri’nin vurucu gücünü, böylece F-16 ve F-35’ler oluşturacak.

'F-4'LER 2020'YE KADAR DEVAM EDECEK'

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Meclis’te gazetecilerin sorularını cevaplayıp Konya’daki uçak kazası konusunda bilgi verdi. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk ve teknik ekibin, “Burada pilotaj hatası var, teknik bir hata yok.” dediğini kaydetti. Şu anda F-4’leri Mısır, Kore ve Yunanistan’ın kullandığını belirten Bakan Yılmaz, “Biz F-35’lerin 6 tanesinin siparişini vermiştik. Bundan sonra onlar geldikçe bunlar çıkacak. F-4 uçakları ile 2020’ye kadar devam edilecek. Keşif uçaklarının zaten çok az bir sayısı kalmıştı, servisten çıkarılıyor.” dedi.

ABD 20 YIL ÖNCE ENVANTERDEN ÇIKARDI

F-4’ler ilk defa 1960 yılında Amerika tarafından kullanılmaya başlandı. Amerikan ordusunun özellikle Vietnam savaşında kullandığı bu uçaklar, 1996 yılında hurdaya ayrıldı. Almanya ise 2 yıl önce bu uçakları kullanımdan çıkarttı. İran aktif olarak F-4’leri filosunda tutarken, İsrail depoda beklettiği uçakları kullanmıyor. Japonya ve Güney Kore de bu uçakları envanterden çıkartma işlemlerini sürdürüyor.
ZAMAN
<< Önceki Haber Şehit pilotların kemikleri sızlayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER