Selam Tevhid davası başladı

Selam Tevhid Kudüs Ordusu terör örgütüne yönelik soruşturmada görev aldıkları için tutuklanan emniyet mensupları, 18 ay sonra İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

Selam Tevhid davası başladı

İran'ın Türkiye'deki istihbarat ve devlet bürokrasisine sızma faaliyetleri iddiasıyla yürütülen Selam ve Tevhid soruşturmasında görev alan ve 1,5 yıldır tutuklu bulunan emniyet mensupları bugün ilk kez hakim karşısına çıktı.

18 AY SONRA HAKİM KARŞISINA ÇIKTILAR

SAAT: 11:40 - Selam Tevhid terör örgütünü soruşturdukları için tutuklanan emniyet mensupları, 18 ay sonra hakim karşısına çıktı. Aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de bulunduğu çok sayıda emniyet mensubu ile MİT TIR'ları soruşturmasından tutuklanan 26 asker de duruşmada yer alıyor.

SAAT: 11:42 - Selam Tevhid davası başladı. Avukatlar, sanık yakınları ve basın mensupları salonda yerini aldı. Mahkeme heyeti de salonda hazır oldu. Selam tevhit soruşturmasına baktıkları için tutuklanan polislerin kimlik tespiti yapıldı. Mahkeme Başkanı, sonrasında gizlilik, reddi hakim ve tahliye taleplerinin değerlendirileceğini söyledi.

SAAT: 12:00 -DAVALAR BİRLEŞTİRİLSİN TALEBİ

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül için de aynı torba davayla birleştirme talebi var.

SAAT: 12:30 - MAHKEME SALONU YETERSİZ KALDI

Mahkeme salonu yetersiz. Yalnızca tutuklu sanıkların ailelerinden birer kişinin salona girişine izin verildi. Yer kalmadığı için duruşmayı ayakta takip edenler mevcut. Müştekiler ile tutuksuz sanıklar ve sanık yakınları yan yana oturuyor.

SAAT: 13:00 - 'OKUNDU' YERİNE 'GÖRÜLDÜ'

Hakim, dosyaya gelen ek evrakları tutanağa 'okundu' olarak kaydettirmek istedi. Av Ömer Kavili: "Okumadığınız evrakları okundu diye yazdırmayın" Av Ömer Kavili'nin itirazı üzerine gelen evraklar 'okundu' yerine 'görüldü' şeklinde tutanağa geçirildi.

SAAT: 13:40 - REZA ZARRAB DA ŞİKAYETÇİ OLMUŞ

Selam Tevhit torba davasında, eski 17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Soruşturması şüphelisi Reza Zarrab da şikayetçi olmuş.

SAAT: 14:00 - AVUKATLAR AÇIK KİMLİK TESPİTİNE İTİRAZ ETTİ

SAAT: 14:10 - Suriye'ye silah taşıdığı iddia edilen TIR'ların durdurulmasında görev aldıkları için tutuklanan sanık askerlerin kimlik tespitleri yapılıyor. Mesleği sorulan bir subay: "Türk Silahlı Kuvvetleri Örgütü'nde subayım." dedi.

SAAT: 17:15 - ASKERLERİN DOSYASI YARGITAY'A GÖNDERİLSİN TALEBİ

Asker avukatı, mahkeme heyetine askerlerin dosyasının tefrik edilerek Yargıtay'a yollaması talebinin acilen değerlendirilmesini istedi. Mahkeme, savcılığın gizlilik talebinin değerlendirileceğini söyledi. Avukatlar önce reddi hakim talebinin karara bağlanmasını talep ediyor. Heyet, gizlilik talebinin reddihakim talebi değerlendirildikten sonra ele alınması kararı verdi.

SAAT: 17:00 - DOSYAYA EK DOSYA İLAVE EDİLMEK İSTENDİ

Avukat Ömer Kavili, ek olarak gelen ve okunmadan dosyaya dahil edilen evrakların okunması, aski halde dosyadan çıkarılmasını talep etti. Bunun üzerine mahkeme, savcıdan mütalaa almadan kararını açıklamak istedi. Av Kavili bu duruma itiraz edince salon gerildi.

Avukat Ömer Kavili, usul itirazlarına geçilmeden 'Sesli ve Görüntülü Kayıt Sistemi'nin açılmasını talep etti. Kayıt sistemi açıldı. Av Kavili, sistem açılmadan önce yaptığı itirazları kamera kaydında tekrarladı. Avukat Kemal Şimşek, polislerin terör operasyonlarında görev aldıkları ve örgütlerin hedefinde olduklarından devletçe korunduklarını hatırlattı. Av Şimşek, CMK'ya göre sanık polislerin gizli tutulması gerektiği halde açık kimlik ve adreslerinin kullanılmasına itiraz etti. Heyet, açık kimlik ve adres usulsüzlüğünün iddianamede de yapılmasını gerekçe göstererek itirazı reddetti.

SAAT: 17:15 - ASKERLERİN DOSYASI YARGITAY'A GÖNDERİLSİN TALEBİ

Asker avukatı, mahkeme heyetine askerlerin dosyasının tefrik edilerek Yargıtay'a yollaması talebinin acilen değerlendirilmesini istedi. Mahkeme, savcılığın gizlilik talebinin değerlendirileceğini söyledi. Avukatlar önce reddi hakim talebinin karara bağlanmasını talep ediyor. Heyet, gizlilik talebinin reddihakim talebi değerlendirildikten sonra ele alınması kararı verdi.

SAAT: 17:20 - GÜLEN'İN AVUKATI REDDİ HAKİM TALEBİNDE BULUNDU

Fethullah Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak, reddi hakim talebinde bulundu. Avukat Nurullah Albayrak, iddianamenin gerekli yasal niteliklere sahip olmamasına rağmen mahkemece kabul edilmesinin red gerekçesi olduğunu kaydetti. Av Albayrak, iddianamenin CMK, Yargıtay ve AİHM kararlarınca yasal nitelik taşımadığını 20 ayrı maddede tek tek anlattı. Albayrak, "İddianamede açık kaynaklara dayandırılarak Brezilya'da yapılan yolsuzluk operasyonu bile bu salondaki sanıklara isnat ediliyor. Mahkemenin bu gibi iddiaların yer aldığı iddianameyi kabulü tarafsız olmadığının göstergesidir." dedi.

SAAT: 17:20 - ASKER AVUKATI: NOKTASI, VİRGÜLÜYLE ÇALINTI

Asker avukatı, savcı İrfan Fidan'ın iddianamede hukuki değerlendirme olarak yazdıklarının noktası virgülüyle 'çalıntı' olduğunu delilleriyle sundu. Avukat, "Savcı kendi hukuki değerlendirmesini yapaması gerekirken bunu yapmayarak TEM şube ve istihbarat evraklarını iddianame olarak sunmuş." dedi.

Duruşma yarına ertelendi...

22 Temmuz 2014'te yapılan operasyon sırasında bir dizi hukuksuzluk yaşanmıştı. Polisler 9 gün gözaltında kalmış gözaltı süreleri sona ermesiyle birlikte adliyeden çıkarken polis tarafından çembere alınmıştı.

Silah taşıdığı iddia edilen TIR'ları durduran askerler de Adana'da haklarında devam eden bir dava olmasına rağmen tutuklanarak bu davaya dahil edildi.

Sonra Gazeteci Gültekin Avcı, Zaman Gazetesi eski Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ve son olarak Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül eklendi.

Selam Tevhid terör örgütünü soruşturdukları için tutuklanan emniyet mensupları, 18 ay sonra hakim karşısına çıktı.

Aralarında eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de bulunduğu çok sayıda emniyet mensubu ile MİT TIR'ları soruşturmasından tutuklanan 26 asker de duruşmada yer alıyor.
 

YARGITAY'DAN 2 KEZ 'TERÖR ÖRGÜTÜ' DİYE KARAR ÇIKTI

Yargıtay tarafından 2 defa terör örgütü olduğu yönünde karar çıkan ve Bahriye Üçok, Uğur Mumcu ile Muammer Aydın gibi aydınların öldürülmesinden sorumlu tutulan Selam Tevhid terör örgütüne yönelik soruşturmayı yürüten polisler hakkında açılan davaya bugün başlanıyor. MİT'e ait olduğu iddia edilen TIR'larla ilgili soruşturmada tutuklanan 26'sı asker 55 kişinin tutuklu olduğu davada toplam 122 şüpheli yer alıyor. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek ilk duruşmada 22 Temmuz 2014'te sahur vaktinde tutuklanan ve aralarında Ömer Köse, Yurt Atayün, Kazım Aksoy'un da olduğu emniyet mensupları 18 ay sonra hakim karşısına çıkacak.

SAVCI, DÜNDAR VE GÜL'ÜN DOSYASINI DA İSTEDİ

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan iddianame, 10 bin 529 sayfadan oluşuyor. İddianamenin 497 ek klasörü ise yaklaşık olarak 160 bin sayfa. Toplamda 170 bin sayfayı bulan dosyayı cezaevinde bulunan polislerin de inceleyerek haklarındaki suçlamaları öğrenmesi gerekiyor. Ancak polislere ek klasörler verilmedi.

GÜLTEKİN AVCI İDDİANAMESİ HAZIRLANMADI

Öte yandan, gazeteci Gültekin Avcı ise bu dosyadan tutuklanmıştı. Ancak iddianamesi henüz hazırlanmadı. Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkında geçtiğimiz günlerde iddianame hazırlanmış, savcı, dosyanın Selam Tevhid dosyasıyla birleştirilmesini talep etmişti.

AVUKAT KEMAL ŞİMŞEK: İDDİALARI ÇÜRÜTMEYE HAZIRIZ

Duruşma öncesinde Avukat Kemal Şimşek dava ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevapladı. "Biz bu dosyaya müvekkillerin tabiri ile asrın casusluk dosyayı diyoruz." diyen Şimşek, "Malumunuz olduğu üzere İstanbul emniyetinde görev yapmış ve birçoğunun terörle mücadele personelinden oluşan müvekkiller Uğur Mumcu ve Taner Kışlalı gibi birçok suikaste ve birçok silahlı eylemde usulsüzlükler nedeniyle yargılanmakta. 150 sanıktan ve binden fazla şikayetçiden oluşan bu dosyanın 10 bin 500 sayfalık iddianamesi üzerinde çalışıyoruz. Her satırını cümle cümle çürütecek elimizde veriler ve doneler mevcut. Yargılama safhasında bunları ortaya koyacağız. Suçlamanın hepsi asılsız. Müvekkiller haksız bir şekilde cezaevinde. Yargılamanın açılmış olması da ayrıca önemli." diye konuştu. İddiaların ne kadar asılsız olduğunun ortaya çıkacağını aktaran Şimşek, "Umarım gizlilik kararı alınmaz. Bu tarz dosyalarda bazı hakikatlerin ortaya çıkmasının yaratacağı olumsuz koşullar nedeniyle anında gizlilik kararı alınabilmekte. Eğer gizlilik kararı alınmazsa elimizdeki tüm belge ve bilgilerle bu iddiaların asılsız olduğunu ortaya koyacağız. İddianamenin ve eklerin mahkeme tarafından yeteri kadar incelenebildiğini düşünmüyoruz. Biz iddiaları çürütmeye hazırız. Her bir müvekkilim vatanı ve milleti için gönülden görev yapmış insanlar. Bir tek imzada dahi usulsüzlük bulunmamakta. Bir darbe dosyası bu kadar aleni bir şekilde mahkeme kararıyla, savcılık kovuşturması ile yürütülmez." ifadelerini kullandı.

ZAMAN
<< Önceki Haber Selam Tevhid davası başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER