Senatörden Pompeo’ya mektup: Ankara’nın Enes Kanter’i iade taleplerini ciddiye almayın

Oregon Senetörü Ron Wyden, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya gönderdiği mektupta, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinden önceki birçok alıngan diktatör gibi, Kanter ve ailesinin peşini bırakmıyor.” dedi. Senatör mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Amerika, ifade ve düşünce hürriyetine yapılan bu kadar bariz bir saldırıda sessiz kalamaz ve kalmamalı. Bu duruş, söz konusu tiksindirici tavır, sözde dost ve müttefiklerimiz tarafından gösteriliyorsa daha da güçlü bir şekilde ortaya konulmalıdır.”

SHABER3.COM

ABD Başkanı Donald Trump'ın eşi Melanie Trump’ın geçen hafta Hizmet Hareketi’ne yakın charter okullarından birini ziyaret etmesinin ardından Oregon Senatörü Ron Wyden, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’ya NBA oyuncusu Enes Kanter için mektup gönderdi. 

Wyden mektupta, Ankara’nın Kanter’i iade taleplerinin ciddiye alınmaması çağrısında bulundu ve Kanter’e destek verilmesini istedi.

FOX News’in haberine göre NBA oyuncusu Enes Kanter’i, Amerikan hükümetinin desteklemesi gerektiğini belirten mektup 8 Mart Cuma günü Pompeo’ya ulaştı.

OREGON SENATÖRÜ WYDEN’IN MEKTUBU

Oregon Eyaleti Senatörü Wyden tarafından kaleme alınan mektup, AKP hükümetinin hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkarttığı Kanter’in savunulması gerektiğini Pompeo’ya tavsiye ediyor.

Ocak ayında -şimdi Portland Blazer oyuncusu olan- Enes Kanter, takımı NewYork Knicks’in Londra’daki maçına “kaçırılma” ihtimali ve “can güvenliği olmadığı” gerekçesiyle iştirak etmemişti.

“ERDOĞAN, BİRÇOK ALINGAN DİKTATÖR GİBİ KANTER’İN PEŞİNİ BIRAKMIYOR”

FOX News, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Kanter hakkında iade talebi hazırladığına işaret etti ve senatör Wyden’ın ABD Dışişleri Bakanına mektubunu ayrıntılarnı açıkladı. 

Pompeo’ya seslenen Wyden, “Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisinden önceki birçok alıngan diktatör gibi, Kanter ve ailesinin peşini bırakmıyor.” dedi. 

Senatör mektubunda şu ifadelere yer verdi: “Amerika, ifade ve düşünce hürriyetine yapılan bu kadar bariz bir saldırıda sessiz kalamaz ve kalmamalı. Bu duruş, söz konusu tiksindirici tavır, sözde dost ve müttefiklerimiz tarafından gösteriliyorsa daha da güçlü bir şekilde ortaya konulmalıdır.”

Wyden, söz konusu mektupta Pompeo’yu Enes Kanter’i Türk Hükümeti’ne karşı müdafaa etmeye davet etti.

“ANKARA’NIN İADE TALEBİNİ CİDDİYE ALMADIĞIMIZI NOT EDELİM”

Amerikalı senatör, “Kanter’in davasını, gerek halka açık gerekse özel şekilde ele almanızı ve bunun devlet kayıtlarına Amerika’nın kırmızı bülten ve iade talebini ciddiye almadığı şeklinde düşülmesine davet ediyorum.” diye yazdı.

Oregonlu Senatöre göre, basketbolcu, sürgünde bulunan ve Erdoğan’ın hasmı olan din adamı Fethullah Gülen’e yakınlığıyla biliniyor ve bu durum onun politik bir hedef olmasını daha da kuvvetlendiriyor.


NBA'in yıldız oyuncusu Enes Kanter, ocak ayında New York Kicks'ten Portland Blazer'e transfer oldu.
 
KANTER’İN “ÖLDÜRÜLEBİLİRİM” SÖZLERİNE GENİŞ YER AYIRDI

FOX haberinde, “2016’da Ankara’daki bombalı saldırı sonrasında Erdoğan’ı eleştirmeye başlayan Kanter, o tarihten beri ölüm tehditleri alıyor ve uluslararası seyahat sorunları yaşıyor.” bilgisini de paylaştı.
 
Kanter, Ocak ayında basına, Amerika’da ikamet eden Fethullah Gülen’e verdiği destekten dolayı öldürülebileceğini düşündüğü için takımının 17 Ocak’ta Washington Wizards ile Londra’da yapacağı karşılaşmaya katılmama kararı aldığını açıklamıştı. 

“POMPEO’NUN TÜRK HÜKÜMETİYLE ARASI ÇOK İYİ DEĞİL”

Trump hükümetine yakınlığıyla bilinen FOX News’in haberinde şu ifadeler yer aldı: “Ocak ayında, Amerikan birliklerinin Suriye’yi terk etmeye hazırlandığı süreçte, Washington’un, Türkiye’nin Kürtleri ‘katletmesini’ engellemek istediğini ifade eden ve Türk Dışişleri tarafından eleştirilen Pompeo’nun kendisinin de Türk hükümetiyle arası çok iyi değil.”

<< Önceki Haber Senatörden Pompeo’ya mektup: Ankara’nın Enes Kanter’i... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER