"Sığınmacı akını Almanları korkuttu"


Almanya Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel, sığınmacı akını nedeniyle Alman halkında korku oluştuğunu ve bu korkunun ciddiye alınması gerektiğini söyledi. İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise mülteci krizinin aşılması için eyaletlere ve belediyelere daha fazla maddi yardım yapılacağını söyledi.

Almanya'da yaletler ve belediyeler, sığınmacı krizinde yalnız bırakıldıklarını ve federal hükümetin yeterince sahip çıkmadığı hissini yaşıyor. Federal hükümet adına açıklama yapan İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, eyaletler ve yerel yönetimlere daha fazla maddi yardım yapılacağını açıkladı. Hükümet gelecek yıl için toplam 6 milyar Euro bütçe ayırmıştı. İçişleri Bakanı de Maiziere'nin açıklaması sonrası bütçenin artırılacağı sinyali geldi. Devlet televizyonu ZDF'de 'Berlin direkt' programına katılan bakan, kesin rakamı açıklamasa da belediye ve eyaletlerin alacağı yardım miktarının bu Perşembe gerçekleştirilecek Mülteci Zirvesi'nde açıklanması bekleniyor.

GABRİEL: ALMANLARIN KORKUSUNU CİDDİYE ALMALIYIZ

Başbakan Yardımcısı ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, sığınmacı akını nedeniyle Alman halkında korku oluştuğunu ve bu korkunun ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Gabriel, vatandaşlarda oluşan korkunun aşırı sağcılara bırakılmaması gerektiğini kaydetti. Vatandaşların sosyal haklarında kısıtlamaya gidilmemesi gerektiğini söyleyen SPD Genel Başkanı, "Vatandaş kendisini değersiz hissetmemeli." dedi.

Kendi partisinden, Hıristiyan Demokratik Birlik partili İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin istifa etmesi yönündeki çağrılarını 'anlamsız' sözüyle değerlendiren Gabriel, Almanya'da kimsenin bir milyon sığınmacının geleceğine dair hazırlığı olmadığını, şu an parti politikası oyunu oynamanın zamanı olmadığını ifade etti. Gabriel, İçişleri Bakanı'nın "Sığınmacılar için kontenjan belirleyelim" teklifine karşı çıkarak, sığınma hakkının anayasal bir hak olduğunu ve Almanya'ya gelen ve sığınma isteyen herkesin buna hakkı olduğunu söyledi.

İçişleri Bakanı de Maiziere ise kontenjan talebinin iltica hakkının kısıtlanması değil, insanların legal şekilde Almanya'ya gelebilmelerinin önünü açmak için olduğunu ifade etti. Bakan De Maiziere, AB'nin belirleyeceği kontenjanın dolması halinde ise mültecilerin Avrupa dışında daha güvenli bir yere taşınmasını talep ediyor.

Perşembe günü başbakanlıkta Merkel'in başkanlığında Mülteci Zirvesi düzenlenecek. Zirvede, İltica Yasası'nda yapılacak değişiklikler ve eyaletlere, belediyelere yapılacak yardımlar ele alınacak. CİHAN
<< Önceki Haber "Sığınmacı akını Almanları korkuttu" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER