Hüseyin Çelik'ten AKP'ye sert eleştiri

AKP'nin eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, eğitim ve öğretime yönelik dikkat çekici eleştirilerde bulundu.

Hüseyin Çelik ne demişti? 'Kar yağsa cemaatten biliyorlar!'

VİDEO-ARŞİV

Şahsi internet sitesinden “Milli Eğitimin Halleri – 1” isimli yazısıyla geçen hafta insan kaynakları alanındaki hatalara işaret eden Çelik, dün de “Milli Eğitimin Halleri – 2” başlıklı yazıda “merkezi sınavlar”ı ele aldı.

Sınavların kaldırılacağı vaadinden yılda 12 sınavın çıktığını vurguladı. Çelik, yazısının başında ilk göreve geldiğinde Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) diye bir sınavın yürürlükte olduğunu ve kendilerinin de bunun yerine Seviye Belirleme Sınavı’nı (SBS) getirdiklerini anlattı. Sınav sisteminde yapılan bu değişikliğin gerekçelerini ve SBS ile getirmek istedikleri iyileşmeleri sıraladı.

Ancak kendisinin bakanlığının 1 Mayıs 2009’da sona erdiğini, daha sonra gelenlerin üç yılda 3 sefer yapılan SBS’yi yine 8. sınıfın sonunda yapılan tek sınava dönüştürdüğünü belirtti. Çelik, özetle şu tespit ve uyarılarda bulundu: “Ondan sonra gelen arkadaşımız, hızını alamayarak sınavları büsbütün kaldıracağını söyledi. İnsanlar haklı olarak sormaya başladılar. Kim fen liselerine ve diğer nitelikli liselere, kim taşradaki sıradan liselere hangi ölçü ve kriterle girecek? Tek başına İlköğretim Başarı Puanı bunun için yeterli mi? Okulların not şişirmelerinin önüne nasıl geçilecek? Sınavlar büsbütün kaldırılırsa taşradaki başarılı çocukların Türkiye’deki başarısı kanıtlanmış belli başlı liselere girmeleri imkânsız hale gelmez mi? Çok rağbet olan liseler kura çekemeyeceklerine göre, her okul kendi sınavını yaparsa torpil, kayırma alıp başını yürümez mi?

Sınavlar kaldırılacak vaadi tedavülde iken göreve Nabi Avcı geldi. Nabi Bey’in merkezi sınavların kaldırılacağını ilan edeceği basın toplantısından, adı TEOG olarak konan nur topu gibi bir bebeğimiz oldu. Sınavların kaldırılacağı vaadinden yılda 12 sınav çıkmıştı. Toplamda 6 gün süren sınav 81 il, 852 ilçe ve 10 yabancı ülkede yapılmaktadır. Ayrıca bu sınavlar eskiden olduğu gibi hafta sonu değil, hafta içi yapılıyor. Okullar tüm öğrenciler için iki gün tatil ediliyor. Sınav var diye girilen uzun süreli fiilî tatil havası da işin cabası.

TEOG 100 MİLYON LİRA

Yeni bakanımızdan istirhamım şudur: Amerika’yı yeniden keşfetmenin anlamı yok. Dünyada başarılı olmuş ve bizim şartlarımıza da uyan kalıcı bir sistemi yerleştirelim ve sabah akşam çocuklarımızla oynamayalım. SBS’nin 2013 rakamlarına göre kamuya maliyeti 13,5 milyondur. TEOG’un ise yine aynı yıl rakamları esas alındığında maliyeti 100 milyon liradır. Bilmem fazla söze gerek var mı?”
<< Önceki Haber Hüseyin Çelik'ten AKP'ye sert eleştiri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER