Sindirme operasyonu için hazırlanan gizli plan ortaya çıktı

17 Aralık yolsuzluk operasyonun ardından başlatılan 'muhalifleri susturma operasyonu'nun ekonomi ayağının netleştiği iddia edildi.

Sindirme operasyonu için hazırlanan gizli plan ortaya çıktı

İktidar 'paralel' safsatasıyla bütün muhalif şirketlere operasyon için paket hazırladı. Hazırlanan yeni torba yasa, hukuksuzluklara imza atan bürokratlara dokunulmazlık sağlarken, değiştirilen ödül yönetmeliğiyle de birlikte bu operasyonlara katılanlar adeta ödüllendirilecek.

Taraf Gazetesi'nin haberine göre; yasa, 7 Haziran seçimlerinde AKP tek başına tek iktidara geldiği taktirde Meclis'e gelecek. Yasayla, hükümete yakın yandaş şirketlere de 'mağdur' bahanesiyle vergi ve sicil affı sağlanacak.

Muhalif şirketlere yönelik hayata geçirilmesi planlanan ekonomik yaptırımların temeli Milli Güvenlik Kurulu’nun 29 Nisan’da yapılan olağan toplantısında atıldı. MGK da yapılan sunuma göre 'paralel' olarak nitelendirilen muhalif şirketlere yönelik atılacak adımlar anlatıldı. Şirketlere yönelik atılacak adımların, 28 Şubat post modern darbe döneminde 'yeşil sermaye' olarak adlandırılan Anadolu sermayesine yönelik uygulanan yaptırımlara benzemesi dikkat çekti.

Düzenlemelerin büyük kısmı, hazine arsa ve arazilerinin tahsisi ile vergi kanunlarında değişiklikleri kapsıyor. Yani, şirketlere, vakıflara ve derneklere yapılan Hazine arsa tahsisleri ile sağlanan vergi muafiyetlerinde sınırlamaya gidilecek. Bu konudalar da yetki, kamu kurumlarına veriliyor. Böylece, istenmeyen şirketlere arazi tahsisinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Örneğin, vergi muafiyeti için kriterler değiştirilecek, idarenin yetkisi de arttırılacak. Böylece, istenilen şirkete muafiyet verilmesi sağlanacak.

Pakete olan desteği arttırmak için, hükümete yakın şirketlere ise çeşitli ayrıcalıklar sağlanacak. Örneğin paralel yapının mağdur ettiği şirketler adı altında bazı şirketlerin, ihale yasaklılığı gibi yaptırımlarının kaldırılması düşünülüyor. Bu çerçevede hükümete yakın şirketlere, örtülü olarak sicil affı getirilecek.

Ekonomik yaptırımlar, tüm muhalif şirketlere de uygulanabilecek. Örneğin, bir vakfa veya derneğe yardımda bulunan şirket, aynı kapsamda değerlendirilerek, bir çok yaptırıma maruz kalabilecek. Ekonomik yaptırımların bir kısmı yasa ile bir kısmı da Bakanlar Kurulu kararı ile hayata geçirilebilecek nitelikte.

PLANLANAN BAZI?DÜZENLEMELER?ŞÖYLE


 Bürokratlara dokunulmazlık

Operasyonlarda görev alacak personele motivasyonu arttırmak için ödül sistemi getirilecek.

Hükümetin yanında olan şirketlere, 'paralel yapı'nın mağdur ettiği şirketler olarak sicil affı getirilecek.

Gayrimenkul tahsislerinin, satışlarının ve dernek vergilendirme esasları gözden geçirilecek.

Vergi ve harç muafiyet istisnaları yeniden düzenlenecek.

Bağışçıların, bağış ve yardımlarından dolayı sağlanan vergi muafiyetinin sonlandırılması ve gümrük vergisi muafiyetlerinin yeniden değerlendirilmesi öngörülüyor.

TARAF
<< Önceki Haber Sindirme operasyonu için hazırlanan gizli plan ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER