"Sırtını PYD veya PKK'ya dayayanlar asla benim idaremde konuşmayacak"


TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, bu kürsüde terörü destekleyenlerin, sırtını PYD'ye veya PKK'ya dayayanların bir daha asla kendi idaresinde konuşamayacağını söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 47'inci birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı yönetiyor. 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2014 yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesine devam ediliyor.

AK Parti Grubu adına konuşan Adana Milletvekili Tamer Dağlı'nın ardından HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel itiraz ederek "Sayın hatip konuşurken bizi ve partimizi kastederek bazı ithamlarda bulunmuştur. söz hakkı istiyorum." dedi. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı ise "Sayın Demirel, sayın hatip dedi ki 'Sırtını teröre dayananlar, terörün destekçileri olanlar…' Siz niye üstünüze alındınız bunu?" diye sordu. Demirel de konunun hatibe sorulmasını istedi. Tamer Dağlı da "Ben sırtını teröre, PKK'ya ve PYD'ye dayayan kimse onları kastediyorum." diye karşılık verdi.

Demirel'in söz ısrarı üzerine Bahçekapılı "Ama siz onlara karşı, sırtını PYD'ye veya teröre dayayanlara karşı söz mü istiyorsunuz? Tamam, siz de 'Sırtını PYD'ye dayayanlara karşı…', o lafı kendi üstünüze aldıysanız PKK'yı ve terörü savunuyorsanız ve onu konuşacaksanız buyurun gelin iki dakika söz veriyorum." ifadelerini kullandı.

AK Partili milletvekilleri, HDP Grubu'na yönelik sürekli sözlü sataşmalarda bulundu. Kürsüye gelen Çağlar Demirel, "Burada konuşurken şunu ifade etti: Çocuklar ve kadınlar göçük altında kaldı. Şimdi, şu anda Sur'da 200 çocuk ve kadın tank, top ve ağır silahlarla göçük altındadır. Bugün yaptığınız, 28 Şubat darbesinin daha da ötesidir. Bugün sizin yaptığınız, aynı darbenin bir ürününü 2016 yılında hayata geçirmektir. Bugün Silopi'de, Cizre'de, Sur'da uyguladığınız tam da 28 Şubat 1997'de uygulanan darbedir. Sur'da tankların ne işi var? Sur'da topların ne işi var? O evleri kimin, PKK'nın mı, HDP'nin mi tankları topları evleri yıkıyor? Evleri tanklar ve toplarla yıkan kimdir? AKP hükûmetinin, ordunun ele geçirdiği bir darbedir ve bu darbeyle halkın başına yıkmaya çalışıyorsunuz." şeklinde konuştu.

Milletvekilleri arasında yapılan laf atmalar sebebiyle Genel Kurul gerildi. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, "Sayın Dağlı konuşmasında dedi ki sırtını PYD'ye dayayanlar ve terörü savunanlar. Size ısrarlı bir şekilde sordum: Bunun için cevap mı vereceksiniz, üstünüze mi alındınız, dedim, siz de ısrarlı bir şekilde geldiniz, konuştunuz. Şunu söylüyorum ve kimseye söz vermeyeceğim. Sayın milletvekilleri, bu kürsüde terörü destekleyenler, sırtını PYD'ye veya PKK'ya dayayanlar bir daha asla, en azından benim idaremde konuşmayacaktır, bunu bilmenizi isterim." diyerek birleşime 15 dakika ara verdi.

Oturum açıldığında ise HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, söz alarak "Ben kürsüye çakırken ki amacımı söylememe rağmen ama sizin hem kapanışta hem de kürsüye çıktığım zamanki ifadelerinizi kabul etmiyorum Başkan. Bunlara tutanaklardan tekrar bakacağız. Sizin buna ilişkin yorum yapma ya da herhangi bir durumu değerlendirme gibi bir durumunuz söz konusu değil. Ben konuşan hatibin söylemleri ve bize sataşması üzerine söz talep ettim ve siz de söz talebime 'Olur' dediniz, verdiniz ama bunu farklı bir yere çekerek, farklı bir anlam biçmeye çalışarak bu sorunu biz çözemeyiz. Yani biz HDP Grubu olarak demokratik siyasetin burada gelişmesi ve sırtımızı nereye dayadığımızı da çok net biliriz. PYD'nin bize ihtiyacı yoktur, PYD Suriye'de siyaset yapan bir partidir ama biz de Türkiye'de Türkiye halklarıyla birlikte 6 milyon insanın oyunu almış bir siyasi partiyiz ve Parlamento'da grubu olan bir siyasi partiyiz." diye konuştu.

Bahçekapılı ise "Ben de bu açıklamanızdan dolayı size teşekkür ederim. Bundan evvelki konuşmacının 'terör örgütü ve PYD'ye sırtını dayayanlar' şeklinde bir ifadesi oldu. Siz söz istediniz, ben de size 'Özellikle sizin grubunuzun adını zikretmedi, bu konuda neden sataşmadan dolayı söz istiyorsunuz?' diye ısrarlı bir şekilde sordum birkaç kez, siz 'Konuşacağım' dediniz. Ben zannettim ki bizi kastederek yani sizin grubunuzu kastederek böyle bir şeyin olmadığını ve sırtınızı -biraz önce söylediğiniz gibi- halkımıza dayadığınızı açıklayacaksınız fakat farklı bir cevap verdiniz. Ben onun üzerine tepki gösterdim. Çok mutlu olurum, herkes çok mutlu olur, sırtınızı halkınıza dayıyorsunuz. Elbette ki burada demokratik siyaset, sivil siyaset için uğraşıyoruz. Bu açıklamayı yaptığınızdan dolayı size teşekkür ediyorum. Ben burada konuşurken HDP'yle ilgili hiçbir şey söylemedim, sadece terör örgütüyle ilgili düşüncemi açıkladım. Tekrar teşekkür ediyorum açıklama yaptığınız için Sayın Demirel." karşılığını verdi.

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de "Sizin Genel Kurulu yönetme dışında, bir siyasi partiyi herhangi bir şekilde zan altında bırakacak bir yorum yapmaya hakkınız yok. Tutanakları inceledikten sonra da kimin sırtını teröre dayayıp dayamadığı meselesini de netliğe kavuşturacağız." dedi. Bahçekapılı, "Böyle bir şey yapılmadı. Buyurun, tutanakları inceleyin, ne gerekiyorsa yapalım. Ondan sonra, burada, serbest kürsü, konuşuruz." ifadelerini kullandı.

Bu sözler üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise "Eyvah eyvah. Sempozyumda mıyız, panelde miyiz, Meclis'te miyiz belli değil." diye konuştu. Bahçekapılı da "Panel panel, panel Sayın Altay." karşılığını verdi.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "HDP 6 milyon insandan oy almıştır, meşruiyetini buna borçludur, halka dayalı siyasetini bu çerçevede yapmak durumundadır; 25 milyon oy almış AK Parti'ye karşı da çok daha dikkatli bir dil kullanmak lüzumu açıktır." değerlendirmesinde bulundu. Daha sonra Baluken ile Bostancı arasında bir süre karşılıklı cevap verme şeklinde konuşmalar yapıldı. CİHAN
<< Önceki Haber "Sırtını PYD veya PKK'ya dayayanlar asla benim idaremde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER