Sivas'ta KKKA hastalığında azalma var


Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü, ilde bu yılın ilk 6 ayı itibariyle 19 pozitif Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı vakası görüldüğünü belirterek, geçen yılın aynı dönemine göre hastalıkta belirgin bir azalma olduğunu kaydetti.

Havaların iyice ısınmaya başlamasıyla birlikte Halk Sağlığı Müdürlüğü, vatandaşları kenelere karşı uyardı. Müdürlük, vücuttaki kene en kısa sürede eldiven, bez veya naylon poşetle tutarak çıkartılmasını, kene çıkarılamazsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesini tavsiye etti. Halk Sağlığı Müdürlüğü, Sivas'ta KKKA hstalığına yönelik çalışmaların Bakanlığın talimatları doğrultusunda düzenli olarak yürütüldüğünü açıkladı. Belirlenen riskli yerleşim bölgelerinde toplu halk eğitimleri düzenlendiği ve tüm sağlık kuruluşlarında çalışan sağlık personellerine hizmet içi eğitimler verildiği kaydedilen açıklamada, "İlkokul, ortaokul ve liselerde öğrenci ve öğretmenlere yönelik eğitimler düzenlenmiş; ilimiz genelinde din görevlisi ve muhtarlara da konu hakkında eğitimler verilmiştir. Halen ihtiyaç duyulan yerleşim birimlerinde tekrarlayan eğitimlerimiz devam etmektedir." denildi.

Korunma ve kontrole yönelik çalışmaların diğer kurumlarla işbirliği yapılarak sürdürüldüğü ifade edilen açıklamada, şu uyarılar yapıldı:
"KKKA hastalığının bulaşmaması için hayvanların üzerindeki keneye ve hayvanların kan, idrar ve diğer vücut sıvılarına çıplak elle dokunulmamalı, vücuttaki kene en kısa sürede eldiven, bez veya naylon poşetle tutarak çıkartılmalı, kene çıkarılamazsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bahçe, bağ, tarla, ahır, orman, orman kenarı tarım arazisi vb. yerlere gidilirken açık renkli kapalı kıyafetler giyilmeli, pantolon paçaları çorap içine sokulmalı veya çizme giyilmelidir. Bu tür alanlarda iken oturulacak yere açık renkli örtü sermeli, vücuda tırmanan keneye çıplak elle dokunmadan uzaklaştırılmalıdır. Riskli alanlardan döndükten sonra vücut kene yönünden dikkatlice incelenmeli; özellikle diz arkası, koltukaltları, kulak arkası, ense, saç dipleri ve kasıklar iyice kontrol edilmelidir. Çocukların vücut kontrolü ise mutlaka bir yetişkin tarafından yapılmalıdır."

Açıklamada, kene tutunmasından sonra 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, yaygın vücut ağrısı, bulantı, kusma, baş ağrısı, ishal, şikâyetlerinden herhangi birinin görülmesi halinde zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması tavsiye edildi. CİHAN
<< Önceki Haber Sivas'ta KKKA hastalığında azalma var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER