Soma'daki maden faciasından 15-20 dakika önce dinamit atılmış


Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasından kurtulan bant montaj işçisi Fehmi Dinç, olaydan 15-20 dakika önce dinamit atıldığını söyledi. Dinç, madenden emekleyerek ve bazen de el yordamıyla banda tutunarak, kulükarın oraya ulaştıklarını kaydetti.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam Soma davasının beşinci duruşmasının ikinci celsesinde, mağdur ve tanık işçilerin dinlenmesine devam edildi. Olay anında üçüncü bandın kuyruğunda taban işlemi yapan bant montaj işçisi Recai Piyana, olay anına kadar bantlarda herhangi bir anormallik yaşanmadığını ve o gün biri saat 11.00, diğeri 14.00 ve 14.30 civarında iki kez dinamit atıldığını söyledi. Piyana, "Saat 14.30 gibi, taban aldığımız bant altında taş olduğu için dinamit atımı yaptık. Dinamit atımı sırasında bantları durdurduk ve yaklaşık 5 dakika sonra dumanın bitmesinin ardından tekrar çalışmaya başladık. O sırada her iki bant da çalışıyordu. Yaklaşık 10 dakika sonra dördüncü bant durdu. Bandın durma sebebini öğrenmek için şalterci, dördüncü bant tarafına doğru yöneldi. Çok kısa sürede geri geldi ve duman geldiğini söyledi. Bu sırada bant sürtünmesi kokusu ve kablo kokusu geliyordu. Ardından yoğun bir duman ortalığı kapladı. Yaklaşık 30-40 metre önümüzü göremediğimiz için bazen emekleyerek, bazen de el yordamıyla banta tutunarak kulükarın oraya ulaştık. Gazdan etkilendiğim için kustum. 10-15 dakika sonra İsmail Adalı ve amirler, olduğumuz yere geldi ve kendimizi kötü hissediyorsak dışarı çıkmamızı söyledi, bizler de dışarı çıktık." şeklinde konuştu.

Bu sırada Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, Piyana'ya, "Dinamit atılırken Fehmi Dinç'in çalışıyor olma ihtimali var mı? Çünkü Fehmi Dinç, dinamit atılmadığını veya hatırlamadığını söyledi." şeklinde bir soru yöneltti. Recai Piyana ise bunun mümkün olamayacağını, dinamit atımında çalışmaların ve bantın durdurulduğunu anlattı. Dinç'in kendisine, tavandan taş düştüğünü söylediğini ancak bu olayın dinamit atılmasından sonra yaşandığına emin olduğunu belirten Piyana, kulükarın orada beklerken iki kez patlama sesi duyduklarını ancak bu seslerin, dumanın her yeri kaplamasının ardından geldiğini anlattı. Piyana ayrıca Kırkağaç Savcılığı'nda verdiği ifadeyi, kendisinin beyanı olmayan birçok suçlama yer aldığı için kabul etmediğini söyledi.

Can Gürkan'ın avukatı Kadir Çetin ise kulükarda beklerken gelen İsmail Adalı'ya olayın nerede başladığını söyleyip söylemediklerini sorması üzerine Piyana, "O haldeyken bir şey demek gelmedi aklımıza." diye cevap verdi.

Duruşmaya, mağdur ve tanık işçilerin dinlenmesiyle devam ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Soma'daki maden faciasından 15-20 dakika önce dinamit... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER