Soma davası bilirkişi heyeti facia yaşanan Eynez ocağına geldi


Manisa'nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014'te 301 kişinin şehit olduğu facianın ceza davasında bilirkişi heyeti, kazadan 21 ay sonra tekrar maden ocağına girecek. Yangının çıkış yerinde inceleme yapacak bilirkişilerle birlikte mahkeme heyeti de Eynez ocağına geldi.

Maden sahası içindeki idari binada avukatlar ve bilirkişilerle biraraya gelen mahkeme heyetinin, kendilerini için hazırlanan özel monorayla ocağa ineceği açıklandı. Maden sahası çevresinde ve girişinde, jandarma ve özel güvenlik görevlileri sıkı önlemler aldı. Davayı takip eden mağdur ailelerin avukatları ise şehit madencileri anmak için kırmızı karanfiller getirdi. Karanfilleri, madenciler adına ocağın girişine koyacaklarını açıkladılar.

Facianın ardından başlatılan adli soruşturmada 46 sanık, olası kasıtla öldürme, bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma, neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçlarından 301 defa 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezaları talebiyle Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanıyor. Davanın 2015 Aralık ayındaki duruşmasında Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı ve hakim üyeler, bilirkişi heyetiyle birlikte ocakta keşif yapılmasına karar vermişti. Faciadan sonra bilirkişi heyeti ve müfettişlerce ocakta dört defa inceleme yapıldı. Heyetin hazırladığı ve davanın iddianamesinin temelini oluşturan rapora, hem sanıklar hem de avukatları yeterli bulmayıp tepki göstermişti. Bu defaki incelemede, yangının çıkış noktası olarak bilinen U3 bölgesine girilip araştırılacak.

Bu arada ocağa ilk olarak, mağdur ailelerin avukatları geldi. ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve Sosyal Haklar Derneği Genel Başkanı Can Atalay başta olmak üzere avukatlar, maden sahası girişinde bir süre bekledi. Ardından 301 şehit madenci anısına ocak girişine koymak üzere getirdikleri kırmızı karanfillerle içeriye girdiler. Avukatlardan sonra da mahkeme heyeti, bilirkişilerle birlikte ocağın bulunduğu alana jandarma eskortuyla geldi. Bu arada kazadan sonra işsiz kalan madencilerden yaklaşık 20 kişi, açıklama yapmak üzere ocağa geldi ancak jandarma tarafından uzaklaştırıldılar. CİHAN
<< Önceki Haber Soma davası bilirkişi heyeti facia yaşanan Eynez ocağına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER