Madenci ailelerine ahlaksız teklif

Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen, 301 kişinin şehit olduğu maden faciasının ceza davasında, madenci ailelerinin davalarına sahip çıkmasını engellemek için para teklif edildiği ileri sürüldü.

Madenci ailelerine ahlaksız teklif

Aileler, konu hakkında yazılı bir açıklama yaptı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’ye ait Eynez ocağındaki faciada şehit olan işçilerin aileleri, başkalarının aynı şekilde ölmemesi, çocuklarının babasız kalmaması, anne ve babalarının evlat acısı yaşamaması için herkesi, 16 Şubat 2016 Salı günü Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edilecek davaya çağırdı.

Somalı şehit madenci ailelerinin açıklaması şöyle:

“Bizler, 13 Mayıs 2014’te Soma’da işçi katliamında yaşamını yitiren madencilerin anneleri, babaları, çocukları ve eşleriyiz. Bizler hala acılı, hala öfkeliyiz. Katliam olalı neredeyse iki sene oldu. Katliamdan sonra Soma'ya ve biz madenci ailelerine, sanki burada doğal afet olmuş gibi davrandılar. Her yerden ailelere yardımlar geldi. Bizleri dilenci yerine koyarak, işçileri ve ölen madencilerin ailelerini böldüler. Davalarına sahip çıkmalarını engellemek için paralar teklif ettiler. Bunda da kısmen de olsa başarılı oldular. Bazı aileler davalara hiç gelmedi. Sustular, susturuldular. Biz susmayan, adalet arayan aileler olarak gerçek suçlular, yani sanık sandalyesine asıl oturmaları gerekenler, başta şirketin patronu Alp Gürkan olmak üzere eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, TKİ Genel Müdürü, Ege Linyit İşletmeleri Müdürü hakim karşısına çıkana ve bizlerin gözlerine bakana dek adalet arayışımıza devam edeceğiz. Dava başlayalı neredeyse bir yıl oldu. Davada tutuklu yargılanan sekiz kişiden ikisi, son duruşmada serbest bırakıldı. Biz şehit madenci aileleri şimdi çok tedirginiz, çünkü geriye kalan altı kişinin de serbest kalmasından korkuyoruz. Soma'da 13 Mayıs 2014'ten sonra hiçbir şey değişmedi. 301 kişiyi öldürmeleri yetmezmiş gibi ocakta sağ kalan 2 bin 831 işçiyi işsiz bıraktılar ve hala işten çıkardıkları madencilerin tazminatlarını ödemediler. Yüzlerce maden işçisi hala işsiz. Bizlerin evlerine acılar doldururken işsizlerin evlerine sefalet doldurdular. Biz şehit madenci aileleri için bu dava çok önemli. Bu yüzden bu işçi katliamının sorumlularının, adalet önüne çıkarılmalarını ve hak ettikleri cezaları almalarını istiyoruz. Ceza almamaları durumunda ise bundan sonra bu tür iş cinayetlerinin sorumluları, 'Nasıl olsa bir şey olmaz.' diyecek. Başka işçiler ölmesin, başka çocuklar babasız kalmasın, başka anne ve babalar evlat acısı yaşamasın diyorsanız, 16 Şubat Salı günü bütün dostlarımızı Akhisar’da görülecek davaya bekliyoruz.”

CİHAN
<< Önceki Haber Madenci ailelerine ahlaksız teklif Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER