Flaş! Rus uçağı düştü, kurtulan olmadı

Rusya'nın Soçi kentinden havalanan bir uçak, kalkıştan çok kısa bir süre sonra Karadeniz'e çakıldı. Uçakta aralarında Kızıl Ordu Korosu'na mensup müzisyenler ile gazeteciler ve askeri personelin de bulunduğu 92 kişi vardı. Enkazın kıyıdan 1,5 kilometre açıkta bulunduğu ve yolcuların şahsi eşyalarına ulaşıldığı öğrenildi. Savunma Bakanlığı, uçakta bulunanların isimlerini açıkladı. İlk belirlemelere göre; kazadan kurtulan olmadığı bildirildi. Yarın Rusya'da ulusal yas günü ilan edildi

samanyoluhaber.com

 Rusya’da önemli isimleri taşıyan uçak Karadeniz’e düştü! Kurtulan yok.


Sabah saatlerinde gelen ilk haberlerde, Rus Savunma Bakanlığı’na ait olduğu bildirilen Tu-154 tipi bir uçakla temasın kaybolduğu belirtildi.
Daha sonra ise TASS ajansına bilgi veren bir güvenlik kaynağı, Karadeniz’de kıyıdan 6-8 kilometre açıklarda petrol kalıntıları içeren bir bölge tespit edildiğini ve kurtarma teknelerinin bölgeye sevk edildiğini söyledi.



Uçağın enkazına kıyıdan 1,5 kilometre açıkta ulaşıldı. Yolcuların şahsi eşyalarına ulaşıldığı öğrenildi. Bazı yolcuların cansız bedenlerine de ulaşıldığı gelen bilgiler arasında…

İnterfaks’a bilgi veren bir başka kaynak ise, kazanın, uçak yükselirken meydana geldiğini söyledi ve mürettebatın acil durum sinyali vermediğini aktardı.

Yetkililer, kazaya pilotaj hatası ya da teknik bir arızanın neden olduğunu düşünüyor. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Tu-154 tipi bir uçak, 2010 yılında dünyayı şoke eden bir kazaya karışmıştı. Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynski, Genelkurmay Başkanı, Polonya Merkez Bankası Başkanı, milletvekilleri ve çok sayıda üst düzey ismi taşıyan Tu-154 tipi uçak, Rusya’nın Smolensk şehri yakınlarında düşmüştü.



SPUTNİK: MÜZİSYENLER, GAZETECİLER…

Rus Sputnik ajansının haberine göre; uçakta Kızıl Ordu Korosu’na mensup müzisyenler, gazeteciler ve askeri personel bulunuyordu. Müzisyenlerin, Suriye’nin Lazkiye kentinde bulunan Rus üssü Hmeymim’deki Yeni Yıl konserine katılmak üzere seyahat ettiği açıklandı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov da bu bilgiyi teyit etti.

Sputnik’e göre 83 yolcu, 8 mürettebat olmak üzere toplam 91 kişi taşıyan uçak, yerel saatle 05:20’de havalandı ve kalkıştan 20 dakika sonra, 5:40 civarında radardan kayboldu. Ancak Rus Savunma Bakanlığı, uçakta 84 yolcunun ve 8 mürettebatın bulunduğunu açıkladı. Buna göre; uçakta toplam 92 kişi bulunuyordu. Ayrıca uçağın kalkıştan sadece 2 dakika sonra radarla bağlantısının kesildiği belirtildi.

Savunma Bakanlığı’nın televizyonu Zvezda, üç çalışanının uçakta olduğunu açıkladı. Channel One kanalı da üç personelinin uçakta bulunduğunu duyurdu. Rus medyasında yer alan haberlere göre; Rus kanalı NTV’den muhabir Mihail Lujentski, kameraman Oleg Pestov ve ses mühendisi Yevheni Tolstov da uçaktaydı.

Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan listeye göre; sekiz mürettebatla havalanan uçakta, dokuz gazeteci, sekiz askeri personel, iki sivil yetkili, bir uluslararası yardım organizasyonu çalışanı ve Kızıl Ordu Korosu’ndan 64 kişi bulunuyordu. Koronun şefi Valery Halilov’un da uçakta olduğu öğrenildi.

“Adil Yardım” adlı fonla yıllardır hasta çocuklardan savaş mağdurlarına kadar herkesin yardımına koşan Doktor Liza olarak bilinen Elizabeth Glinka’nın kazada hayatını kaybettiği, eşi avukat Gleb Glinka tarafından doğrulandı.

redarmyDünyada Kızıl Ordu Korosu olarak bilinen Aleksandrov Ensemble, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin resmi korosu. 1928 yılında Sovyetler Birliği döneminde kuruldu ve adını ilk direktörü ve Sovyetler Birliği Marşı’nın bestecisi Aleksandr Vasilyeviç Aleksandrov’dan aldı. Grubun orkestrası ve dansçıları bulunuyor.

Rusya Acil Durum Bakanlığı’ndan Ria Novosti haber ajansına verilen ilk bilgide, uçakta yaklaşık 70 kişi olduğu belirtilmişti. Rus medyasında yer alan bir başka haberde ise uçakta 82 yolcu, 10 mürettebat bulunduğu öne sürülmüştü.

Olaya ilişkin bilgi sahibi bir kaynak İnterfaks ajansına, uçakla kalkıştan hemen sonra Rus hava sahası üzerinde manevra yaparken, temasın koptuğunu söyledi.

Rus Federal Hava Ulaşım Ajansı’ndan Ria Novosti’ye verilen bilgiye göre, uçakla sivil uçuş gerçekleştirilmiyordu.

Krasnodar ve çevre bölgelerde konuşlu arama-kurtarma ekiplerinin çalışmalara başladığı belirtildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun video-konferans yoluyla arama-kurtarma faaliyetlerini koordine ettiği öğrenildi.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya lideri Vladimir Putin’in bilgilendirildiğini ve olayla ilgili gelişmeleri takip ettiğini ifade etti.


10 GÜNDE 4 KRİTİK OLAY

Rusya, son günlerde birbirinden acı olaylarla dünya gündemine geldi.

Dünya ve Türkiye önce, Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un Ankara’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesiyle sarsıldı.

Ertesi gün ise Rusya Dışişleri Bakanlığı Latin Amerika Ülkeleri Departmanı Başkanı Pyotr Polşikov’un evinde ölü bulunduğu ortaya çıktı.

Rus basınına yansıyan haberlerde, Polşikov’un Karlov ile aynı gün, aynı 19 Aralık’ta hayatını kaybettiği aktarıldı.

Son olarak ise NATO Baş Denetçisi Rus Yves Chandelon Belçika'nın Andenne kentinde arabasında başından vurulmuş hâlde bulundu.

<< Önceki Haber Flaş! Rus uçağı düştü, kurtulan olmadı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER